Бившият премиер Иван Костов прогнозира провал в съставянето на правителство

...
Бившият премиер Иван Костов прогнозира провал в съставянето на правителство
Коментари Харесай

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

Бившият министър председател Иван Костов предвижда неуспех в съставянето на държавно управление в 48 Народно заседание, като отдаде това на страха на водачите.

Той удостовери позицията, стартирана от съпредседателите на " Продължаваме промяната ", че ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " са тези, които би трябвало да поемат отговорността за новия кабинет.

" Вярно е, че това може да е " коалиция от пъкъла ", само че това е споделил българският гласоподавател ", разяснява той.

В същото време, Костов позволи, че " най-вероятно всички политици да се изпокрият и никой да не посмее да ръководи ".

" Колкото и да се пъчат и да приказват каква огромна експертиза има ГЕРБ, имайки поради боязливостта на техния водач (Бойко Борисов), той си дава ясно сметка, че не може да се оправи с тази обстановка, в която се намира страната. До идващите локални избори ще изгубят тази преднина, която имат, и още веднъж ще се окажат не в кондиция да ги завоюват. Това ще е тежък удар за тях и ще падне държавното управление, даже да го създадат ", сподели Иван Костов в изявление за БНР ден след парламентарния избор.

Основателят на ДСБ насочи съществени упреци както към " Демократична България ", по този начин и към " Продължаваме промяната " поради незадоволителните резултати от съдружното им ръководство.

Той прикани Демократична България да си направи " сурова и самокритична " равносметка за това какво е можела да реализира обединението, макар че официално усилва с малко резултата си на 2 октомври спрямо ноемврийските избори през 2021.

" Очевидно от " Демократична България " не се получава този авангард, въпреки и обсипана с похвали от някои хора. Тя не става авангард на смяната. Друг се опита да бъде авангард - " Продължаваме промяната " - и не се оправиха, несъмнено. И ето до каква степен стигнахме ", разяснява той.

Костов насочи ново твърдо предизвестие, че неофициалните клюки за възможна поддръжка от " Демократична България " за кабинет на ГЕРБ " ще унищожи изцяло нашата коалиция ".

" След като е правила коалиция с Българска социалистическа партия и е влизала в държавно управление, на което вицепремиер е била Корнелия Нинова, да влезе и в коалиция с ГЕРБ? Това ще бъде краят на нашата коалиция, в случай че някой мисли, че е вероятен. Казвам го напълно искрено и непосредствено ", сподели той.

Костов попита още каква изгода е имала " Демократична България " от влизането си в коалиция с Нинова през ноември 2021 година, като акцентира, че " ДСБ не е взело участие в държавно управление с Българска социалистическа партия, само че Демократична България взе участие през партията на Христо Иванов " - има поради включването на министри от " Да, България " в кабинета на Кирил Петков.

Иван Костов прикани и водачите на " Продължаваме промяната " да си дадат " отговор за същинските аргументи за какво се стигна дотук ", като даже предложи самият той да взе участие в " прям разбор ".

" Не виждам кои промени направи тази четворна коалиция. Не виждам какво реализира за тези няколко месеца. Не виждам тази радикалност, която се очакваше от всички да приложат в политиката. От една страна имаше доста неразбираеми опити за промени, въпреки това бяха употребявани негативи и от тези несръчни и непоследователни старания, само че и от доста тежката външна конюнктура. И това би трябвало да се калкулира, когато се дава отговор на тези въпроси ", сподели още той.

Бившият министър председател съответно разкритикува кабинета " Петков " за това, че не е поел надзор върху службите за сигурност, а ги е оставил в ръцете на назначени от президента Румен Радев фрагменти - в това число в Министерство на вътрешните работи.

" Мафията се консолидира и сътвори лична йерархична пирамида, в която издигна на върха на властовите институции свои представители и оттова престана да бъде мафия. Защото мафия по формулировка е организация, която има лични правила, разнообразни от държавните. А при нас тъкмо тази мафиотска пирамида наложи на всички своите правила. Оттам пристигнаха доста от процесите на разпад на обществото, безнравственост и даже извънредно утежняване на езика, нахлуване в езика на вулгаризми, на махленски диалект, на неприемливи изрази и обиди. Всичко това е разследване на инсталирането на тази мафиотска пирамида в институциите на властта. Затова приказвам толкоз деликатно за ръководството и не се съгласявам, че то е било реформаторско. От позицията на тази властваща и неразградена пирамида, не е доста мъчно тя да удържи някакво реми, каквото реализира статуквото против смяната ", сподели още Иван Костов пред БНР.

Критиките му бяха ориентирани и към всички партийни водачи, които са отказали да заемат позиция по съществени държавнически проблеми преди изборите - от боязън.

" Най-важните и лесни за дефиниция са тези във връзка с войната, която Путин води против Украйна, и другият въпрос е неналичието на господство на закона в страната. Да бъде ли търсена наказателна отговорност и да бъде ли свален Иван Гешев? Ето явен, елементарен въпрос. Къде стоят партиите - аз не знам. Трябва ли да се изтеглят всички съветски войски от всички украински територии, с цел да спре войната? Също не знам отговорите на водачите на партиите. Така че не мога да дефинира какво тъкмо е станало, какво е избрал българският гласоподавател. ", разяснява той.

" Боят се да се нареждат, най-много с цел да не изгубят свои гласоподаватели. Това доста ясно личеше по държанието на Корнелия Нинова. Боят се да застанат на ясна позиция. Знаете ли за какво? Защото не си познават гласоподавателите. Не знаят какво мислят. Защото са отчуждени. Защото се трансфораха в един отдалечен високо изравен от хората политически хайлайф, който не е измежду тях ", сподели още Иван Костов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР