Бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш ще бъде изправен пред

...
Бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш ще бъде изправен пред
Коментари Харесай

Бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш ще бъде съден за измама с евросредства


Бившият министър председател на Чехия Андрей Бабиш ще бъде изправен пред съда, откакто през днешния ден прокуратурата в Прага разгласи, че му е предявила обвинявания в машинация със дотации от Европейския съюз, съобщи „ Асошиейтед прес “, представена от Българска телеграфна агенция.

На 3 март чешкият парламент сне имунитета на депутата Бабиш, което разреши на прокуратурата да завърши разглеждането на доказателствата за присъединяване му в машинация с евросредства с еквивалент 2 млн. $. Чешката полиция неколкократно е упорствала до момента той да бъде притеглен като обвинен.

Милиардерът Бабиш постоянно е отхвърлял обвиняванията против него като политически стимулирани. Днес той съобщи, че в никакъв случай не е правил нещо нелегално " в предишното и в политиката " и се зарече да потвърди това в съда.

Според известие на прокуратурата делото ще бъде гледано от градския съд в Прага.

Обвиненията са свързани със селскостопанска плантация, получила евросубсидии, откакто нейната благосъстоятелност е била трансферирана от притежавания от Бабиш конгломерат " Агроферт " на негови родственици. Впоследствие " Агроферт " още веднъж става притежател на въпросната плантация. Субсидиите обаче са били предопределени за дребни и междинни предприятия - условия, на които " Агрофест " със своите 250 компании в състава си не дава отговор.

Досега чешкият парламент на два пъти е свалял имунитета на Бабиш по проблема, датиращ от 2007 година Прокуратурата трябваше да изиска събаряне на имунитета му повторно, защото след изборите през октомври 2021 година Народното събрание е в нов състав, означи „ Асошиейтед прес “.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР