Тръмп моли съдия Таня Чуткан да си направи отвод от делото за подривна дейност във федералните избори през 2020 г.

...
Бившият президент Доналд Тръмп иска от съдия Таня Чуткан да
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп иска от съдия Таня Чуткан да си направи отвод от делото за подривна дейност срещу него през 2020 г., заведено от специалния прокурор Джак Смит.

Тръмп, в ново съдебно заявление в понеделник, посочи коментарите, които Чуткан е направил по случаи, включващи бунтовниците от Капитолия на 6 януари в САЩ.

Тръмп твърди, че има „малко съмнение“, че разумните членове на обществото може да „повярват, че тя е предрешила както фактите, свързани с този случай, така и предполагаемата вина на президента Тръмп“.

Donald Trump Judge Tanya Chutkan Доналд Тръмп съдия Таня Чуткан Getty Images, AP

„В един силно натоварен политически сезон естествено всички американци и всъщност целият свят наблюдават тези процедури отблизо“, каза той. „Само ако този процес се ръководи от съдия, който изглежда напълно безпристрастен, обществото може някога да приеме резултата като справедливост.“

Чуткан, назначен от Барак Обама, който беше произволно назначен да работи по делото на Тръмп, отдавна говори открито за бунта в Капитолия – наричайки насилието нападение срещу американската демокрация и предупреждавайки за бъдеща опасност от политическо насилие. Тя многократно е надхвърляла това, което прокурорите са поискали за затворническите присъди на осъдени бунтовници.

Съдията също така е председателствал гражданско съдебно дело, свързано с 6 януари 2021 г., включително решително отхвърляне на опитите на Тръмп да блокира достъпа на специалната комисия на Камарата, която разследва 6 януари, до повече от 700 страници с документи от Белия дом.

„Президентите не са крале и ищецът не е президент“, пише Чуткан в това решение.

Искането на Тръмп тя да не наблюдава наказателното дело срещу него вероятно е трудна битка, тъй като беше заведено със самата Чуткан.

Първият пример, изтъкнат от екипа на Тръмп, идва от изслушване на присъдата през октомври 2022 г., в което Чуткан каза, че „хората, които са се тълпили над Капитолия, са били там във вярност, в лоялност към един човек – не към Конституцията... Това е сляпа лоялност към един човек, който, между другото, остава свободен и до днес.

 Съдия Таня Чуткан беше назначена в Окръжния съд на Съединените щати за окръг Колумбия през юни 2014 г. Съдия Таня Чуткан беше назначена в Окръжния съд на Съединените щати за окръг Колумбия през юни 2014 г. От Административния офис на американските съдилища

А в изслушване за присъдата през декември 2021 г. Чуткан каза на друг обвиняем за бунтовете в Капитолия, че „хората, които са ви увещавали и насърчавали и са ви сплотили да отидете и да предприемете действия и да се биете, не са били обвинени“.

Тя добави: „Въпросът кой е обвинен или не е пред мен. Нямам никакво влияние върху това. Имам своите мнения, но те не са уместни.

Тръмп пледира невинен по всички обвинения.

Предишните усилия на Тръмп да дисквалифицира съдии

Тръмп е използвал тази стратегия и преди.

В обширно и пресилено гражданско дело, което Тръмп заведе във Флорида срещу бивши служители на Министерството на правосъдието, Хилъри Клинтън и други фигури от Демократическата партия за предполагаем заговор на RICO по време на изборите през 2016 г., Тръмп поиска отвод на съдията, назначен по това дело, тъй като този съдия беше назначен от президента Бил Клинтън. Американският окръжен съдия Доналд Мидълбрукс отхвърли това искане миналата година, но оттогава Тръмп го възобнови.

01 Тръмп напуска Атланта 082423 ЕКРАННА СНИМКА Басейн

Тръмп също по-рано поиска отстраняването на съдията, който наблюдаваше наказателното дело в Ню Йорк срещу него, свързано с тайни плащания на пари.

Съдия Хуан Мърчан, твърдеше Тръмп, трябва да си направи отвод поради консултантската работа на дъщеря му в политиката, която включваше през 2020 г. кампанията на Байдън и кампанията на сегашния вицепрезидент Камала Харис. Merchan отхвърли искането миналия месец.

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР