Бившият премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, бившата

...
Бившият премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, бившата
Коментари Харесай

470 страници доказателства зад знаковите арести

Бившият министър председател Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, някогашната шефка на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова и Севделина Арнаудова, пиар на ГЕРБ, би трябвало да се проверяват като проведена незаконна група, в която влиза и Васил Божков. Това сподели в изявление за предаването (О)позиция навътрешният министър Бойко Рашков.

Министърът отбрани дейностите на Министерство на вътрешните работи от предходната седмица, когато бяха претърсени домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, а те бяха арестувани за 24 часа от Министерство на вътрешните работи, преди прокуратурата да ги пусне без обвинявания. Според Рашков Министерство на вътрешните работи няколко месеца е събирало данни, преди да образува следствието и има няколко източника. Единият от основните източници на Министерство на вътрешните работи е сигнал на гражданското съдружие БОЕЦ, в което се прави връзка сред кюлчетата и пачките от фотосите в спалнята на Борисов и подкупите, които укриващият се в Дубай обвинен предприемач Васил Божков твърди, че е давал. " От няколко източника в Главна дирекция " Национална полиция " са събрани голям брой обстоятелства, които просто постановяваха да се пристъпи към по-активни дейности ", сподели Рашков.

Сведенията от самия Божков са другият източник. " Изглежда данните, които би дал обвиненият Божков, за дейностите на други лица, в това число такива, които в предишното заемат висши длъжности, би довело до търсене на отговорност от тях. Тъй като самият Божков е бил в доста близки връзки с някогашния министър председател Борисов, с министъра на финансите по това време Горанов, с пиарката на премиера Арнаудова, а по този начин също по разумни аргументи и с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, ние трябваше да стартираме малко по-активни дейности ", уточни Рашков. И напомни, че има и два отчета на Агенцията за финансова ревизия (АДФИ), които откриват, че има неполучени от държавната хазна 557 млн. лева за 5-годишен интервал. Според Рашков спецпрокуратурата е бездействала по тези отчети, въпреки че самата тя ги е упълномощила на АДФИ.

" Би следвало да чакаме за толкоз години този развой да завърши и да има освен съответен резултат, само че и констатации - кой е виновният, какво наказване би трябвало да му се наложи, има ли учредения да се търси наказателна отговорност, дали тогавашният министър на финансите Горанов има отношение към този въпрос, дали тази сума, която не е усвоена от хазната не се дължи на услуга, която е направила една парламентарна група в Народното събрание да улесни в нормативен порядък ситуацията на Божков. Нека да кажем искрено - има съществени подозрения, че тук става въпрос за проведена незаконна група в петчленен състав и никой досега не е подхванал каквито и да е дейности за търсенето на каквато и да е отговорност ", сподели Рашков. От думите му се разбра, че в тази незаконна група съгласно него влизат Борисов, Горанов, Стоянова, Арнаудова и самият Божков.

Рашков отхвърли, че като дава сведения в този момент, Божков си подсигурява индулгенции. " По целия свят, с цел да може да се разгроми една проведена незаконна група, би трябвало да има " къртица ". Тук нещата за държавната машина са извънредно улеснени. Защото участник в самата проведена незаконна група е подготвен да спомага на страната, с цел да може да се обясни незаконната активност на другите, тези, които са му съдействали. А прокуратурата не желае да проверява ", уточни вътрешният министър.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР