Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск призова за бойкот

...
Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск призова за бойкот
Коментари Харесай

Туск призова за бойкот на изборите в Полша

Бившият ръководител на Европейския съвет Доналд Туск прикани за протест на идните президентски избори в родната му Полша , осведоми АП.

Туск означи, че предлагането на държавното управление да се гласоподава по пощата носи здравословни опасности на фона на пандемията от ковид и няма да покрие демократичните стандарти за свободни, почтени и транспарантни избори.

Oświadczenie w sprawie „ wyborów ” 10 maja.https://t.co/Gd3N7Oizwo
— Donald Tusk (@donaldtusk) April 28, 2020
Доналд Туск, който служи като министър председател на Полша от 2007 до 2014 година, означи във видео в " Туитър ", че той " няма да вземе присъединяване в гласуването " на 10 май. По думите му проведеният от ръководещите избор " няма нищо общо с избори ".
 Парламентът на Полша отхвърли проекта на ръководещите президентски избори по пощата
Парламентът на Полша отхвърли проекта на ръководещите президентски избори по пощата

Управляващата партия упорства изборите да се проведат, макар че в страната не престават да се усилват случаите на инфектирани с ковид

Управляващата " Право и правдивост " упорства изборите да се проведат по проект, като твърди, че гласуването по пощата може да се организира безвредно. Партията поддържа сегашния държавен глава Анджей Дуда, който води на последните социологически изследвания.

Малгожата Кидава-Блонска, претендентът на центристката " Гражданска платформа ", учредена от Туск, също разгласи, че няма да взе участие на изборите.
 Мислят за смяна на изборните правила в Полша
Мислят за смяна на изборните правила в Полша

Гласуване по пощата

Въпреки че ръководещите са решени, изборите може и да не се проведат на 10 май. В Сената е импортирано предложение за избор по пощата, което може и да не бъде дефинитивно гласувано до 7 май. Опозицията и част от държавното управление договарят за отсрочване на вота.

Европейският парламент и Организацията за сигурност и съдействие в Европа също се афишират срещу осъществяване на избори по време на пандемията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР