Бившият премиер на Ливан Саад Харири има шанс отново да

...
Бившият премиер на Ливан Саад Харири има шанс отново да
Коментари Харесай

Харири с шанс отново да е премиер на Ливан

Бившият министър председател на Ливан Саад Харири има късмет още веднъж да оглави държавното управление, заяви " Ройтерс ".

Президентът на Ливан Мишел Аун реши да отсрочи за 16 декември съвещания с парламентарни фракции по отношение на кандидатурата на министър-председател, на който да бъде предоставено да образува новото държавно управление.

Консултациите бяха отсрочени за една седмица от 9 до 16 декември, откакто предприемачът Самир ал Хатиб, чието издигане за министър председател беше подкрепено преди този момент от всички съществени парламентарни фракции, разгласи в неделя, че ще отдръпна кандидатурата си. Това се случи след срещата на ал-Хатиб с висшия мюфтия на Ливан, шейх Абдел Латиф Дераян.

Духовният лидер на мюсюлманите съобщи на Ал Хатиб, че политиците на сунитската общественост след извършените контакти поддържат завръщането на поста министър председател на водача на придвижването " Ал Мустабал " - Саад Харири. Според шейха Харири, " поставя старания за усилване на ливанската стопанска система и играе значима роля на арабската и интернационалната сцена ".

Думите на мюфтията обаче бяха посрещнати отрицателно от протестиращите, които за поредна вечер излязоха на улиците на Бейрут.

Лидерът на " Ал Мустабал ", който три пъти оглавява съдружните държавни управления от 2009 година, подаде оставка на 29 октомври на фона на огромни антиправителствени демонстрации, които обгърнаха страната.

Както съобщи водачът на опозиционната партия Катаиб Сами Джемайл, " преходното държавно управление би трябвало да се управлява от безпристрастен политик, който не е обвързван с ръководещата класа ". " За такава роля е подобаващ да вземем за пример уважаваният посланик Наваф Салам, който е работил като непрекъснат представител на Ливан при Организация на обединените нации през 2007-2017 година и който в този момент е член на Международния съд на Организация на обединените нации ", сподели Джемайл. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР