Бившият премиер Силвио Берлускони заяви, че планира да предложи председателя

...
Бившият премиер Силвио Берлускони заяви, че планира да предложи председателя
Коментари Харесай

Берлускони ще предложи председателя на Европарламента за премиер, ако спечели изборите

Бившият министър председател Силвио Берлускони съобщи, че възнамерява да предложи ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни за министър председател, в случай че неговият дясноцентристки блок завоюва изборите в Италия на 4 март, съобщи " Ройтерс ". По думите на Берлускони Таяни би бил прелестен избор за началник на идващото държавно управление, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Той обаче означи, че ръководителят на Европарламента към момента не му е дал зелена светлина да разгласи решението. " Заради доста значимата роля, която извършва, той ме помоли да предложа публично името му, откакто ми даде утвърждение ", уточни Берлускони.

Таяни отхвърли да разяснява думите на Берлускони. През последните седмици той постоянно посещаваше Италия, с цел да приканва в поддръжка на дясноцентристкия съюз и не е отхвърлял спекулациите, че Берлускони, който четири пъти е бил министър-председател, ще го избере. Самият Берлускони не може да заема обществени постове до 2019 година поради присъда за данъчни измами от 2013 година

Неговият десен блок е любимец на изборите, само че в него има вътрешни разделения, в това число по въпроса кой да стане министър председател при положение на победа.

" Всеки може да разбере, че Таяни би бил прелестен претендент ", съобщи Берлускони пред италианското държавно радио " РАИ ". " Всички, дори левите депутати, го считат за най-хубавия ръководител в историята на Европарламента ", добави той.

Таяни има дългогодишна кариера в европейските институции и известност на политик, който се стреми към компромисни решения. През 1994 година е определен за евродепутат. Освен това е служил като еврокомисар по превоза и промишлеността. В младостта си е монархист и става един от създателите на партията на Берлускони " Напред, Италия ". В интервала 1994-1995 година е представител на някогашния министър председател. Никога до момента не е играл значима роля в националната политика, като се изключи несполучлив опит да бъде определен за кмет на Рим през 2001 година.

Твърдият десен съдружник на Берлускони Матео Салвини, от " Лигата " (преименуваната " Северна лига " ), също се стреми към премиерския пост. Той удостовери в изявление, че неговият модел е унгарският властнически министър председател и съперник на имиграцията Виктор Орбан. " Ако Европа е (председателят на Европейската комисия Жан-Клод) Юнкер, тогава аз съм антиевропейски надъхан. Ако е Орбан, който е от ЕНП (Европейската национална партия), това е Европа, която одобрявам ", съобщи Салвини пред в. " Месаджеро ".

Съюзът на Берлускони и Салвини, в който е включена и националистката партия " Италиански братя ", се контракти, че в случай че завоюва безусловно болшинство в неделя, партията, която получи най-вече гласове, ще може да избере идващия министър председател. Името по-късно би трябвало да бъде утвърдено от президента Серджо Матарела.

Като избере Таяни, Берлускони ще изпрати успокояващо обръщение към съдружниците от Европейски Съюз и финансовите пазари, че вероятно дясноцентристко държавно управление няма да бъде враждебно към Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР