Бившият премиер Кирил Петков обясни в телевизионния ефир, че в

...
Бившият премиер Кирил Петков обясни в телевизионния ефир, че в
Коментари Харесай

Ефектът Кирил Петков и Промяната – зимата ще е критична

Бившият министър председател Кирил Петков изясни в телевизионния ефир, че в България. Броени месеци преди старта на зимата обаче доста семейства са изправени пред тежко решение по какъв начин ще преживеят зимните месеци, тъй като източниците на топлота, които са употребили предходната зима, могат да се окажат отвън бюджета им.

Предлагаме ви малко резюме по какъв начин се промениха цените на най-масовите разновидности за отопление.

Парно

В столицата и в огромните градове към момента няма сигурност по какъв начин ще влезем в зимните месеци, защото доставките на газ към топлофикациите са несигурни и на незнайни цени. КЕВР към този момент подвигна цената на топлоенергията за интервала 1.07.2022 - 30.06.2023 година с 29,73 % за цялата страна. Най-голямо беше нарастването в Разград с 43%, за Плевен и Бургас с 11%. За София цената на топлоенергията се подвигна с 40%. 

За битовите консуматори на „ Топлофикация София “ ЕАД одобрената цена е 137,86 лева./MWh, при остаряла цена 98,48 лева./MWh. Тук изискването е, че е допустимо КЕВР занапред да преразгледа и това покачване с ново, защото по последни данни цената на природния газ продължава да пораства, което ще рефлектира и върху централите

Съществува и моментът дали топлофикациите въобще ще са в положение да отопляват семействата през цялата зима или фамилиите би трябвало да мислят за спомагателни уреди, които да им разрешат да се топлят на ток или дървесина.

Дърва за огрев

Дървата са считани за един от най-евтините източници за отопление, само че и при тях има фрапантно повишаване от близо 70% за година и цените не престават да порастват. В момента кубик дърва по тържищата върви от 125 лв. до 180 лв.. Миналата година по това време цената за кубик дърва беше от 80 до 100 лв. за кубик. Въпреки двойното нарастване, дърва мъчно се и намират, тъй като има огромен дефицит на пазара. Кризата ни удари на фона на изказванията на някогашния вицепремиер Корнелия Нинова, че 100 лева на кубик е доста, по тази причина тя ще работи за понижаване на тази цена.

В момента обаче фамилиите, които към момента не са се снабдили с дърва, с паника се питат дали цената за камион, която сега минава 1000-1100 лева (при 600 лева преди броени месеци) няма да продължи да върви нагоре.

Електроенергия

След мораториума на цената на битовия ток, електрическата енергия се оказа енергоизточникът, който бележи минимален растеж в повишаването. Юли цената на електрическа енергия за битовите консуматори да се увеличи с 3.4%. Към днешна дата следва цената да бъде качена още веднъж, а процентите към момента не са ясни.

Не е за занемаряване и фактът, че за икономично отопление на ток – първокласен, мощен и пестелив климатик или друга система, е нужна сериозна първична инвестиция. Затова и доста семейства по финансови аргументи няма да могат да си разрешат да минат на ток.

Пелети

С идването на зимния сезон стартира и пазаруването на пелети – те станаха шлагер през последните години и доста фамилии вложиха немалки суми да преминат на този пестелив вид, изграждайки цели съоръжения в домовете си. Кризата обаче и в този бранш стартира да се усеща, защото покачването единствено за година е повече от двойно. Така да вземем за пример звук пелети през септември 2021 година е бил на цена от 450 лв.. Към края на същата година пелетите започнаха да изчезват, а цените започваха да се повишават до 1000 лв. за звук. Прогнозите бяха за спад, само че той не се случи. Към днешна дата пелетите още веднъж мъчно се намират, а цената за звук е към 900 лв., като всяка седмица се повишава. [**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР