Тръмп споделя публикация за еврейската Нова година, атакувайки американски евреи, които не го подкрепят

...
Бившият президент Доналд Тръмп си навлече осъждане в понеделник, след
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп си навлече осъждане в понеделник, след като по време на честването на еврейската Нова година сподели листовка в своята платформа Truth Social, в която се твърди, че либералните евреи, които не го подкрепят, са „гласували за унищожаване на Америка и Израел“.

Листовката, която Тръмп сподели в Truth Social в неделя вечерта – която отбеляза края на Рош Хашана – играе ролята на антисемитската идея, че американските евреи имат двойна лоялност към САЩ и към Израел. Съдържанието на листовката изглежда първоначално е създадено от група, наричаща себе си JEXIT, която насърчава американските евреи да напуснат Демократическата партия. Уебсайтът на групата гласи, че е образователна организация с нестопанска цел.

„Да се ​​надяваме, че сте се поучили от грешката си и сте направили по-добър избор занапред! Честита Нова Година!" пише листовката.

Главният изпълнителен директор на Еврейския съвет за обществени въпроси нарече поста на Тръмп „антисемитски“.

„Тръмп отбелязва края на Рош Хашана с антисемитски пост, обвиняващ евреите, които са гласували срещу него, че „унищожават Америка и Израел“, Ейми Спитаник, главен изпълнителен директор на Еврейския съвет за обществени въпроси, публикува на X, известен преди като Twitter.

Джонатан Грийнблат, главен изпълнителен директор на Лигата за борба с клеветата, каза в изявление за CNN, че Тръмп „играе в теории на конспирацията за двойна лоялност“.

„Опасно и погрешно е да се предполага, че цял сегмент от еврейското население е гласувал да унищожи Америка и Израел“, каза Грийнблат в изявлението.

Американският еврейски комитет публикува на X: „Твърдението, че американските евреи, които не са гласували за г-н Тръмп, са гласували за унищожаването на Америка и Израел, е дълбоко обидно и разделящо. Тъй като наближава една година до следващите избори, ние призоваваме политическите кандидати от върха до края на бюлетината да избягват подпалваща реторика.

Репутаторът от Демократическата партия Джери Надлър от Ню Йорк, който е евреин, каза в публикация на X: „Следващият път, когато атакувате американски евреи, помислете два пъти преди да го направите в един от най-свещените ни дни. Вашият антисемитизъм е силен и ясен.

Тръмп има дълга история на критикуване на еврейски американски гласоподаватели, които не го подкрепят, и на антисемитски тропове.

Съвсем наскоро, преди междинните избори през 2022 г., той критикува американските евреи за това, което според него беше недостатъчната им похвала за политиката му спрямо Израел, включително преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

През 2021 г. Тръмп заяви, че американците евреи „или не харесват Израел, или не ги е грижа за Израел“, като същевременно намекна, че евангелските християни „обичат Израел повече от евреите в тази страна“. През 2019 г. той обвини демократите, че са част от „антиизраелска“ и „антиеврейска партия“. И по време на първата си кампания за президент, Тръмп произнесе реч пред Републиканската еврейска коалиция, в която многократно нарече публиката от еврейски донори „преговарящи“. Той трябва да говори на годишната среща на лидерите на групата следващия месец в Лас Вегас.

Американските евреи в продължение на десетилетия са до голяма степен демократични и политически либерални избиратели, идентифициращи се с демократите пред републиканците с голяма разлика, според Pew Research Center. Докато ортодоксалните евреи силно клонят към републиканците, американските евреи от други деноминации, включително реформаторските и консервативните клонове, са се идентифицирали с или са клонили към демократите.

Кристен Холмс от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР