Бившият премиер на Киргизстан Сапар Исаков беше арестуван по обвинения

...
Бившият премиер на Киргизстан Сапар Исаков беше арестуван по обвинения
Коментари Харесай

Арестуваха за корупция бивш премиер на Киргизстан

Бившият министър председател на Киргизстан Сапар Исаков беше задържан по обвинявания в корупция във вторник, оповестиха от националната работа за сигурност, защото политическото разделяне в някогашната Съветска Централна Азия се задълбочи. 40-годишният Исаков бе арестуван, откакто бил разпитван за четвърти път по отношение на ролята му в обезпечаването на вложения в електроцентрала в столицата Бишкек, до момента в който служил в администрацията на тогавашния президент Алмазбек Атамбаев, оповестиха от службата за сигурност ГКНБ.
Исаков е упрекнат в лобиране в полза на китайската компания TBEA да модернизира жизненоважната електроцентрала, която по-късно се срина, когато температурите се намалиха през януари.
Но доста локални анализатори настояват, че следствията, ориентирани против Исаков и други някогашни високопоставени киргизки политици, може да са свързани повече с бурната вътрешна политика на страната, в сравнение с с върховенството на закона.
Исаков е необятно считан за протеже на Атамбаев, на който беше неразрешен от конституцията на страната да се кандидатира за преизбиране предходната година.
Куничбек Кулматов, различен предходен съдружник на Атамбаев, който беше кмет на столицата от 2014 до 2016 година, също беше арестуван през днешния ден.
Атамбаев беше завещан от Соронбай Женбеков предишния ноември при първото спокойно предаване на властта сред определени президенти, откогато страната с 6 млн. души население получи самостоятелност от Москва през 1991 година Но опитите на Атамбаев за практикуване на въздействие ускоряват напрежението в страната.
От кабинета на Женбеков оповестиха в понеделник, че следствията за корупция, обвързвана с електроцентралата няма да обиден връзките с най-големия заемодател и комшия Китай.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР