Бившият министър-председател Бойко Борисов е разпитван в хода на разследването,

...
Бившият министър-председател Бойко Борисов е разпитван в хода на разследването,
Коментари Харесай

Христо Кръстев:„Барселонагейт“ е реално разследване

Бившият министър-председател Бойко Борисов е разпитван в хода на следствието, само че не като обвинен, а като очевидец. Името му е забъркано в медийни изявления и затова ние сме го извикали да даде показания. Това сподели представителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев през вчерашния ден в предаването „ Карай напряко " по Нова телевизия.

„ Барселонагейт " е действително следствие, формирано от Специализираната прокуратура през 2020 година Разпитани са всички очевидци, които са открити по делото. „ Имаме две европейски заповеди за следствие, и двете изпратени до Кралство Испания ", съобщи Кръстев. Той удостовери и за трета такава заповед, която е изпратена до Кипър. С нея се изисква откриване на банкова загадка и информация от комерсиалните регистри на страната.

По думите на Христо Кръстев има данни за пране на пари от сдружения, регистрирани на територията както на България, по този начин и на Испания и Кипър.

Специализираната прокуратура е получила отчета на испанските управляващи от Министерство на вътрешните работи и от ДАНС. „ По него обаче няма никакви белези на формален документ - информация за институцията, която го е издала, длъжностно лице, което го е съставило, дата, към която са открити данните в него. Няма автограф и щемпел ", означи представителят на спецпрокуратурата. По думите му този отчет не може да бъде употребен от като доказателство по производството, само че увери, че ще изискат още информация за него от испанските управляващи.

По отношение на листата „ Петков " с 20 корумпирани лица в България, Кръстев съобщи, че Върховна касационна прокуратура е ангажирана с инспекция на данните.

Законопроектът, който планува промяна в профилираното правораздаване, не е изработен добре, счита Кръстев. „ Ако той бъде признат, ще се върнем към остарялото положение на органа за битка с проведената престъпност по високите етажи на властта ", разяснява плануванаъа правосъдна промяна у нас представителят на СП. По думите му, в случай че бъдат закрити профилираните структури на правосъдната власт, ще се стигне до закъснение на наказателното произвеждане. Пример за такива каузи са тези, повдигнати против кметове, министри, регионални шефове.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР