Бившият председател на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства

...
Бившият председател на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства
Коментари Харесай

Бойко Рашков отхвърли твърдението на антикорупционната комисия, че е укрил доходи

Бившият ръководител на Бюрото за надзор върху специфичните разследващи средства Бойко Рашков съобщи, че анализът на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) на декларацията му за приходи за 2017 година е " безусловно неточен ". Вчера антикорупционната комисия, чийто ръководител Пламен Георгиев е в отпуск, до момента в който прокуратурата ревизира имотното му положение, разгласи, че Рашков е позволил грешки, като е заявил парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на 82 016 лева, вместо 200 644 лева, както и не е заявил приходи от друга стопанска активност в размер на 645 089 лева Той не бил заявил и данни и за брачната половинка си, която имала парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на общо към половин милион лв..

Рашков попадна в листата на хората, на които антикорупционната комисия е дала период за поправяне на неточностите в декларациите, само че по този начин и не са го създали. Потърсен от " Дневник " за коментар той посочи, че писмото, в което КПКОНПИ го приканва да поправя декларацията си е изпратено на адрес, на който не живее от 1992 година

" Те не са желали да ме уведомят, с цел да мога аз да си упражня правото на промяна, съгласно с техните условия. Известието за доставка на тяхното писмо, с което ме канят за коригираща декларация, аз не съм го получил, то не е с противоположна квитанция и от него на никое място не е видно аз да съм получил такова уведомление ", посочи Рашков.

Според него " задачата на тази публикация на техния уебсайт, че аз съм нарушил закона, за мен е меко казано тенденциозна и обвързвана с европейските избори след 5-6 дни ". Той уточни и различен проблем.

" Аз съм подал декларацията на 7 юни 2018 година, безусловно правилно и в период. Самото писмо на КПКОНПИ, което през днешния ден вървях да получа персонално от Комисията, е от 13 март тази година. То е адресирано до ръководителя на Националното бюро за надзор върху специфичните разследващи средства. Аз от декември 2018 година не съм ръководител на това бюро ", изясни Рашков.

В края на предходната година изтече 5-годишният мандат на Бойко Рашков като ръководител на Бюрото за надзор върху специфичните разследващи средства. Той си навлече отрицателното отношение на ръководещите, откакто разкри, че контролът върху подслушването е на практика блокиран и че членове на бюрото получават големи заплати, без да вървят на работа. Рашков съобщи, че партиите в реалност не желаят действителен надзор върху противозаконното подслушване и предвижда, че с новия състав на бюрото функционалността му ще стане камуфлажна. През декември 2017 година Рашков разгласи пред Народното събрание обстоятелства за съществени проблеми в работата на органите, употребяващи и прилагащи СРС. Парламентарното болшинство го упрекна, че основава безпочвени страхове, и пренебрегва изказванията му.

Рашков напомни още, че бюрото, което ръководеше, се намира на горния етаж в същата постройка, в която се обитава управлението на антикорупционната комисия. По думите му двете институции са имали общи разноски и непрестанно са обменяли документи.

" Пита се толкоз ли беше мъчно моята декларация да я ревизират и някой да ми донесе това писмо горе още до момента в който бях ръководител на Бюрото и да ми изискат да поправям декларация. Категоричен съм, че анализът на моята декларация за 2017 година, изработен от КПКОНПИ, е безусловно неточен. Аз депозирам заявления в продължение на 25 години по един и същи метод. В тази декларация аз съм заявил получените от мен приходи през 2017 година, само че не с струпване на приходите от предните години ", сподели още Рашков.

Той разяснява и изказванието на антикорупционната комисия, че не е заявил приходи от друга стопанска активност в размер на 645 089 лева " Те да ми кажат от кое място са и аз да отида да си ги взема. Аз не зная къде са тези приходи. Ще им дам половината, в случай че ги намерят ", добави Рашков.

Той посочи, че не е заявил приходите на брачната половинка си, защото тя е нотариус, а от 2017 година те били задължени да подават декларация за парцелите и приходите си в нотариалната камара.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР