Бившият премиер Бойко Борисов е обискиран и задържан в Банкя

...
Бившият премиер Бойко Борисов е обискиран и задържан в Банкя
Коментари Харесай

Борисов прибран в ГД Национална полиция за изнудване. Поне за 24 часа

Бившият министър председател Бойко Борисов е обискиран и арестуван в Банкя в границите на интервенция на ГДНП. Тази информация пристигна към 21 часа в четвъртък от Министерство на вътрешните работи.

Според ГЕРБ Борисов единствено е обект на полицейски претърсвания. Полицейската акция е почнала към 20 ч като в къщата му в Банкя са пристигнали 10 служители на реда пешком.

Малко след 1:30 сутринта юристът на Борисов - Менко Менков, разгласи, че става дума за обвиняване в " изнудване ", само че съгласно него не ставало ясно кой е изнудван, нито защо, нито по кое време. Самата инспекция пък е текла в продължение на три месеца и по тази причина - съгласно Менков - нямало причина за неотложното задържане. Той съобщи и че по тематиката през днешния ден е бил разпитван министър председателят Кирил Петков като очевидец, само че не стана ясно за какво.

Проверяват се и са арестувани още някогашният финансов министър Владислав Горанов, Менда Стоянова и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова, твърди вътрешното ведомство.

В по-ранните часове на вечерта Арнаудова подвигна телефона и сподели пред Клуб Z:

" Не сме задържани. Има единствено претършуване и изземване, търсят документи, свързани с възможна връзка сред Васил Божков, Бойко Борисов и Владислав Горанов. "

В този миг претърсващата полицайка ѝ направи забележка, че ѝ пречи и Арнаудова приключи диалога.

" Няма никой над закона! ", написа във фейсбук профила си сбито министър председателят Кирил Петков.



Според публично известие на Министерство на вътрешните работи висчки те са арестувани по отношение на измами с евросредства:

" В ход е огромна интервенция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.

Извършват се претърсвания и изземвания на доста адреси. Към момента са арестувани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова.

Действията не престават ", пишат от вътрешото министерство.

След 22 ч - макар опитите за " жива верига " от негови депутати и фенове Борисов бе отведен в постройката на Групово дело " Национална полиция " в " Младост ".
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/bb.png " border= " 0 " alt= " " width= " 680 " height= " 454 " /> Извеждането. Стопкадър от видео

Това удостовери и юристът му Менко Менков.

" Досъдебното произвеждане е от през днешния ден 17 март, не знам защо е. Борисов ще бъде арестуван за 24 часа с полицейска мярка ", разгласи Менков.

Адвокатът, който постоянно е поддръжник на хора от ГЕРБ, споделил на клиента си да не подписва никакви документи.

Вероятно и Севделина Арнаудова ще бъде арестувана, добави Менков.

Като видя заповедта и какво написа в нея, мога да разясня, съобщи той пред събраните медии. Менков твърди още, че съгласно протокола за изземване безусловно нищо не е конфискувано от вкъщи на Борисов.

Акцията по изумителен метод съответствува с визитата на европейския прокурор Лаура Кьовеши у нас. Очевидно дейностите са подхванати " по неотложост " * от Министерство на вътрешните работи и българската прокуратура най-вероятно не е била осведомена. Точно това удостовери по-късно и Сийка Милева - представител на основния прокурор. Тя посъветва информация да се търси от европрокуратурата. Оттам пред Клуб Z споделиха, че няма да разясняват.

" Започнахме над 120 случая да проверяваме, в края на тази или началото на идната седмица ще публикуваме годишния отчет. Получихме информация за измами с евросредства в България, свързани с публични поръчки, информация, обвързвана със злоупотреби в областта на селското стопанство, строителството, фондовете за възобновяване след COVID-19. Това са главните типове закононарушения, които проверяваме и по които сме получили сигнали от българските жители ", съобщи през вчерашния ден самата Кьовеши.

Отново съгласно юриста на Борисов обаче - европрокуратурата нямало общо със случая.

Произнесе се и Васил Божков, който евентуално е в Дубай. В написаното се твърди, че е давал показания пред европрокуратурата:

" 2 години Гешев правеше всичко допустимо да отърве съратниците си, откакто дадох неоспорими доказателства за най-големият рекет в историята на България.

След сигнала ми и показанията пред европейската прокуратура от последния месец, през днешния ден най-сетне арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината постоянно става ясно. "

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/герб агитка банкя бойко борисов бта.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 680 " height= " 453 " />

Пред дома на Борисов в Банкя бързо се събраха младежите от ГЕРБ, някогашни министри и партийни функционери като Томислав Дончев, Даниел Митов, Тома Биков, Деница Сачева, Лъчезар Иванов, Десислава Атанасов, Костадин Ангелов.

Томислав Дончев обвърза, че " министър-председателят изпрати полиция в дома " на Борисов, откакто по неговите апели не отишъл в Народното събрание. Случващото се " има темперамент на политическа принуда ".

Според Даниел Митов - това било " по-скоро Гестапо, откокото каквото и да било друго ".

Дончев изясни, че Менда Стоянова си била у дома и нямало обиск там.

" Не съм задържана, у дома съм си в Пловдив, в случай че не дойдат по-късно и вкъщи ", разяснява Стоянова и пред " 24 часа " и добави: " Това е полуда. Къде се намираме? ".

Тя счита, че няма защо да бъде задържана.

" Чувам по малкия екран, че не пускали Менко (адвокат Менко Менков - б.а.). А аз няма и кого да извикам ", сподели още обезпокоеното някогашната шефка на бюджетната комисия в Народното събрание.

Един от пиарите на ГЕРБ Никола Николов съобщи, че е разговарял и с Владислав Горанов, който също бил в дома си. Според Даниел Митов никой не се е свързал с някогашния финансов министър.

" Нашият единствен излаз е да свалим това ръководство час по-скоро и съм уверен, че нашите членове и симпатизанти ще се отзоват на апела ни. От на следващия ден почваме митинги ", закани се Тома Биков.

Пред къщата на Борисов в началото Менко Менков се оплака, че не го пускат и не знае какво става с клиента. Менков разгласи, че няма необходимост, която да изясни липса на издадено от арбитър позволение за обиск и се възмути, че дейностите на полицията стават без наличие на юрист. По-късно беше позволен вътре.

Пред дома на водача на ГЕРБ останаха неговите съпартийци, които от време на време скандират " Мафия " и " Оставка ", когато се спомене името на вътрешния министър Бойко Рашков. Като се разбра за ареста, те си потеглиха.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/гднп герб.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 680 " height= " 453 " />

Малко по-късно от партията на Борисов започнаха всеобща акция по приканване на последователите си за всеобщ митинг от 9 ч. на следващия ден пред Министерски съвет. Целта - " да защитим демокрацията ".



После обаче групата на партията се появи пред постройката на ГДНП в " Младост ". Там Борисов бе на разпит и на 15 юли м.г. и също имаше викания и събиране на хора в негова поддръжка.



---

* За дейностите в условия на необходимост, т. е. - с цел да се предотврати осъществяването на вероятно закононарушение, Наказателно-процесуален кодекс член 161 гласи:

(2) В неотложни случаи, когато това е единствена опция за събиране и опазване на доказателствата, органите на досъдебното произвеждане могат да извършат претършуване и изземване и без разрешението по алинея 1, като протоколът за осъщественото деяние по следствието се показва от наблюдаващия прокурор за одобрение от съдията неотложно, само че не по-късно от 24 часа.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР