Бившият премиер и президент на Черна гора Мило Джуканович обяви,

...
Бившият премиер и президент на Черна гора Мило Джуканович обяви,
Коментари Харесай

Мило Джуканович обяви победа на президентските избори в Черна гора

Бившият министър председател и президент на Черна гора Мило Джуканович разгласи, че е победил на президентските избори още на първия тур през вчерашния ден и даде обещание на сънародниците си, че страната им ще стане член на Европейски Съюз до края на 5-годишния му мандат, заяви ТАСС.

Получаваме минимум 54% от гласовете и надхвърлихме резултатите на останалите шестима претенденти, съобщи в победната си тирада тази нощ Джуканович, водач на Демократическата пария на социалистите.

Той благодари на съдружните си сътрудници и добави, че чака също толкоз безапелационна победа и на парламентарните избори, а на опозицията пожела да промени възгледите си.

Според неофициалните данни на Центъра за либерален преход от 90,5% от протоколите Джуканович получава 54,2% от гласовете, на второ място е претендентът на опозицията Младен Боянич с 33,3%, трета е единствената жена измежду претендентите Драгиня Вуксанович с 8,1%. Подобни резултати заяви и Центърът за мониторинг – Джуканович има 53,8%, Боянич – 33, 6%.

Официалните резултати ще бъдат оповестени до няколко дни.

Президентът на Черна гора се избира за 5-годишен мандат. Джуканович, който от 27 години е във властта, ще застане отпред на политиката за седми път. В края на новия му мандат ще е на няколко крачки от водача на Зимбабве Робър Мугабе с 40 година на върха. И защото е на 56 година може да стане безспорен рекордьор в тази категория.

Активността на изборите беше релативно ниска – 63,26% и съгласно анализаторите това е главната причина за слабото показване на опозицията.

Опозицията неведнъж упреква Джуканович за корупция и че е трансформирал страната в незаконен клан, който печели от контрабанда на опиати и цигари. Обещанието му да направи Черна гора член на Европейски Съюз до 5 години се усложнява и от обстоятелството, че  държавният дълг на страната надвишава 2,4 милиарда $ и дружно с задълженията на общините е преминат психологическият предел на задлъжнялостта от 65% от Брутният вътрешен продукт, отбелязва ТАСС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР