Бившият премиер даде да се разбере, че се знае прекрасно

...
Бившият премиер даде да се разбере, че се знае прекрасно
Коментари Харесай

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата с Н. Пр. Херо Мустафа: Знаех какво се случва! Обнадежден съм!

Бившият министър председател даде да се разбере, че се знае прелестно кой е политическият водач, упоменат в отчета на Съединени американски щати
Бойко Борисов дефинира като “много важни” изказванията на американското финансово министерство и Държавния департамент във връзка с оповестените ограничения по Глобалния закон “Магнитски”. “От месеци работим с американското посолство по тези тематики, които в този момент се пробват да пришият на нас. Срещата ми с дипломат Мустафа беше декларирана още предходната сряда, тъй като знаехме какво се случва”, съобщи Борисов. И добави, че диалогът му с Н. Пр. Херо Мустафа от сряда следобед (02.06, б. р.) е минал още веднъж в извънредно доброжелателен звук: “По-сърдечна, по-хубава, по-мила, по-работеща среща... както всички срещи, които сме имали”.

“Бяхме извънредно задушевно приети”, уточни Борисов. Но означи, че няма да влиза в детайлност от какъв брой време и по какви сигнали е работено с американските служби по сигнали, свързани с Пеевски и с Божков. И запита по какъв начин президентът Радев ще изясни наличието на хора, доближени на Божков в служебното държавно управление.

Бившият министър председател напомни, че неговите държавни управления постоянно са работили в тясно взаимоотношение с партньорските служби на Съединени американски щати и с техните държавни управления. И уточни като образци отличната работа по атентата в Сарафово с екипа на президента Барак Обама, както и срещата му с президента Доналд Тръмп при цялостно съвпадане на общите ползи на България и Съединени американски щати. Лидерът на ГЕРБ означи, че единствено месец преди края на мандата на кабинета “Борисов 3” са подписани два стратегически меморандума - по технологията 5G и стратегическата защита.

“Само желая да припомня, за какво ме избраха първия път - за основен секретар, за кмет на София и по-късно да имаме и десетки победи на избори - това е точно поради битката с престъпността, битката с корупцията”, съобщи Борисов. И продължи: “Ние сме създали доста. Не мога да приема недомлъвките на някои политически водачи в този момент. Аз моите връзки с Пеевски от дълго време съм ги декларирал - те са чисто политически и постоянно са били свързани със смесените региони, където сме подпомагали кметове на Движение за права и свободи. Винаги и единствено. Нито имаме компании, нито имаме общ бизнес, нито каквото и да било”.

“Никога не сме получили и стотинка от лицето Божков. Никога! И всевъзможни спекулации за водачи - те се знаят кои са”, съобщи Борисов във връзка на информация в известието на американското финансово министерство, че Божков е подкупвал държавни чиновници, които включват “един сегашен политически лидер”.

До 20 година затвор и $1 млн. санкция за нарушаване на глобите
Запори на сметки за посочените в „ черния лист “ и сътрудниците им
Щатски банки и фондове ревизират клиентите си

Санкциите по Глобалния закон “Магнитски” се издават от отдела за надзор над задгранични активи (OFAC) към финансовото министерство на Съединени американски щати, подписват се от президента на Съединени американски щати, с цел да влязат в действие, и се ползват от три министерства - на външните работи, на финансите и на правораздаването. Те засягат освен правото на глобените да влизат на територията на Съединени американски щати, само че и техните имуществени ползи.

Най-прекият резултат е блокирането на всички активи и благосъстоятелност на посочените физически лица и техните компании. Забранява се на американски жители да правят преводи, както и да им се дават каквито и да било средства, артикули или услуги, свързани с посочените в “черния списък”. В допълнение се блокират и всички активи, които са 50 или повече % благосъстоятелност, директно или индиректно, на едно или повече от глобените лица.

На процедура ограниченията засягат и лицата, и фирмите, които имат търговски връзки със глобеното лице и компаниите му. Това ги слага в изолираност от техни сътрудници по целия свят, за които също би имало риск да изгубят достъпа си до американската финансова система и свои активи в Съединени американски щати.

След налагане на глобите, за нарушавания на закона наказванията стигат до 20 години затвор и санкция от 1 милион $. По тази причина щатски банки и фондове стартират инспекции дали при тях има сметки или активи на посочените лица и компании, за които следва да уведомят американските управляващи.

Процесът за взимане на решения за налагане на наказания не предстои на правосъден надзор и страните по него не се употребяват със защитните механизми на Конституцията на Съединени американски щати и федералните процесуални закони.

Решенията могат да се базират върху по-широк кръг от доказателства от тези, възможни в правосъдно произвеждане. Стандартите на работата на Държавният департамент и на Министерството на финансите са доста високи и не се взимат въз основата на спекулативна или непроверена информация.
Доц. доктор Боряна Мусева, началник катедра “Международно право” в СУ, пред “Труд”:„ Ефектът на доминото “ идва от системата SWIFT


Законът “Магнитски” е акт на Съединени американски щати, който е доста тежка процедура, в която взе участие и Сената и е от името на президента на Съединени американски щати. Тези наказания се отнасят и за блокиране на цялата благосъстоятелност и право на благосъстоятелност и други собственически права, които са във владението или под контрола на жители на Съединени американски щати и непрекъснато пребиваващи в Съединени американски щати.

Санкциите касаят влоговете на лица, на които е наложено ограничаването, нови транзакции - покупко-продажби, преводи, които са свързани с тези сдружения или физически лица.

Световната система за разплащане SWIFT (Общност за световна междубанкова финансова телекомуникация) има основна роля в междубанковите разплащания и тя е под американска пълномощия. Тук идва особеността - че американската страна не разрешава и на SWIFT да прави такива транзакции. Това значи, че имаме на процедура блокиране на медиатора, през който минава всеки един банков превод, който е обвързван със системата SWIFT. От тук нататък всяка банка, обвързвана със SWIFT, в случай че извърши транзакция, “светва” и идва “ефектът на доминото”. Така, по американски и практично работи тази система. Всяка банка, която работи със SWIFT, би трябвало да се съобрази с тази система.

Носи името на съветски юрист
Казусът и законите „ Магнитски “
Името на съветския юрист Сергей Магнитски влиза в международните медии през 2008 година, когато той е задържан по съмнителни обвинявания и вкаран в прелиминарен арест, където почива 11 месеца след задържането му,
Като юрист в адвокатската фирма “Файрстоун-Дънкан” в Москва, Магнитски е претрупан с одита на капиталовия фонд “Хермитейдж Кепитал Инвестмънт”, който съветските управляващи упрекват в измами и укриване на налози. В последвалото следствие, резултатите от което Магнитски оповестява обществено, се схваща за голяма машинация с конфискувани документи на компании, благосъстоятелност на фонда. Над 1 милиарда $ са били откраднати посредством подправени контракти, подписани от юристи, представящи се от името на “Хермитейдж” без знанието на фонда. Според изказванията на Магнитски, заговорът за разграбването на “Хермитейдж” е включвал полицията, правосъдните и данъчните управляващи, банки и съветската мафия.

През декември 2012 година Конгресът на Съединени американски щати приема законът “Магнитски”, ориентиран към налагането на наказания против съветски публични лица, посочени като отговорни за гибелта на юриста. През 2016 година американският Конгрес приема “Глобалният закон Магнитски за отговорност за съблюдаване на човешките права”, който разрешава на американското държавно управление да постанова наказания против лица, които счита за извършители на човешките права.
Разследват четири от шестте лица с наложени наказания
Прокуратурата прави оценка високо помощта на американските сътрудници



Прокуратурата на Република България (ПРБ) изцяло споделя позицията на американските ни сътрудници, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична страна и отстояването им е невероятно без единно и поредно противопоставяне против проведената престъпност, прането на пари и корупцията.

По отношение на четири от шестте физически лица, по отношение на които са наложени наказания, към този момент са подхванати дейности за следствие и ангажиране на наказателната им отговорност.

Това оповестиха от прокуратурата във връзка отчета от Министерството на финансите на Съединени американски щати.

И твърди, че по отношение на всички, посочени в отчета от Съединени американски щати, “ще бъдат подхванати всички нужни дейности в сходство със законовите пълномощия на прокуратурата за инспекция на оповестената от американските управляващи информация, в това число посредством условие на спомагателна такава по надлежния ред”.
Васил Божков: Рекетът не е рушвет, законът не би трябвало да се употребява за бухалка
“Българско лято” издига предприемача за лидер в 24 и 25 МИР



Рекетът не е рушвет, плащал съм до началото на 2020 година, само че дадох доказателства. Това съобщи идеологът на платформата “Българско лято” Васил Божков по време на конференция във връзка глобите по закона “Магнитски”. “Личният ми бизнес е погубен. Активи и сметки в Съединени американски щати нямам. Прокуратурата повдигна серия подправени обвинявания, след което, неизвестно за какво, американците взеха решение да подхващат наказания по “Магнитски”, сподели Божков. По-рано той уточни в нарочна позиция: “Не желая да мисля, че актът на американските институции има политически темперамент и е ориентиран против политическа групировка, със законни политически органи, в които аз даже не участвам”. “Оставам с убеждението, че Законът “Магнитски” самичък по себе си е извънредно достижение на американската народна власт и неговата цел е да санкционира политическите режими и диктатури, санкционирайки ги, когато преследват неуместните за тях, а не да бъде употребен като бухалка на собствен ред”, сподели Божков.

Реакция
Движение за права и свободи ще остане солидарно с позицията на Делян Пеевски


Движение за права и свободи чака обстоятелства, претекстове и доказателства, стимулирали решението на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати по отношение на Делян Пеевски. Това се показва в позиция на придвижването, публикувана от пресцентъра на Движение за права и свободи по отношение на изказване на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

“ДПС поддържа всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функционалности и демократичните институции на България”, е записано още в позицията.

В нея се споделя още, че до тогава от Движение за права и свободи остават солидарни с персоналната позиция на Делян Пеевски, която ползват. Тя бе публикувана по-рано до медиите и в нея се показва, че сходен акт е “абсолютно неприемлив, преднамерен и несъответствуващ на духа и смисъла на този закон”. Пеевски декларира, че уведомил юристите си в Съединени американски щати и ще предприеме всички законови дейности против този акт.
Слави Трифонов, Има Такъв Народ, във фейсбук: Хиляди жители стачкуваха още преди 8 години


Гражданското общество в България е в основата на вчерашната позиция на Съединени американски щати. Защото всичко, което е написано в отчета на Министерството на финансите на Съединени американски щати, българското гражданско общество го знаеше доста преди вчерашния ден и го показваше на площадите и улиците. Още преди 8 години хиляди жители в десетки градове обявиха своето отношение и позиция по отношение на Делян Пеевски. И твърдо отстояваха своето отношение и позиция над 400 дни.

Пак преди американския отчет, а точно през миналата година, гражданското общество в България изрази по един безапелационен метод нетърпимостта си към бруталната корупция във всички равнища на държавното ръководство.

Затова американските наказания не са друго, с изключение на поддръжка към това, което към този момент изрази българското гражданско общество. Те са протегната другарска ръка от наш сътрудник.

Европейска комисия следи събитията у нас
Брюксел чака дефинитивни присъди


Говорителят на Европейска комисия Кристиан Виганд уточни, че комисията следи събитията в България и те ще бъдат отразени в отчета за върховенството на закона през месец юли.

Европейската комисия изрази очакване в България трайно да бъдат произнасяни дефинитивни присъди за корупция на високо ниво. България би трябвало да приключи използването на рекомендациите на Европейска комисия в отчета по механизма за съдействие и инспекция от 2019 година, съобщи представителят на комисията Кристиан Виганд, представен от Българска телеграфна агенция.

Важно е събитията в страната да не водят до оттегляне от постигнатия прогрес в региона на законността, добави той на конференция в отговор на въпроси, свързани с решението на Съединени американски щати да наложат наказания на няколко български жители. Остава още работа за извършване, заключи Виганд във връзка осъществяването на рекомендациите на комисията. Говорителят на Европейска комисия означи, че една от рекомендациите бе да се взаимодейства със Съвета на Европа за превъзмогване на минусите в българското законодателство против корупцията и за дейно следствие на закононарушенията. По неговите думи Европейска комисия следи събитията в България и те ще бъдат отразени в упования през юли отчет за върховенството на закона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР