Бившият премиер Роберт Фицо (на снимката) ще бъде подведен под

...
Бившият премиер Роберт Фицо (на снимката) ще бъде подведен под
Коментари Харесай

Повдигат обвинения в създаване на престъпна група на бивш словашки премиер

Бившият министър председател Роберт Фицо (на снимката) ще бъде измамен под наказателна отговорност в Словакия, съобщи АП, като се базира на полицията.

В малко известие тя осведоми още, че някогашният вътрешен министър в държавното управление на Фицо, Роберт Калиняк, е упрекнат по същото дело. Адвокатът на двамата, Давид Линднер, сподели, че Фицо и Калиняк са упрекнати в основаване на незаконна група.

Министър-председателят Едуард Хегер изрази вяра подвеждането на Фицо и Калиняк под отговорност да е подкрепено от доказателства. " Това е самостоятелно решение на правоприлагащите органи ", посочи той.

Фицо в този момент е народен представител от лявата опозиционна партия " Смер - Социална народна власт ". Засега полицията не е поискала от Народното събрание да отнеме неговия депутатски имунитет и да разреши задържането му, означи АП.

В момента Калиняк работи като юрист.

Линднер сподели, че двамата считат обвиняванията за политически стимулирани. " Смятаме това за политическа офанзива против представители на опозицията ", уточни юристът на Фицо и Калиняк пред словашки медии.

Управляващата четирипартийна коалиция направи битката с корупцията основен политически въпрос. Откакто това държавно управление пристигна на власт след изборите през 2020 година, няколко високопоставени чиновници, служители на реда, съдии, прокурори, политици и предприемачи бяха упрекнати в корупция и други закононарушения.

Фицо, считан за популист, беше министър-председател сред 2006 и 2010 година и още веднъж от 2012 до 2018 година Той подаде оставка след убийството през 2018 година на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова.

Куциак разследваше допустима корупция в държавното управление. Убийството на журналиста и годеницата му провокира в Словакия всеобщи улични митинги, невиждани от Нежната гражданска война в Чехословакия през 1989 година, и политическа рецесия, довела до рухването на държавното управление, означи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР