Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов бе задържан

...
Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов бе задържан
Коментари Харесай

Бойко Борисов е арестуван, активисти на ГЕРБ с акция в негова защита

Бившият министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов бе арестуван в дома му, до момента в който там вървеше в продължение на два часа и половина акция на Министерство на вътрешните работи, а към 22.30 часа той беше отведен в Главна дирекция " Национална полиция ", в столичния квартал " Младост " Новината за ареста събра пред къщата му в Банкя съвсем цялата парламентарна груп ана ГЕРб, както и доста деятели от младежката организация, които след крясъци " Оставка!, Мафия! и Червени отпадъци! кат оразбраха, че е отведен се заканиха да отидат там и да продължат митингите си. Адвокатът на Борисов Менко Менков сподели, че от вкъщи му не е конфискувано нищо, не са му показан идокументи, нито обвинявания.

Малко след 20 часа от Министерство на вътрешните работи офиицално оповестиха, че че в тяхна акция са задържани някогашният министър председател Бойко Борисов, някогашният финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, някогашният началник на финансовата комисия в Народното събрание Менда Стоянова и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Акцията е на Националната полиция и Европейската прокуратура, показва се в известието на вътрешнот оведомство. То осведоми, че това е станало в хода на огромна интервенция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.Новината свектавично събра деятели на ГЕРБ пред дома на водача им в Банкя, които се заканиха да останат на място, до момента в който свърши тази " скотщина ".

На този стадий полицията е лимитирала придвижването на четиримата, до момента в който текат обиските, а по-късно ще бъдат арестувани за 24 часа с полицейско предписание. По-късно европейските делегирани прокурори могат да изискат от съда непрекъснатото им задържане под стража, без да имат допир с прокуратурата, ръководена от Иван Гешев.

В къщата на Севделина Арнаудова е открит джип, който е благосъстоятелност на компанията " Аркад ", която построи продължението на " Турски поток " през България, оповестиха импровизирано източници на Министерство на вътрешните работи. Менко Менков позволи, че и тя ще бъде задържана.

За формирани 120 следствия по сигнали за злоупотреби в България с европейски пари в сферите на земеделието, строителството и публичните поръчки заяви преди ден европейският прокурор Лаура Кьовеши, чието посещаване продължи в четвъртък със среща с основния прокурор Иван Гешев.

Малко след новината за арестите пред Mediapool от пресцентъра на ГЕРБ обявиха, че четиримата не са арестувани, а се организират обиски в жилищата им. Председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова затваряше при позвъняване, а други членове на групировката бяха изключили телефоните си, само че малко по-късно огромна част от партийните функционери се събраха пред дома на Борисов.Депутатът от ГЕРБ Тома Биков разгласи дейностите на Министерство на вътрешните работи за " държавен прелом ".

Заместникът на водача на ГЕРБ - Томислав Дончев, разгласи дейностите на Министерство на вътрешните работи за политическа принуда. Пиарът на партията Никола Николов разгласи пред публицистите, че за протичащото се са известени в Брюксел, както и представители на Европейската национална партия, в чието семество е ГЕРБ. Тя сподели също по този начин, че партията готви митинги и стачки.

Според представители на ГЕРБ ръководещите изоползвали визитата на Кьовеши, с цел да извършат тази принуда. Те викаха: Оставка! Мафия! Червени отпадъци!

Младежите от ГЕРБ заплашиха да създадат жива верига към дома на Борисов и да не позволен извеждането му.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов разяснява, че такава акция не може да се случва в правова страна. " В безпомощността си това държавно управление се пробва да си вдигне рейтинг. Хлябът е безценен, зрелищата са безвъзмездни. В последните седмици те не могат да дадат решение по нито един от проблемите и по тази причина прибягват до старите схеми ", сподели Ангелов.

Адвокатът на Борисов Менко Менков дойде на място и се оплака, че не го пускат до клиента му, само че след малко време влезе в къщата на Борисов.

От ГЕРБ настояват, че Менда Стоянова си е в Пловдив и не е задържана, както и Владислав Горанов не е арестуван.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева сподели пред бТВ, че към сегашния час българската прокуратура не е уведомявана за акцията на Министерство на вътрешните работи. " Когато се правят дейности по необходимост, би трябвало прокуратурата да бъде известена до 24 часа ", изясни тя, само че призна, че когато акцията е на европейската прокуратура, не се постанова да се осведоми българската.

Действията в къщата на Борисов са по силата на наредба от Наказателно-процесуален кодекс, съгласно която се работи в условия на необходимост. Законът дава опция да се правят обиски, в случай че това е единствената опция да се съберат или запазят доказателства. Менков разяснява, че това може да се прави, в случай че да вземем за пример е осъществено ликвидиране и би трябвало незабавно да се откри оръжието.

" Няма никой над закона " , написа малко минути след новината министър председателят Кирил Петков във фейсбук.

" 2 години Гешев правеше всичко допустимо да отърве съратниците си, откакто дадох неоспорими доказателства за най-големия рекет в историята на България. След сигнала ми и показанията пред европейската прокуратура от последния месец, през днешния ден най-сетне арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината постоянно става ясно. #БъдетеЗдрави ", написа минути по-късно и някогашният хазартен необут Васил Божков, който се намира в Дубай и от дълго време твърди, че е плащал подкупи за милиони на Борисов и Горанов.



Очаквайте детайлности.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР