Бившият министър-председател на Великобритания обяви решението си да се оттегли

...
Бившият министър-председател на Великобритания обяви решението си да се оттегли
Коментари Харесай

Борис Джонсън се оттегли като депутат: Бях принуден да напусна заради Партигейт

Бившият министър-председател на Англия разгласи решението си да се отдръпна от ролята си на народен представител от Ъксбридж и Саут Руислип, откакто е получил писмо от Комисията по привилегиите, която проверява дали е излъгал депутатите за " Партигейт ", заяви Военновъздушни сили .

Борис Джонсън се отдръпна като народен представител на торите, откакто е декларирал, че е  " изпъден от Народното събрание “ поради " Партигейт ".

Бившият министър председател е видял авансово отчет на Комитета по привилегиите на общините, която проверява дали той е подвел общините по отношение на празненствата на " Даунинг стрийт ".

В избухливо и дълго изказване той назовава Комисията " съд на кенгуруто “, чиято цел " е да ме признае за отговорен, без значение от обстоятелствата “. Комисията съобщи, че е " следвала процедурите и мандата ".

Междупартийната комисия на депутатите - болшинството от които са консерватори - добави, че ще завърши следствието си в понеделник и ще " разгласява отчета си неотложно ".

Оставката на Джонсън в този момент провокира междинни избори в неговия изборен регион Ъксбридж и Южен Руислип.

Отправяйки известието си късно вечерта в петък, Борис Джонсън е декларирал, че проектодокладът, който е видял, е " пъстър с грешки и мирише на предубеждения “, добавяйки, че е ясно, че комисията е " решена да употребява производството против мен, с цел да ме изгони от Народното събрание “.

" Те към момента не са дали и капка доказателство, че умишлено или неразумно съм подвел Камарата на общините “, е декларирал той, настоявайки: " не съм излъгал “.

Той също по този начин е обвинил нейния ръководител, лейбъристката Хариет Харман, в пристрастия, като декларира, че е " комплициран и ужасяващ “ от метода, по който е бил изпъден.

Бившият министър-председател по-рано е признал, че е подвел Народното събрание, когато даде показания пред комисията на яростно чуване през март, само че отхвърля да го е направил съзнателно.

Той е декларирал, че общественото разграничаване не е било " съвършено “ на събиранията на Даунинг стрийт по време на Covid пандемията, само че упорства, че напътствията, както той ги схваща, са се спазвали от самото начало.

Борис Джонсън също е употребявал обръщението си, с цел да нападна посоката на държавното управление, като е декларирал, че " не би трябвало да се опасяваме да бъдем вярно консервативни “ и предизвести, че болшинството в партията е изложено на риск.

" Трябва да покажем по какъв начин се възползваме оптимално от Брекзит и през идващите месеци би трябвало да изготвим стратегия за напредък и вложения “, е декларирал Джонсън.

" Защо толкоз пасивно изоставихме вероятността за договорка за свободна търговия със Съединени американски щати? Защо изоставихме ограничения, с цел да помогнем на хората да получат жилища или да отменим директивите на Европейски Съюз или да насърчим хуманното отношение към животните? “

Това е директно насочено срещу премиера Риши Сунак, часове откакто той слезе от самолета от Вашингтон, където Сунак не е коментирал съглашение за свободна търговия със Съединени американски щати.

Изявлението на Джонсън е опит да сплоти последователите на Брекзит в неговата партия, предполагайки, че отстраняването му е било подбудена от мотивация да " обърне резултата от референдума от 2016 година “, написа английската медия.

Изявлението съдържа спомагателни рецензии към някогашния върховен държавен чиновник Сю Грей, която проверява събирания на " Номер 10 " ( " Даунинг стрийт " ).

" Страхувам се, че към този момент нямам доверие, че е съвпадане “, че тя скоро ще бъде " назначена за шеф на кабинета “ на водача на лейбъристите сър Киър Стармър, е написал Джонсън.

Завършвайки своето писмо от 1000 думи, Джонсън декларира, че е " доста печален, че напуща Народното събрание “, преди да добави – " най-малко към този момент “ – за всеки, който счита, че е на път да се отдръпна.

Оттеглянето на Джонсън ще провокира междинни избори в западен Лондон, които той завоюва с болшинство от 7000 гласа на изборите през 2019 година

Консерваторите също ще би трябвало да защитят мястото в Мид Бедфордшир на Надин Дорис, непосредствен съдружник на Джонсън, откакто тя се оттегли като народен представител по-рано.

Драматичният ход на Джонсън идва, откакто са му предоставени констатациите на Комисията, в това число детайлности за рецензиите, които тя има намерение да насочи и доказателства в поддръжка на заключението си.

Той щеше да е изправен пред евентуални частични избори, в случай че депутатите предлагат премахване от Камарата на общините като наказване за заблуждение на Народното събрание.

В отговор на изказването му, представител на Комисията по привилегиите е декларирал: " Комисията е следвала процедурите и мандата на Камарата от самото начало и ще продължи да го прави.

" Борис Джонсън се отклони от процесите на Камарата и сложи под подозрение честността на Камарата с изказването си. Комисията ще се събере в понеделник, с цел да завърши следствието и да разгласява отчета си навреме. “

На друго място заместник-лидерът на Лейбъристката партия Анджела Рейнър е осъдила това, което тя назовава " безкрайна сапунена опера на торите ".

От името на либералдемократите заместник-лидерът Дейзи Купър е декларирал: " Добро освобождение “.

А заместник-лидерът от Уестминстър Майри Блек е декларирала, че господин Джонсън е " скочил, преди да бъде бутнат “, добавяйки, че " никой в ​​Шотландия няма да съжалява да види гърба му “.

Въпреки това някогашният вътрешен министър Прити Пател, която е оповестена за дама в листата си с почетни оставки, похвали е похвалила Джонсън за работата му като министър-председател по въпросите на Украйна и Брекзит, описвайки го като " политически исполин “.

Председателят на локалната консервативна асоциация на Борис Джонсън, Ричард Милс, е декларирал, че някогашният министър председател " е извършил обещанията си към локалните поданици ".

Друг настоящ народен представител, разгласен в листата с почетните оставки, сър Майкъл Фабрикант, е разкритикувал Комитета по привилегиите за това, което той е нарекъл " позорно отношение " към някогашния министър председател.

Борис Джонсън беше министър-председател от юли 2019 година до септември 2022 година и е народен представител от 2001 година, въпреки и не непрестанно, откакто е кмет на Лондон сред 2008 година и 2016 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР