Бившият правосъден министър Янаки Стоилов има 7-дневен срок да отстрани

...
Бившият правосъден министър Янаки Стоилов има 7-дневен срок да отстрани
Коментари Харесай

ВСС даде 7 дни на Янаки Стоилов да изчисти искането си за отстраняване на Гешев

Бившият правосъден министър Янаки Стоилов има 7-дневен период да в профил "нередовности " по предлагането си за премахване на основния прокурор Иван Гешев и да даде съответни причини за настояването си за уронване престижа на правосъдната власт, нахлуването в президентството и прочие Ако не го направи, Висш съдебен съвет ще го остави без разглеждане.

Това реши Пленумът на Висшия правосъден съвет по първа точка от дневния си ред. В началото на съвещанието през днешния ден бе решено първо да се прегледа настояването на служебния министър от юни м.г., а след това това на Надежда Йорданова. Янаки Стоилов обаче към този момент е парламентарен арбитър и не е ясно дали това ще е допустимо.

Съдебните кадровици започнаха с опит да се смачка полемиката с настояването за пояснения от Надежда Йорданова, която съобщи в телевизионно изявление, че Висш съдебен съвет надали ще гласоподава за отстраняването на Гешев, тъй като част от членовете на съвета дължат кариерата си на основния прокурор.

Йордан Стоев настоя тя да уточни имена на такива членове, с цел да преценяват дали да се самоотведат от гласуването.

Йорданова изясни, че е известно в обществото и във Висш съдебен съвет, че има систематичен проблем и решенията на Европейския съд по правата на индивида го потвърждава. Тя акцентира, че не става въпрос за избрани персони, а за непропорционалното въздействие на основния прокурор върху членовете на Висш съдебен съвет. И този проблем не е единствено личен.

"Толкова ли е мъчно да кажете, че сте сбъркала. Че очевидно не сте осведомена с разпоредбите. Аз в случай че бях сбъркал, щях да кажа "Извинявайте, сътрудници ", репликира Гешев.

Евгени Иванов пък се възмути от направените от министъра подмятания и акцентира, че преди избора си във Висш съдебен съвет не е познавал Гешев.

Последва имитация и на Боян Магдалинчев, който също разгласи, че не е бил подвластен от Гешев, тъй като се разминават поколенчески.

Стоев не хареса отговора на Йорданова и още веднъж настоя за съответни имена, тъй като тези членове на Висш съдебен съвет би трябвало да са се облагодетелствали от близостта си с основния прокурор.

"Много е мъчно едно такова леке да се изтрие. Тук са хора с по 20-30 година стаж в правораздавателната система ", разяснява той.

Атанаска Дишева прикани сътрудниците си да се върнат към тематиката, тъй като българските жители чакат кадровиците да се произнесат, а дебатът по въпроса с имената няма нищо общо с това.

"Когато приключат причините по въпроса, стартират тези с личността. Колко пъти, сътрудници от прокурорската гилдия, се противопоставяхте по значими въпроси на господин Гешев? Прокурорската гилдия да се е противопоставила на някое негово мнение? Всеки афектиран знае по какъв начин да отбрани правата си. За кариерните бонуси ми е забавно по какъв начин се подсигуряват със закона. Те не съществуваха в този тип, когато ставахме членове на Висш съдебен съвет ", уточни Дишева.

Олга Керелска също посочи, че недоволствата за накърнено достолепие в спор като днешния са изцяло непотребни.

"Събрали сме за строго юридическа работа, т.е. да преценим допустимостта на предлагането на Янаки Стоилов, да преценим дали е постоянно и възможно ", уточни Керелска.

В своя отбрана Иван Гешев изясни, че не постоянно са се съобразявали с неговия избор. От едната страна е професионалната теза, от другата е политиката, добави той.

Според него предлагането на Янаки Стоилов е бланкетно, без причини, импортирано е от Стоилов като жители, само че е качено на уеб страницата на правосъдното министерство. Въпреки това е подготвен да дебатира по него.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР