Бившият полски премиер Ярослав Качински се яви пред парламентарна комисия

...
Бившият полски премиер Ярослав Качински се яви пред парламентарна комисия
Коментари Харесай

Ярослав Качински беше разпитан за злоупотреба със шпионския софтуер Pegasus

Бившият полски министър председател Ярослав Качински се яви пред парламентарна комисия за хипотетичното потребление на израелския шпионски програмен продукт Pegasus, до момента в който е управлявал държавното управление на страната.


Партията " Право и правдивост " (ПиС), която ръководи от 2015 до 2023 година, е обвинена, че е шпионирала опозиционни политици и магистрати, сериозни към нейната администрация.

Качински, който също беше министър-председател на Полша, призна през 2022 година, че страната му е закупила шпионския програмен продукт, само че отхвърли той да е бил употребен против критици.

Ръководителят на комисията Магдалена Срока сподели, че Качински е бил определен като първи очевидец, заради неговата „ отговорност за дейностите на партията „ Право и правдивост “, която беше на власт до 2023 година “.

Срока добави, че закупуването и употребата на Pegasus няма " никакво съображение " в закона, съобщи Агенция Франс Прес.

Парламентарната комисия ще прегледа задачите и законността на потреблението на Pegasus и ще се опита да откри по какъв начин тя и други сходни системи са били добити от Полша.

Според няколко източника в новата ръководеща коалиция, водена от проевропейския министър председател Доналд Туск, неразкритият лист с лица, които ще бъдат разпитани, може да бъде „ доста дълъг “ и „ фрапантен “.

Citizen Lab, основана в Канада група за мониторинг на киберсигурността, твърди, че Pegasus е бил употребен против няколко души в страната.

Една забележителна цел, споделят те, е бил Кшищоф Брейза, сега член на Европейския парламент, само че преди този момент координатор на предизборната акция на опозиционна партия, " Гражданска платформа ", по време на парламентарните избори през 2019 година

Веднъж конфигуриран в мобилен телефон, Pegasus може да обезпечи достъп до известията и данните на потребителя, само че също по този начин разрешава устройството да бъде задействано от разстояние за запис на тон и изображения.

Новият парламент към този момент сътвори две други анкетни комисии на дейностите на държавното управление на ПиС: една за несполучливия опит за образуване на президентски избори по време на пандемията от Ковид-19 и друга за всеобщото разпространяване на платени полски визи от консулствата в разнообразни страни. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР