Бившият полицай и виден протестър Иван Дачев не е посягал

...
Бившият полицай и виден протестър Иван Дачев не е посягал
Коментари Харесай

Иван Дачев не бил посягал на баба си преди да я пребие до смърт, алкохолът го правел друг човек

Бившият служител на реда и изтъкнат протестър Иван Дачев не е посягал на баба си, преди да я пребие грубо във съдбовната вечер на 13 декември 2022 година. Тя доста го обичала и боготворяла, само че когато се напиел Дачев се превръщал в различен човек и ставал нападателен. Това описа пред съда Ирина Атанасова, която се е грижела за 95-годишната баба до последния й мирис.
Прочетете още
Делото против Дачев минава по общия ред с разпит на очевидци и движимости лица, откакто някогашният служител на реда отхвърли да се признае за отговорен по обвиняванията за съзнателно ликвидиране осъществено с особена свирепост. Припомняме, че 95-годишната Гена Кръстева умря в болница, откакто беше брутално пребита от 46-годишния си внук. Възрастната жена е живяла в един апартамент с Иван Дачев, който е наследник на някогашния кмет на община " Марица " Запрян Дачев.

По делото е изяснено, че внукът пиел редовно и играел хазарт. Според прокуратурата някогашният служител на реда проявявал систематична експанзия към баба си, която в началото била в областта на вербални нападки и обиди. На 13 декември 2022 година вечерта той се прибрал, още веднъж пийнал. Влязъл в стаята на баба си и сред тях зародил скандал. Започнал да я постанова по главата, а по-късно я оставил безпомощна. На идната заран, бабата била открита от дамата, която полагала грижи за нея. 

„ Грижех се за нея 4 години. Внучката ме помоли да го върша и ми плащаха. Гена ми даваше 300 лв. на мен и с останалите пари покривахме сметките и медикаментите ”, стартира описа си 77-годишната Ирина Атанасова. Разбирали са се и си говорили, тъй като тя нямала с кой различен да споделя. По думите на Ирина в никакъв случай не са влизали в пререкания и не са се карали с Гена.

За Иван чувала, че бил доста прекрасен човек, само че когато се напиел ставал различен. Ставала е очевидец да се карат с баба си, само че не помни да я е замерял с предмети или да я е удрял. Атанасова твърди, че Гена е упреквала целия свят, че не гледат Иван, доста го е обичала.

„ Вечерта на 13 декември 2022г. отидох както всяка вечер да и дам вечерята. Иван се обади по телефона и аз му споделих, че не желая да приказвам с него и като изтрезнее тогава да ми се обади. На идващия ден като се качих за закуската тогава видях какво е станало. Гена беше със затворени очи и дишаше тежко, не говореше. Устата и беше в кръв, а едната ръка и беше синя от лакътя надолу. Видях, че не е добре и извиках спешна помощ. Нямаха носилка и я смъкнаха с одеялото по стълбите. Иван нищо не правеше през това време ”, описа Ирина Атанасова пред магистратите.

В правосъдната зала породи спор към заплащането, което Ирина е получавала, с цел да гледа Гена Кръстева. Първоначално свидетелката твърдеше, че е получавала 300лв първоначално, а в следствие не помнила какъв брой. Това наложи и прочитане на показанията, давани в хода на досъдебното произвеждане. Тогава Ирина е обяснила, че първо се е грижила гратис за 95-годишната жена, след това взимала 100 лв., а по-късно почнала да върви по 3 пъти дневно и да и сменя памперси и ѝ давали 200 лева

Пред съда Ирина твърдеше, че Гена ѝ е разказвала по какъв начин Иван Дачев и взимал парите, които държала в портмоне под възглавницата си. След това изчезвал за по 2-3 дни и се прибирал пийнал.

В първите разпити, които е давала пред проверяващите служители на реда, Ирина е разказала, че месец преди случката Иван бил правил скандал и замерял баба си с вестници и плодове, само че по нея нямало следи от удари. Тогава си скрила паспорта, тъй като Иван желал да тегли заем от нейно име.

„ Гена се оплакваше, че той ще я убие, само че аз не съм виждал да я удря, нито тя е споделяла той да го е правил ”, споделила още свидетелката пред проверяващите.

Във въпросната заран като се е качила, видяла Иван там и купчина парцали с кръв. Изплашила се и попитала внука какво е станало, а той споделил, че баба му  била паднала от леглото. Изглеждала е като пребита. Ирина я преоблякла и слязла да се обади на спешна помощ, а Иван споделил, че няма потребност, тъй като баба му желала да си почине у дома.

„ Качих лекарите и им споделих, че внукът е горе и е много пийнал. Той непрекъснато повтаряше, че тя желае да си почине у дома ”, допълнила Ирина при разпита в досъдебното произвеждане. В съда обаче, дамата твърдеше, че минало доста време и не си спомня добре всичко.

Ирина е основен очевидец и е от последните хора, които са контактували с бабата преди съдбовния ден, само че разпитът ѝ остави доста въпросителни, по отношение на връзките на Иван Дачев с баба си и свадите, които са възниквали посред им.

Показания пред съда даде и един от комшиите на Гена Кръстева, който е оказал помощ дамата да бъде изнесена и качена в колата за спешна помощ след побоя.

„ Видях, че е със синини и в кръв, само че не знаех, че това са физически контузии. Предишния ден към 23-23:30 часа чувахме, че нещо се вика в жилището, само че не обърнахме внимание тъй като се е случвало и преди ”, описа Чавдар Георгиев.

„ Когато влезнах в стаята при Гена имаше разхвърлени движимости на всички места. Тя се опитваше да каже нещо, отваряше уста, само че не можеше. Успокоявахме я, че всичко ще бъде наред. Иван също беше там. Говореше, че той би трябвало да се грижи за нея и не би трябвало да я взимат медицинските лица. Беше безмълвен, само че не съм обърнал внимание дали е бил пийнал ”, описа още очевидецът.

Георгиев добави, че е чувал, че Иван Дачев има проблеми с алкохола, и даже вътре в жилището е миришело на алкохол, ни в никакъв случай не го е виждал да е бил пийнал.

По делото би трябвало да бъдат разпитани общо 8 очевидци и движимости лица, изготвили експертизите. Сестрата на Иван Дачев отхвърли да свидетелства против брат си, а в предходното съвещание стана ясно и че няма да се конституира като частен обвинител. Самият Дачев също ще даде пояснения за случая, само че това ще се случи откакто бъдат разпитани всички очевидци. Изслушването им ще продължи през днешния ден и в утрешния ден.

Припомняме, че първичното обвиняване против Иван Дачев бе за нанасяне на междинна телесна щета, само че в следствие беше преквалифицирано в съзнателно ликвидиране, осъществено с особена свирепост. Ако бъде приет за отговорен, някогашният служител на реда може да получи от 15 до 20 години затвор, пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР