Бившият премиер Сергей Станишев и българските евродепутати социалисти бият тревога:

...
Бившият премиер Сергей Станишев и българските евродепутати социалисти бият тревога:
Коментари Харесай

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

Бившият министър председател Сергей Станишев и българските евродепутати социалисти бият паника: В средата на века ще бъдем 5 милиона, в случай че не се вземат ограничения. Те провеждат полемика „ Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата “, която търси решения за бъдещето.

 

Форумът ще открият вицепрезидентът Илияна Йотова и Сергей Станишев. Той ще бъде на 6 октомври в София от 10.00 часа, в София Ивент Център. Сред главните лектора са доцент доктор Георги Бърдаров, замeстник-декан на Геолого-географския факултет,
СУ „ Св. Климент Охридски “ и гл. помощник доктор Борис Казаков – Национален институт по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките, департамент „ География ”.

 

" У нас към този момент има 167 изцяло пусти населени места, а 592 са с един или двама поданици. Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един дребен град, всеки месец един приблизително огромен град и всяка година един огромен град с мащабите на регионален център. Ако тази наклонност не бъде пречупена, доникъде на века България ще наброява към 5 млн. души, а делът на популацията над 65-годишна възраст ще доближи близо 40 на 100 ", предизвестяват уредниците на полемиката.

 

И бият паника: " Не можем да останем безразлични. Голяма част от ограниченията, които през днешния ден вкарваме, са временни и палиативни. Нужни са изчерпателен спор и всеобхватна смяна в общественото мнение, съществени хоризонтални ограничения в бюджета, стопанската система, обществената политика, здравеопазването и образованието. Необходимо е тематиката да стане приоритет на равнище президент, министър-председател и Народно заседание. Важно е постигането на политически консенсус по националната ни тактика за оправянето с демографската злополука, тъй че всяко следващо правителство да следва начертания път, с цел да я има България. "

 

" Като прогресивни леви хора считаме, че слагането на тематиката в националистически подтекст е безотговорно към идващите генерации. Да, в страната ни има тежки стопански, обществени, регионални и осведомителни неравенства. Заплетени в рецесиите на днешния ден, с все повече трудности на хоризонта, елементарно можем да помислим, че светлината в края на тунела е изгаснала. Но е въпрос на отговорност и избор да създадем обществена смяна в този момент – знаейки, че е незабавна
и плашеща, само че въпреки всичко – още допустима ", акцентират евродепутатите социалисти.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР