Бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
Бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

Парламентът временно върна бившия председател на КЕВР Иван Иванов

Бившият ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов ще продължи да извършва функционалностите на ръководител до встъпването в служба на нов началник на регулатора. Това реши Народното събрание в четвъртък благодарение на гласове от "Продължаваме смяната " (ПП).

Новината идва, откакто преди близо две седмици решението за избирането на досегашния ръководител Станислав Тодоров през февруари за противоконституционно от съда.

Решението за споразумяване на последствията от решението на Конституционния съд по отношение на избора на ръководител на КЕВР беше подкрепено със 132 гласа "за " , два "против " и осем "въздържал се ". От "БСП за България " не участваха в гласуването.

"За " гласоподаваха ГЕРБ, Движение за права и свободи, "Има подобен народ " и половината депутати на Политическа партия. Другата половина от народните представители на Политическа партия, както и Българска социалистическа партия, "Демократична България ", "Възраждане " и самостоятелните не участваха в гласуването.

След като енергийният регулатор прекрати работата си преди две седмици, той прикани за бързо избиране на нов ръководител. За това обаче е нужна процедура, за която няма да има време в сегашния парламент, откакто Българска социалистическа партия изследователски мандат на президента Румен Радев по-рано денем.

Предстои Радев да разпусне Народното събрание, а избирането на нов началник на КЕВР се чака да се извърши от депутатите, определени на предварителните избори наесен.

Предложението за връщането на Иванов е импортирано от Ива Митева от Има Такъв Народ. То провокира спор в Народното събрание, по време на който от партията упрекнаха началника на кабинета на някогашния министър председател Кирил Петков Лена Бориславова за "нелепата обстановка " с регулатора.

"Попаднахме в тази нелепа обстановка, поради Лена Бориславова, това е истината ", сподели ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов . Той сподели, че Бориславова се е намесила, като се е обаждала на Ива Митева.

Искрен Митев от "Продължаваме Промяната " уточни, че като съдружни сътрудници Има Такъв Народ са взели дружно решения и дружно би трябвало да носят следствията от тях. "Това решение беше взето януари и тогава вашето мнение и това на Ива Митева бяха взети под внимание ", обърна се той към Йорданов.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия разяснява, че в сряда от партията са предложили трайно решение и една законодателна стратегия, която е включвала и избор на ръководител на КЕВР. "Смятаме, че това беше верният път, по тази причина през днешния ден няма да участваме в това гласоподаване и няма да подкрепим такова искане ", сподели той.

Депутатите избраха Станислав Тодоров за ръководител на КЕВР на 9 февруари тази година. Номинацията му беше издигната от Политическа партия и беше подкрепена със 128 гласа „ за “ и 13 „ срещу “.

На 21 юли Конституционният съд разгласи за противоконституционно решението на Народното събрание за избора на Тодоров, откакто беше сезиран от ГЕРБ.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Първите немски гаубици към този момент са на фронта против съветските сили в Украйна   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР