Бившият наставник на Арда – Славко Матич, даде ексклузивно интервю

...
Бившият наставник на Арда – Славко Матич, даде ексклузивно интервю
Коментари Харесай

Славко Матич пред Efirbet: Арда може да се превърне в малкия национален отбор на България


Бившият ментор на Арда – Славко Матич, даде извънредно изявление за уеб страницата няколко дни преди да бъде освободен от поста си. Това се случи вследствие на острите рецензии, които насочи към управлението на клуба след мача с ЦСКА.

Сръбският експерт, който неотдавна бе отпред на кърджалийци, показа задоволството си от работата на младите футболисти в отбора и изрази упоритостта си да трансформира Арда в „ дребния народен тим “ на България, визирайки многото капацитет в клуба.

Матич добави, че равнището на българския футбол може да се усъвършенства, само че за това отговорност носят и задграничните експерти, идващи в страна, визирайки и себе си. Треньорът добави и, че не е изключително впечатлен от равнището на хегемона Лудогорец, заявявайки, че главното преимущество на разградчани се крие в огромния бюджет на клуба.

Здравейте, господин Матич! Преминахте през една много тежка серия от мачове, в много сбит цикъл. Какви заключения си извадихте за положението на Арда?

Здравейте! Да, преминахме през 5 мача за 20 дни, първите 3 от които против грандове като ЦСКА, Левски и Лудогорец. С малко повече шанс можеше да спечелим и повече от 1 точка. Изиграхме добър мач и против Царско село, а след това загубихме от Локо София. Много съм удовлетворен от момчетата, бързо схванаха какъв жанр желая да изповядваме и ще се трудим по тази линия и отсега нататък. Искам сходно лице против всеки противник. Имаме много млади играчи и за тях най-важно е постоянството. То липсваше против Локо София, само че това е нещо изцяло обикновено и по тази причина ще работим.

Тук съм от към месец. Имахме много млади играчи, които не бяха играли досега въобще – Рубежич, Христо Иванов и други Дойде малко допълнително да играем 5 мача за 20 дни. Допуснахме много механически неточности, изключително когато се натрупа умората.

Забеляза се незабавно след идването Ви голямата експанзия, с която играете, която не е изключително обичайната за българските ширини. Откликват ли играчите на условията Ви?

Това е радващо да се вижда. Хубаво е да сме по-агресивни от всички. Момчетата работят във всички аспекти и се раздават оптимално. Имат нужното самочувствие, стараят се. Няма никакво напрежение при нас, няма и причина да има такова. Важно е да доминира единствено положителното въодушевление и нещата ще се получават.

За сходен жанр с висока преса е от изключително значение физическата устойчивост. Смятате ли, че след зимната пауза отборът ще е в положение да играе цялостни 90 минути на това движение?

Абсолютно. След подготовката чакам да сме още по-добре готови физически. Всеки треньор си има своя философия и визии. Работя по характерен метод, като акцент слагам върху работата с топката. Ще изглеждаме по-добре напролет. Не единствено във връзка с пресата, само че ще желаеме да се подобрим и във връзка с владението на топката. Имахме много владеене във всеки мач до момента, само че задачата ще е да подобрим нещата във всяка фаза, както и да личат нескрито правилата на игра, на които се опитваме да подчертаваме.

Българската реалност не е нова за Вас. Какво се е трансформирало в последните години, спрямо престоя Ви като състезател?

Много промени са настъпили. На първо място, футболът като цяло към този момент е един надалеч по-динамичен спорт, освен в България, само че и в целия свят. На второ място, терените са в надалеч по-добро положение. Това е доста значимо за футболистите, с цел да могат да покажат на какво са способни.

На последно място – появяването на Лудогорец е голяма разлика. Тогава нямаше тим, който да е толкоз напред по отношение на всички останали като бюджет. Това не е оправдание обаче за нас, останалите отбори. Нашата задача е да намерим вярното противопоставяне на терена.

Как приехте поканата на Арда?

Спортният шеф Ивайло Петков се свърза с мен, до момента в който бях на отмора и аз откликнах. Отзовах се на диалог и успяхме да реализираме сделка. Нещата станаха много бързо.

След успеха с Царско село споменахте, че отборът Ви е посочил „ български нрав “ през второто полувреме, вместо да вкара още 1-2 гола. Как се изкоренява сходен проблем?

Ами да, след мача с Царско село в действителност използвах израза „ балкански нрав “. Това се отнася за всички нации в тази част на света – сърби, българи, хървати. Различаваме се в огромна степен във връзка с манталитета спрямо арабските страни, германци, американци и другите западни нации. Трябва да сме гладни непрекъснато и постоянно да се стремим към усъвършенстване. Не би трябвало да се задоволяваме с форма, класиране и качества.

Необходимо е време, да за се преодолее този проблем и много работа. Целта е в никакъв случай да не сме удовлетворени и да се стремим нагоре, да одобряваме провокациите с отворено обятие и да желаем да се развиваме. Алиби не може да има, в случай че не се реализира това. Така единствено се залъгваме. Във футбола е значимо единствено постоянството, работата и последователността.

Каква ще е задачата пред Вас и Арда до края на шампионата? Може би влизане в топ 6?

Целта на Арда постоянно е била, откогато отборът е в елитната дивизия, да е в челната шестица на класирането. Това не е малко. Клубът обаче има и друга цел – да развиваме младите ни играчи. Знаете, имаме десетима качествени млади състезатели и ще се стремим да им оказваме помощ да се развиват, изповядвайки добър футбол. С атрактивен и нападателен футбол ще дойдат и двете цели.

Споменахте в предходно изявление, че сте гледали доста мачове от българското състезание през сезона. Как бихте оценили равнището?

Да, постоянно се пробвам в свободното си време да виждам мачове от шампионатите, в които съм бил треньор или преди този момент съм се състезавал като футболист. В това число мога да включа и словенско състезание и др, само че и българското.

Какво мога да кажа – всеки тим може да победи всеки и това е видно и от класирането и от резултатите. От тази позиция, равнището постоянно може да бъде по-високо, само че това е нашата работа – на треньорите. Особено това важи за нас, чужденците, които идваме в страната. Трябва да подвигаме качеството на личните си тимове, което ще помогне и на другите отбори, против които играем.

Бивш състезател сте на Славия и ЦСКА. Следяхте ли в последните години изявите на тези отбори?

Да, гледах постоянно дуели на тези клубове. Радвам се, че Славия е в положително положение и играе мощно. В чудесни връзки съм с президента Венци Стефанов, поддържаме постоянно връзка. Пожелавам му доста триумфи. Само против нас не му поисквам (смее се).

Има ли кой да се опълчи на Лудогорец, откакто се изправихте против този отбор в един от първите Ви дуел отпред?

Двубои като тези против Лудогорец, ЦСКА и Левски са от извънредно значение за младите играчи в Арда, които да се сблъскват с сложни обстановки против най-хубавите.

Нищо особено не мога да кажа за отбора на Лудогорец, с изключение на, че имат изключително огромен бюджет. С изключение на това не мога да отлича нещо особено в играта им. Видя се и при тази загуба с 3:5 против Пирин. В Разград контролирахме чудесно дуела, имахме над 50% владеене на топката. Имахме малшанс, че допуснахме попадение рано в мача, откакто на собствен ред не бяхме съумели да отбележим такова в първата минута. Направихме доста самостоятелни неточности, които предрешиха мача. В противоположен случай можеше да стане мъчно за Лудогорец, както против Пирин.

В Арда има доста млади играчи. Виждате ли в тях капацитет за в допълнение израстване и постигане до по-високо равнище?

Откровено казано, за мен Арда би трябвало да се трансформира в дребния народен тим на България. Има доста млади играчи със страховит капацитет. Нужно им е малко време и работа. За тях е значимо да влязат в първия тим и да играят постоянно против най-големите отбори в страната, с цел да израстват. Вярвам, че те ще покажат още по-силно лице след зимната подготовка.

Подготвили сме положителни тренировки за тях. Отношението на играчите е ужасно, има взаимно доверие сред тях и треньорския щаб и имам вяра, че ни предстоят положителни времена. Не усещаме никакво напрежение. Цари единствено положително въодушевление и отсега нататък ще се стараем непрекъснато да ги бутаме напред, с цел да се развиват. Срещу ЦСКА ще излезем със 7-8 млади футболисти, откакто преди този момент излязохме с много и против Лудогорец и Левски. Вярваме, че клубът и тези състезатели ще имат огромно бъдеще отсега нататък.

И за край, господин Матич – какво си пожелавате в персонален и професионален проект през идната 2022-а година?

Мога единствено да пожелая за мен, за моето семейство и за всички мои другари здраве в тези луди и болнави времена. Чул ни Господ! С Арда се надявам да реализираме триумфи и да оказваме помощ, освен на клуба, само че и на целия български футбол. Пожелавам и на Вас и Вашите читатели здраве и благополучие през идната 2022-а година. Благодаря и за изявлението!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР