Бившият наставник на Лудогорец и Левски, Стойчо Стоев, даде ексклузивно

...
Бившият наставник на Лудогорец и Левски, Стойчо Стоев, даде ексклузивно
Коментари Харесай

Стойчо Стоев пред Nostrabet: Не виждам как ЦСКА ще пребори Лудогорец за титлата

Бившият ментор на Лудогорец и Левски, Стойчо Стоев, даде извънредно изявление за уеб страницата. Специалистът приказва за идното дерби в efbet Лига, с което се закрива първия полусезон на шампионата – сред ЦСКА и Лудогорец. На този стадий Стоев не счита, че „ алените “ могат да застрашат шампионската купа на „ орлите “, само че посочи, че след зимната пауза столичният гранд може да наподобява по различен метод.
Треньорът показа и усещанията си по отношение на продължаващата битка за власт в БФС, заявявайки, че за него е значимо да има смяна в насоката на работа в родния футбол, а не толкоз кой ще я извърши. Той не пропусна да засегне и тематиките за положението на Левски, завръщането на Локо София в efbet Лига, както и за бъдещето на българския народен тим.
Здравейте, господин Стоев! Измина още една много странна година в живота на хората. Каква е Вашата равносметка?
Може би посвикнахме да живеем с тази неприятна епидемиологична конюнктура. Надявам се следващата година нещата малко или повече да се подобрят, с цел да се почувстват хората още веднъж по-свободни в обществения си и стопански живот.
В родния футбол се случиха много събития, само че сякаш огромни промени не настъпиха. Очаквате ли нещо по-различно следващата година?
Ясно е за всички нас, които се занимаваме с футбол, че нещата не са по никакъв начин цветущи за родния спорт. Не вървим по добър път, имаме потребност от смяна и това е ясно за всички. Дали ще включва хората от досегашното управление, или новите кандидати, не мога да кажа, само че несъмнено е належащо да спомогнат за по-добро развиване. В момента затъваме и изпадаме. Вижда се както на клубно, по този начин и на национално ниво, че не се получават нещата.
Имате ли отношение към битката за властта в БФС, която наподобява, че ще се придвижи и през идната година?
Пак споделям, без значение дали са новите лица, или досегашните, то смяната е наложителна. Хората евентуално отново ще избират през март месец, защото е налице блян за смяна на сегашните управници. Нужни са разнообразни и то по-стабилни основи за родния футбол, които да дадат и резултат. Всеки чака тази смяна, само че за момента обстановката по никакъв метод не е розова.
Българските клубове още веднъж разочароваха в Европа. На какво се дължи слабото показване в европейските клубни шампионати на Лудогорец и ЦСКА?
На първо време, евентуално не се дължи толкоз на цялостното положение на българския футбол, тъй като в тези клубове българите са ъгъл. Фактът, че се класираха за съответните съревнования беше положителен и за двата клуба, само че в самите групови етапи се появи закъснение.
Не мога да разясня на какво се дължи това, тъй като не съм в кухнята на тимовете. Предполагам, че управленията са наясно с проблемите и ще се стремят да подобрят представянето в бъдеще. Това мога да кажа, защото нямам нужната информация за конкретиката.
Защо Лудогорец към този момент няколко години се лута и не може да откри вярната формула в Европа?
Специално при Лудогорец условията надвишават действителността. Летвата се подвигна доста високо предвид на положителните представяния в групите на ШЛ и Лига Европа. Оттам се подвигнаха критериите, само че положението на тима не дава отговор на тях. За това способства и честата промяна на треньорите. Знаем, че честите треньорски промени не носят дълготрайно усъвършенстване, оттатък няколко мача първоначално.
Няма нужното самообладание. Според мен, когато се спираш на даден треньор, то би трябвало да си на 100% уверен, че точно този човек може да реализира триумфите, които чакат ръководителите. Не да се чака първия крах и незабавно да се реагира със промяна. Влиза се в един обаян кръг.
Дамбраускас беше най-пресният образец. Всеки тим си има лично усещане за триумфа. В Лудогорец това е класиране в Шампионската лига и когато не се реализира, то незабавно се подвига мерника на наставника. Не бива обаче да забравяме, че в Европа има доста мощни тимове, от калибъра на Лудогорец, в които също има добър приток на средства и те също имат упоритости за класиране. Не може всички да се класират и по тази причина би трябвало да се прави оценка и израстването в отбора. Ако се бележи напредък, то няма смисъл да се вършат промени в треньорския щаб. Не може да се приема, че Лига Европа е някаква даденост.
Лудогорец и ЦСКА закриват полусезона у нас с гневно дерби. Какви са Ви упованията за дуела?
Изхождайки от дребната точкова разлика сред двата, чакам забавен мач. Една победа за ЦСКА ше ги прати на две точки зад Лудогорец. Очертава се забавен шампионат напролет. И двата отбора осъзнават значимостта на дуела. Не, че може да се завоюва купа на този стадий, само че ще е завладяващо.
Има ли сили ЦСКА да подложи шампионските упоритости на „ орлите “ на същинско тестване?
Гледайки и играта и представянето на ЦСКА досега, не виждам подобен вид. Все отново, в този момент идва двумесечна пауза, надлежно трансферен прозорец и време за повече тренировки за тимовете, тъй че може да настъпят много съществени промени. Към днешна дата обаче не виждам по какъв начин ЦСКА ще съумее да смъкна Лудогорец лидерската позиция.
Да поговорим и за Левски. Нещата в клуба леко се поуспокоиха, само че виждате ли запас при „ сините “, с цел да се направи идната стъпка в развиването?
Да, нещата са неразбираеми поради финансовите проблеми. Може би за бъдеще също ще е мъчно Левски да догони Лудогорец и ЦСКА като финансов капацитет. В същото време обаче има по-светъл лъч по отношение на началото на сезона, тъй като и футболните продукции се усъвършенстваха – проличава си и от последните резултати. Трябва да мине още доста време обаче, до момента в който съумеят да доближат позициите на челните два отбора у нас.
Всичко обаче е обвързвано с финанси. Когато имаш непоклатимост в това отношение, то по-лесно може да си набавиш нужното. В противоположен случай се опитваш да извлечеш максимума от това, с което разполагаш.
Успя ли Мъри Стоилов да обезпечи нужното успокоение към Левски, стабилизирайки отбора като резултати и игра?
Видя се подобрението и спокойствието, да. Вижда се, че Левски още веднъж работи на терена като футболен клуб. Публиката постоянно е стояла компактно зад отбора, даже и в неприятните моменти. Сега към този момент се прокрадва и малко вяра за това, което следва в близкото бъдеще. Дано нещата се развият в удобен вид за тях.
Клубът на сърцето Ви – Локомотив София, се завърна в efbet Лига. Как оценявате представянето досега?
Привържениците на Локомотив чакаха това завръщане с много съществени неспокойствие. Отне 5-6 години, само че те постоянно стояха до тима и бяха поддръжка за играчите и в последна сметка задачата беше реализирана. Да, за момента представянето не е кой знае какъв брой сполучливо, само че това се очакваше. Трябваше да се построи напълно нов тим и нямаше задоволителен запас за по-добра селекция. С тези момчета обаче се стремяха да се показват на равнище. Бих споделил, че играта беше много по-добра от резултатите и по тази причина Локо е на това нежелано място.
Вярвам, въпреки всичко, че клубът ще набере инерция напролет и ще съумее да изплува от дълбините на класирането. Локомотив е име в родния футбол и това класиране не му е присъщо.
Да приключи и с тематиката за националния тим. Поредната много спорна година измина. Имаше ли нещо положително от Ваша позиция?
За мен най-големият позитив беше стремежът да се интегрират по-млади футболисти. Някои от тях дадоха съществени поръчки за титулярни места, защото дълго време се употребиха стеснен брой футболисти в границите на селекцията – някои на оптимална възраст, други леко застаряващи. С навлизането на младите се надявам, че ще се придаде и друг привкус на състава ни.
По отношение на представянията, то не може да се каже, че демонстрираме нужното равнище. Вижда се, че и в квалификациите не можем да прескочим трудността, с цел да влезем най-малко в местата за баражите. Все още не сме подготвени. Може би това е обикновено, защото консолидираното на по-млади играчи лишава време, както и самото създаване на жанр и постигането на резултати. Тези неща липсват, само че да се надяваме, че рано или късно и това ще пристигна. В противоположен случай е мъчно да се следи. Не сме били на огромен конгрес от 17 години, не запомнили сме какво са страстите от сходни конгреси и на нас като българи ни се желае още веднъж да усетим сходна тръпка.
За поредна година родни играчи излизат зад граница и не съумяват да се наложат. До манталитета на играчите ли опираме, или просто не ги приготвяме добре?
Може би и двете неща въздействат. Трудно се интегрират, в действителност. Например Антов в Италия, мъчно печели доверието на клубовете там. Но това са сложни шампионати, тъй че може би не е изненадващо. Има го и моментът, че на много от състезателите още им е рано и не може да сме сигурни, че няма да се развият за бъдеще. Повечето от тях не се бяха построили даже като подготвени имена за родния футбол, макар позитивизма към тях. Надявам се да имат нужната непримиримост и темперамент, с цел да се трансфорат във футболистите, които чакаме от тях. Времето ще покаже.
Вижда се, че изоставаме от европейските стандарти като цяло. Много от факторите зад построяването на положителни състезатели са свързани – притежателите на клубовете, базите, треньорите, юношеските школи, качеството на труда. Доста неща, върху които би трябвало да се замислим и да забележим за какво не работят на нужното равнище. Защо не изкарваме съществени играчи на конвейър, които да се продават в огромните шампионати постоянно? Реши ли се този проблем, то ще имаме и мощен народен тим в даден миг.
В персонален проект, имате ли оферти за завръщане край тъчлинията и липсва ли Ви тръпката?
Някои път зависи и до това какъв брой издирван е един треньор и от интереса към него. От друга страна, зависи и дали предлагането ти дава увереността, че си заслужава да се захванеш. Имал съм някои оферти и съм се колебал, само че в множеството случаи отказвах. Нормално е да ми липсва тръпката от професионалния живот. Надявам се идната година и в професионален проект всичко да се подреди.
И за край, господин Стоев – какво си пожелавате в персонален и професионален проект за идната година?
В персонален проект е обикновено да си поисквам нещата да са добре за мен и фамилията ми. Да има благополучие и повече усмивки, като цяло. В професионален проект бих си поискал по-добро развиване. Като всеки треньор искам да упражнявам обичаната специалност и да се пробвам да давам най-хубавото от себе и с цел да удовлетворявам критериите на почитатели и управление.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР