Бившият национал Илиан Мицански от няколко месеца е свободен агент,

...
Бившият национал Илиан Мицански от няколко месеца е свободен агент,
Коментари Харесай

Илиан Мицански: В българския футбол виреят мухите, а не личностите


Бившият национал Илиан Мицански от няколко месеца е свободен сътрудник, откакто разтрогна контракта си със Славия в края на предходната година. На 34 година той е на кръстопът - дали да продължи с футбола или да отвори нова страница в живота си. Специално за Gong.bg Мицански приказва искрено за кариерата, фантазиите и проблемите в българския футбол. Нападателят разкри още кое е най-чаканото събитие в живота му и кои са първите му стъпки в бизнеса.

Илиан Мицански излиза в чужбина още на 20 години, когато от Пирин 1922 минава в полския Амика Вронки, а по-късно в Лех Познан, Корона Киелце, Одра и Заглембе. През лятото на 2010-а подписва с Кайзерслаутерн и прави мечтания дебют в Първа Бундеслига. В идващите пет години играе още за Франкфурт, Инголщат и Карлсруе, а през 2015 година се озовава в южнокорейския Сувон. Заради интервенция обаче приключва контракта си след по-малко от година, а след възобновяване си подписва с Левски, само че единствено след 6 месеца се завръща в полския Амика Вронки. От 2018 година е състезател на Славия, а преди 4 месеца си потегля от Овча купел. С националния тим има 17 мача и 4 гола. Вкарвал е във вратата на Италия при равенството 2:2 на Националния стадион "Васил Левски ", както и на Нидерландия при сензационната победа с 2:1 в контрола в Амстердам. Има гол и против Ливърпул, въпреки и в контрола с екипа на Кайзерслаутерн.

- Илиане, по какъв начин се справяш в това мъчно за целия свят време?

- Не се окайвам. В Сандански съм си и тук изолацията се понася сякаш по-леко. Живея в къща и имам опция да извозвам огромна част от времето на двора. Освен това ми следва най-важното събитие в живота на всеки човек - в очакване съм да стана татко за първи път след два месеца и въобще не ми минават черни мисли през главата. Преди да бъде оповестено изключителното състояние, упражнявах с Вихрен, само че от 13 март се приготвям независимо, въпреки че сега нямам тим.

- Оферти имаш ли, през зимата се говореше за интерес от ЦСКА 1948 и Хебър?

- Не съм приказвал с никого, въпреки че се познавам чудесно със притежателите и на двата клуба. Те знаят, че е нереално да играя в тези тимове, по-скоро това са техни фантазии. Позволих си да подпиша с Левски и Славия и повече от това не бих желал да върша. Нямам поради, че става въпрос за тимове от Втора лига, за мен най-важното е някой да ми покаже, че желае да ме има по специфичен метод. Не става въпрос за пари, а за почитание, което у нас е забравено - от президенти, ръководители, а даже и от треньори. Футболните шефове обичат да приказват, а не да работят. Обичат послушниците, а аз не съм от тях. Никой не желае такива като мен.

- Какво по-точно имаш поради?

- Бях пет години в Германия, преди този момент изкарах толкоз и в Полша. Там всеки съблюдава разпоредбите по веригата, има контракт и го извършва. Преди време Мъри Стоилов беше споделил, че президентите у нас са привикнали както поръчват яденето в ресторанта, по този начин и да си поръчват футболистите. Никога не мога да го приема. Но играчите у нас ги е боязън да си търсят правата, тъй като мислят, че няма къде да отидат.

link1 " >  LAP.bg
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР