Бившият президент Доналд Тръмп няма имунитет срещу отговорност по граждански

...
Бившият президент Доналд Тръмп няма имунитет срещу отговорност по граждански
Коментари Харесай

Тръмп няма президентски имунитет срещу съдебни дела за 6 януари

Бившият президент Доналд Тръмп няма имунитет против отговорност по цивилен каузи, свързани с протеста в Капитолия на Съединени американски щати от 6 януари 2021 година, се сподели в дълго чакано и значимо решение на федералния апелативен съд във Вашингтон, заяви Си Ен Ен.


Решението, с което се основава нов закон към президентството, ще има обилни последствия за няколко каузи против Тръмп във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, свързани с изборите през 2020 година Решението произтича от правосъдни каузи, заведени от полицейски чиновници на Капитолия и демократи в Конгреса.

В мнението, написано от основния арбитър Шри Шринивасан, се показва, че не всичко, което президентът прави, до момента в който е на поста си, е предпазено от отговорност.

Президентът " не прекарва всяка минута от всеки ден, упражнявайки служебни отговорности ", се споделя в мнението. " И когато работи отвън функционалностите на своята служба, той не продължава да има имунитет... Когато работи в импровизирано, частно качество, той предстои на цивилен искове като всеки частен жител. "

Решението да се позволи продължаването на правосъдните каузи против Тръмп от 6 януари беше взето единомислещо от тримата съдии в Окръжния апелативен съд на Вашингтон. Съдия Грег Катсас изрази единодушие с решението, а арбитър Роджърс се причисли отчасти.

Решението разрешава да се придвижат напред трите желае против Тръмп от полицейски чиновници на Капитолия и членове на Конгреса, които желаят възобновяване на прочувствен стрес и физически пострадвания от нападението. Жалбите значително се основават на федерален закон, който не разрешава на лицата да се сговарят, с цел да попречат на някого да заема федерална служба.

Два от исковете са заведени от членове на Камарата на представителите от Демократическата партия, а третият е подаден от чиновници на полицията на Капитолия.

Законодателите настояват, че са били заплашвани от Тръмп и други лица като част от скрит план за прекъсване на сесията на Конгреса, която удостовери президентските избори през 2020 година на 6 януари 2021 година, съгласно жалбите. Те настояват, че Тръмп би трябвало да понесе отговорност за ръководенето на нападенията.

Тръмп подаде молба за отменяне на исковете против него на няколко учредения, в това число президентски имунитет, която Окръжният съд на Вашингтон отхвърли, заявявайки, че всички дейности на някогашния президент в навечерието на размириците в Капитолия на Съединени американски щати са били опит да остане на поста си, а не публични функционалности на президентството му.

Окръжният съд въпреки всичко откри, че Тръмп е предпазен от президентски имунитет от изказванието, че не е спрял до протеста, като съобщи, че в този случай той е работил в границите на формалните си президентски пълномощия.

Становището прокарва граница сред речта по време на акцията, която президентът може да направи по време на преизбирането си, и формалните дейности на президентството.

Тръмп е твърдял в съда, че е освободен от отговорност за всичко, което е споделил, до момента в който е бил президент, само че съдът е открил, че това не е по този начин - уточнявайки, че митингът на Тръмп от 6 януари, който е предшествал протеста в Капитолия, е евентуално част от неговата акция.

Тръмп към момента ще може да оспорва обстоятелствата по делото в хода на правосъдните процеси. Апелативният съд съобщи, че той също по този начин може да успее да изтъкне повече причини по отношение на имунитета, преди правосъдните каузи за 6 януари да преминат във етапите на събиране на обширни доказателства.

В мнението се показва, че президентът, който се кандидатира за втори мандат, работи " като лице, търсещо служба, а не като лице, заемащо служба ", когато води акция, да вземем за пример като участва на частно политическо събиране на средства, наема и уволнява чиновници на акцията и до момента в който приказва в политически реклами и на манифестации на акцията за преизбиране. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР