Бившият министърът на околната среда и водите остава в ареста.

...
Бившият министърът на околната среда и водите остава в ареста.
Коментари Харесай

Извънредно! Нено Димов остава в ареста

Бившият министърът на околната среда и водите остава в ареста. Това оповестява Българска национална телевизия.

Решението е на профилирания углавен съд. Като претекст показват, че в случай че е на независимост, Нено Димов може да влияе на чиновници на Министерство на околната среда и водите за да укрият доказателства или да извърши друго закононарушение.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев изясни, че има задоволително събрани доказателства, които уличават Димов в осъщественото закононарушение и изиска най-тежката мярка “задържане под стража”.

Кънев изложи доказателства, че някогашният екоминистър е разписвал предлаганите от ВиК - Перник графици за водоснабдяване и по този метод се е стигнало до водната рецесия.

„ Над 90 000 души визира водната рецесия в Перник “, сподели прокурор Кънев, представен от novini.bg. Той съобщи, че ремонтът на стената на язовир "Студена " е осъществен на подводен принцип, като до приключването му през 2018 година са се присъединили 20 специалиста.

„ Притокът към язовира е почнал да понижава най-чувствително през 2019 година, все пак са продължавани да бъдат разписвани графици към битови и промишлени потребности “, разкри прокурор Кънев.

280 милиона кубични метра водно количество е подадено към "Стомана-Перник ". По този метод министърът не се е съобразил с публичния интерес, като е лишил жителите на Перник от вода.

Прокуратурата настоя за непрекъсната мярка "задържане под стража ", защото счита, че Димов може да повлияе на разпитаните очевидци и на тези, които още не са.

От прокуратурата обявиха, че Нено Димов може да се възползва от служебното си състояние и да си обезпечи достъп до документи. Въпреки това обвиняването счита, че Димов няма да се укрие.

Има назначена данъчна проверка на някогашния екоминистър като физическо лице, стана ясно още по време на съвещанието.

Адвокатът на Димов Ина Лулчева изрично отхвърли обвиняванията на прокуратурата. От отбраната желаеха по-лека мярка от "задържане под стража ".

Адв. Лулчева счита, че това е последният опит на държавното обвиняване да позволи публичен проблем, посредством хвърлянето на виновността върху едно лице. Лулчева съобщи още, че нейният подзащитник може да носи политическа отговорност, само че да бъде упрекван, единствено тъй като е подписвал графици и това е довело до рецесията, е чиста далавера.

"Министър Димов е имал екип, който е следял водните запаси, като за това е отговарял зам.- министър Живков, дружно с различен чиновник на Министерство на околната среда и водите ", сподели адв. Ина Лулчева.

Също по този начин отбраната счита, че виновност за рецесията в Перник имат ВиК-Перник, регионалната администрация и кметът, а освен министърът на околната среда и водите.

"Нито един министър не може да вади количества и да прави сметки - за това има екипи от специалисти, които да дават отговор ", разкри адвокатката.

Също по този начин юрист Лулчева не смята, че нейният подзащитник е рисков: "Той към този момент е в оставка, която е призната от премиера Борисов, и е неуместно да се твърди, че може да въздейства на хода на делото ".

Припомняме, че през вчерашния ден от прокуратурата оповестиха, че Нено Димов е упрекнат за умишлена занемареност за водната рецесия в Перник. Той беше арестуван в четвъртък и прекара нощта в ареста на Трето районно ръководство в София. Вчера той подаде оставка, след което му беше наложено и 72-часово прокурорско задържане.

Нено Димов беше единственият настоящ министър в демократичната история на България, който прекара една нощ в ареста. Задържането му се счита за невиждано.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР