Бившият пилот във Формула 1 Герхард Бергер припомни на Ауди,

...
Бившият пилот във Формула 1 Герхард Бергер припомни на Ауди,
Коментари Харесай

Бергер напомни на Ауди за неуспехите на БМВ

Бившият водач във Формула 1 Герхард Бергер напомни на Ауди, че друга огромна немска автомобилна компания – БМВ, записа несполучлив опит да се пребори за върховете в международния шампионат. От сезон 2026 Ауди ще разполага със личен фабричен отбор във Формула 1 – Заубер, в който ще има 75% и също по този начин ще доставя и задвижващи системи на други тимове.

Преди съвсем 20 години БМВ се опита да влезе в спорта по същия сюжет – баварците купиха Заубер и заложиха на същата формула: мотор от Германия и шаси от Хинвил. Преди това компанията се справяше чудесно като снабдител на мотори и записа триумфи с Уилямс при започване на века.

Представянето на БМВ-Заубер не беше по никакъв начин неприятно, само че отборът записа единствено една победа – Роберт Кубица завоюва през 2008 година Гран При на Канада, а през 2009 баварците закриха програмата си във Формула 1 поради настъпването на световната икономическа рецесия.
 Делът на Ауди в Заубер е 25%, ще стане 75 Делът на Ауди в Заубер е 25%, ще стане 75
Бергер, който при започване на века беше отпред на БМВ Моторспорт, напомни тъкмо този епизод.
 Бергер: Не желая работа, а време за децата ми Бергер: Не желая работа, а време за децата ми
„ Проблемът беше в това, че от инженерна позиция БМВ по този начин и не съумя да придвижи своята просвета на работа в Хинвил – съобщи 63-годишният австриец пред списание auto motor und sport. – Тогава надви културата на Заубер. Не споделям, че това е неприятно или че те са работили погрешно. Но това не беше вярната стратегия за борбата за международната купа. ”
 Бивш водач във Формула 1: В Ауди тече трескава подготовка Бивш водач във Формула 1: В Ауди тече трескава подготовка
Бергер се опита да изясни по-подробно какво тъкмо има поради.
 Ауди притегля Бергер за консултант? Ауди притегля Бергер за консултант?
„ Винаги съм ценял високо създателя на отбора Петер Заубер. Но при него има една специфичност – той постоянно е предпочитал да е делфинът в басейна, цялостен с акули. А за триумфа на БМВ-Заубер отборът трябваше да е същинска акула. ”
 Васьор съпостави културата във Ферари с тази в Заубер и Рено Васьор съпостави културата във Ферари с тази в Заубер и Рено
След отдръпването на БМВ компанията върна акциите в отбора на Петер Заубер, а с вложенията, направени от баварската компания в Хинвил, швейцарският отбор и до през днешния ден разполага с една от най-хубавите бази във Формула 1. Това важи и за аеродинамичния тунел, който в Ауди възнамеряват за употребяват за плана си за Формула 1. Наскоро стана ясно, че от Ауди към този момент са купили 25% от Заубер, като до края на 2025 делът на немската компания би трябвало да се усили до 75%.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР