Бившият началник на отдел Киберпрестъпност в ГДБОП Явор Колев коментира

...
Бившият началник на отдел Киберпрестъпност в ГДБОП Явор Колев коментира
Коментари Харесай

Експертът по киберсигурност Явор Колев: Целта на тази атака е да има паника и страх у гражданите

Бившият шеф на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП Явор Колев разяснява вчерашните бомбени закани в учебни заведения в редица градове в страната.

" Подобни офанзиви се случват освен в България, само че за първи път се случват тук в такива мащаби. Целта на тази офанзива е да има суматоха и боязън у жителите и в огромна степен това беше реализирано поради реакцията и неподготвеността на учебните заведения при такива условия ", съобщи в " Денят стартира " Колев.

Според него, управляващите и правоохранителните органи би трябвало да се провеждат по този начин, че при бъдещи сходни офанзиви да има ясни правила, по които да се работи.

" Властите са реагирали по метода, по който се реагира при такива бомбени закани, изпратени до съответно учебно заведение. Взети са ограничения надлежно за инспекция на постройките, отстраняването на децата от учебното заведение, което е обикновено. Но при една такава всеобща офанзива, органите би трябвало да създадат един доста деликатен бърз разбор, при който да открият дали тази офанзива и опасност е действителна и точно тук специалисти по следствие на киберпрестъпления, по контратероризъм и психолози би трябвало да проучват деликатно източника на опасността и текстовете на тези известия ", изясни Явор Колев.

По думите му, доста бързо органите биха могли да получат информация от нашите партньорски служби от НАТО и Европейски Съюз. Когато става дума за терористични закани се включва механизъм за доста бърза реакция и данните се дават в действително време, тъй че елементарно да се проучва каква е действителната заплаха.

Според Явор Колев, това са хактивистки групи, които имат за цел да всяват суматоха и боязън и да изглежадат като сериозна опасност.

" За мен няма действителна опасност за действително осъществени терористични актове, защото произхода на тези известия е надалеч от България и тези групи не са на територията на страната, с цел да реализират каквито и да било терористични дейности. Но несъмнено, нашите служби би трябвало да са доста деликатни. Трябва да има един щаб с специалисти, които доста бързо да проучват заканите и да поддържат връзка с обществото ", разясни специалистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР