Бившият правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че няма да заеме

...
Бившият правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че няма да заеме
Коментари Харесай

Иван Демерджиев отказа да стане заместник на Рашков

Бившият правосъден министър Иван Демерджиев разгласи, че няма да заеме позицията на заместник-министър на вътрешните работи, макар че назначението му бе оповестено от Министерския съвет на 22 март.

От неговото изказване в четвъртък излиза наяве, че назначението му в Министерство на вътрешните работи е било оповестено, макар че до последния миг той не е давал дефинитивно единодушие.

“В последните месеци диалози по отношение на поемането от моя страна на решителна роля в битката с корупцията, в това число и преминавайки през този пост, съм водил неведнъж с представители на Министерския съвет.. Вярвам, че България е на значим кръстопът и съм подготвен да оказвам помощ на всеки, който демонстрира воля да промени страната ни към по-добро “, споделя Демерджиев.

Той изяснява, че в своите диалози той е неведнъж изразявал “своите съображения и обструкции “ по отношение на мястото му в Министерство на вътрешните работи.

“Винаги съм показвал подготвеност да продължим разговора и да намерим формата и метода да работим взаимно за положителното на страната ни. Към 22.03.2022 година тези съображения и обструкии не бяха отпаднали и не бях получил изясненост по значими за мен въпроси, касаещи ролята, която се чака да поема “, изяснява юристът.

Демерджиев споделя, че позицията, на която може да е потребен за битката с корупцията, просто не е заместник-министър на вътрешните работи.

“Дълбоко почитам министър Бойко Рашков и имам вяра, че той прави всичко по силите си да се пребори посредством потенциала на Министерство на вътрешните работи с порочните феномени от последните години. Никога не съм бягал от отговорност, когато съм имал изясненост какво се чака от мен и при какви условия ми се предлага да реализира заложените цели. В случая не получих до дъно изясненост по тези въпроси, заради което и не съм поемал отговорност “, споделя Демерджиев.

Преди да бъде оповестено изненадващото му предопределение като заместник-вътрешен министър, Демерджиев бе спряган като водещ кандидат за началник на бъдещата преструктурирана антикорупционна комисия.

Демерджиев бе ръководител на Пловдивската адвокатска гилдия, до момента в който през месец май предходната година бе назначен за заместник-правосъден министър. След назначението на Янаки Стоилов за парламентарен арбитър Демерджиев бе посочен за длъжностен правосъден министър.

За по-малко от два месеца в правосъдното министерство в края на предходната година Демерджиев се трансформира в острие на офанзивата против основния прокурор Иван Гешев. Точно преди встъпването на постоянното държавно управление в служба той предложи да се образува дисциплинарно произвеждане против Гешев и заместника му Пламена Цветанова. В последна сметка Висш съдебен съвет отхвърли настояването.

Демерджиев направи огромно усещане с изявлението си за Mediapool, в което разгласи, че е бил заплашван с основния прокурор от някогашния съсобственик от охранителната компания " Делта гард " Димитър Спасов – Митко Каратиста.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР