Бившият премиер Иван Костов видя в разразилия се шпионски скандал

...
Бившият премиер Иван Костов видя в разразилия се шпионски скандал
Коментари Харесай

Иван Костов за шпионския скандал: Прокуратурата трябваше да покаже, че не е толкова близка с руската

Бившият министър председател Иван Костов видя в разразилия се шпионски скандал опит на българската прокуратура да покаже, че не е толкоз близка с съветската. В изявление за Би Ти Ви той съобщи, че " тази непосредственост трябваше да бъде туширана ". Той изрази удивление, че прокуратурата е работила толкоз късно, като посочи, че през 2015 година е взел участие в правенето на отчет, който е бил предаден на службите, в това число ДАНС, в който се показва опитът на въздействие, който Русия се е пробвала да наложи в България.

Миналата седмица ръководителят на съдружие " Русофили " Николай Малинов беше арестуван, след което пуснат под гаранция и упрекнат в шпионаж в интерес на Русия. Руският жител Леонид Решетников получи възбрана да влиза в България през идващите 10 години, а на съветския олигарх Константин Малофеев беше наложена същата глоба.

Все в съветски ръце

" Българската прокуратура трябваше да даде по нейните показа знак, че не е толкоз близка с съветската, което е необятно известно. Тази непосредственост трябваше да бъде туширана. В отчета от 2015 година показвахме по какъв начин съветски компании слагат под надзор огромни български активи, които се държаха от КТБ. Голяма част от тях отидоха в съветски ръце, само че не в тези на Малофеев и Решетников. Просто друга съветска група победи. КТБ към този момент е благосъстоятелност на Външнотърговска банка (ВТБ) на Русия. По-точно " Виваком " е тяхна благосъстоятелност ", сподели Костов, припомняйки, че ВТБ е водила каузи против Малофеев.

Той разяснява и думите на премиера Бойко Борисов, който съпостави изгонването на Малофеев и Решетников с това на Майкъл Чорни и Денис Ершов, което стана по време на ръководството на Костов.

" Чорни си беше въобразил, че може да диктува икономическия живот на страната през " Мобилтел ", както и спортния – посредством " Левски ". Нито Малофеев, нито Решетников заемат значими позиции в Кремъл и никой няма да пролее и една сълза за тях в Москва ", сподели още Костов

Според него следва да се разбере " дали упрекнатите тук хора са тъкмо тези, които могат да се потвърдят като шпиони ".

Решетников няма позиции в България

Костов добави, че русофилите са обединени в неправителствена организация, която не въздейства на политиката и позиционирането на страната на международната карта. По думите му доста мъчно може да се потвърди шпионаж в съответния случай.

" Малофеев се провали на Балканите. Решетников мощно се самолансира като значим човек в България без да има тази политическа тежест. Той е пенсионер, от дълго време е доста в профил. Не мисля, че има мощни позиции в България и няма никаква опция да въздейства в страната ", добави Костов.

Кой може да направи акцията мръсна

Бившият министър председател проучва и думите на сегашния министър-председател, който съобщи, че чака " мръсна акция " за идните локални избори. Той намеси изявлението му със декларираната поддръжка за претендента за кмет на София от " Демократична България " Борислав Игнатов. Порнографски фотоси на неговата другарка бяха публикувани от " Пик ", поради което последва остра реакция на публицисти и политици.

" Направи ми усещане каква мощна поддръжка имаше за него след абсурда. Срещу мен и моето семейство имаше доста такива офанзиви, само че в никакъв случай не съм бил защитаван, тъй като може би съм политик, а той би трябвало да е постоянно отговорен. Виждам обаче престореност, може би съм политически повреден, тъй като в случай че министър председателят споделя, че акцията ще е доста мръсна, кой може да я направи такава? Може ли Игнатов или Мая Манолова? Не могат ", добави Иван Костов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР