Бившият правосъден министър Надежда Йорданова коментира актуалните новини около главния

...
Бившият правосъден министър Надежда Йорданова коментира актуалните новини около главния
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Идеята е в България да няма прокурор, който да бъде всевластен 

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова разяснява настоящите вести към основния прокурор Иван Гешев.

" Развоят на актуалната процедура за предварително освобождение на основния прокурор е следващото доказателство, че ние имаме проблем както с личността на основния прокурор, по този начин и със статута на този институт. Самият факт, че ние сега си задаваме въпроса по какъв начин да прочетем едно процесуално деяние в една процедура - дали това е опит да се избави основния прокурор, или има законни юридически цели, значи, че ние имаме проблем. Аз желая като проследявам по какъв начин се развива деня, да приема, че по-скоро е едно добросъвестно искане процедурата да върви плътно, да не се разлива в доста събиране на доказателства, каквото би се случило в случай че се бяха разгледали двете претенции дружно. Но крайното гласоподаване ще покаже. То ще покаже дали настояването е оттеглено, тъй като двама от вносителите внезапно са си трансформирали мнението, или напълно добросъвестно и професионално са решили да бъде по-стегната процедурата. Крайното гласоподаване ще покаже, изключително гласуването на тези двама сътрудници от прокурорската гилдия, които подписаха първо искане за предварително освобождение, само че не подписаха второ ", сподели тя в студиото на " Новините на " Нова телевизия ".

" От моя позиция настояването на основния прокурор е звук в системата, опит за бавене на процесите, тъй като да напомним, че Конституционния съд единствено преди няколко месеца по подобен проблем, който е обвързван с инспектората към Висшия правосъден съвет, който също има конституционно открит мандат, сподели, че - да, макар че мандата на органа е изминал, и то много повече в сравнение с Висш съдебен съвет, този орган - инспектората към Висш съдебен съвет, продължава да упражнява своите пълномощия до момента в който не бъде определен нов и той не встъпи ", разяснява Йорданова.

" Основната концепция е в България прокуратурата да няма тази конструкция, каквато има в сегашния миг. Тоест, да няма прокурор, както и да се назовава той, който да бъде всесилен, да може да упражнява надзор, контрол, да оказва на всеки един прокурор в системата, да прави или да не прави избрани дейности. Това е главната цел. А по какъв начин тъкмо ще се случи е въпрос на спор ", показа още някогашният правосъден министър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР