Бившият министър-председател на България Иван Костов ще направи премиерата на

...
Бившият министър-председател на България Иван Костов ще направи премиерата на
Коментари Харесай

Иван Костов представя новата си книга Свидетелства за прехода - 2000 до 2009: Как мафията овладя държавата - Булевард България

Бившият министър-председател на България Иван Костов ще направи премиерата на новата си мемоарна книга " Свидетелства за прехода - 2000 до 2009 ".

Това е вторият том на политическите мемоари на Костов. Изданието излиза пет години след известната първа част, описваща първото десетилетие на демокрацията в България.

На 2 октомври Иван Костов ще показа, а присъединяване в полемиката ще вземат писателят и основен редактор на изд. „ Сиела “ Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев.

Във втората книга от своите „ Свидетелства за прехода “ Иван Костов разкрива аргументите за застоя, настъпил в промените в България при започване на новия век, оповестяват от издателство " Сиела ".

Той споделя за тези политически събития и лица от интервала 2000 – 2009 година, които не престават да оказват огромно въздействие върху обществото ни и до през днешния ден. Разкрива преодоляването на страната от мафията, потреблението на прокуратурата за политически цели, прекъсването на промените в администрацията, армията, Министерство на вътрешните работи и службите.

Анализира обстоятелствата, показващи финансови измами, ощетили страната, свадите при замяната на българския външен дълг и приватизацията на БТК.

Показва по този начин наречените „ обръчи от компании “ и началото на съветската хибридна експанзия против България.

Авторът наблюдава опитите за реплика на правосъдна промяна, предизвикали сегашната липса на господство на закона и незавършената народна власт в България. В своята оценка за прехода някогашният министър-председател е безапелационен, че той не е приключил, тъй като не се е случила нужната дълбока смяна на мирогледа на българското посткомунистическо болшинство, пишат още от " Сиела ".

Периодът, който отразява втората част на " Свидетелствата за прехода ", стартира с последната година и половина от ръководството на ОДС отпред с Костов и приключва с идването на ГЕРБ на власт.

Периодът съответствува и с присъединението на България към НАТО и Европейския съюз.

В този интервал Съюзът на демократичните сили се раздели на две, а през 2004 година Иван Костов и знакови фигури на десницата основаха Демократи за мощна България.

Изборите през 2001 година доведоха Симеон Сакскобургготски на власт, а няколко месеца по-късно Съюз на демократичните сили изгуби и президентството, откакто Георги Първанов завоюва първия си мандат.

В идващите години стартира и така наречен " Голям шлем " на Първанов с Русия на Путин. Серия от огромни съветски енергийни планове като АЕЦ " Белене ", " Южен поток " и " Бургас-Александруполис " бяха задвижени и в никакъв случай незавършени - макар приключването на стотици милиони от българския бюджет.

Това е интервалът, в който Движение за права и свободи за първи път влезе в изпълнителната власт - в това число като мандатоносител при кабинета " Станишев " - а Ахмед Доган закупи упоритости да " разпределя порциите " в страната. През 2001 в политиката се появява и Делян Пеевски, изначало той е основател на младежкото Национална движение „Симеон Втори", а след това като кадър на Доган.

В същото време стартира и обществената кариера на Бойко Борисов - първо като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, след това като кмет на София и като водач на ГЕРБ, с които през 2009 завоюва парламентарни избори.

Това е и времето, в което мутренските групировки от 90-те се прегрупираха и започнаха война между тях, довела до десетки показни убийства и атентати - разстрелите на шефа на " Мултигруп " Илия Павлов и банкера Емил Кюлев, Георги Илиев (ВИС) и взривяването на автомобила на Иван Тодоров-Доктора на Цариградско шосе.

Това е третата книга на Иван Костов за последните 5 години.

След първите " Свидетелства за прехода " през 2022 година той разгласява и " ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР