Бившият министър на здравеопазването в кабинета Петков Асена Сербезова заплаши

...
Бившият министър на здравеопазването в кабинета Петков Асена Сербезова заплаши
Коментари Харесай

Асена Сербезова заплашва да съди здравния министър след обвинения за липсващите лекарства

Бившият министър на опазването на здравето в кабинета " Петков " Асена Сербезова заплаши настоящия министър Христо Хинков със съд.

Причината са обвиняванията на Хинков против предшественичката му за това, че е била в спор на ползи с фармацевтичния бизнес и е позволила реекспорт на медикаменти в изискванията на дефицит на българския пазар.

Поводът за конфликта сред двамата е отчет от ДАНС, получен от Костадин Ангелов (ГЕРБ), съгласно който в България се прави недеклариран експорт на дефицитни медикаменти. Според данните на Ангелов, Сербезова е указала на Агенцията по медикаментите (ИАЛ) да се промени формулата за пресмятане на дефицит на медикаменти, тъй че част от неразрешените за експорт артикули да бъдат освободени.

Според нейната позиция - формулата е отговаряла на настоящия закон, признат още през 2018, по времето на ГЕРБ.

В него се споделя, че дефицит на медикаменти има единствено в случай че се откри, че наличностите от съответния артикул са по-малко от 65% от нужните количества за популацията за интервал от 1 месец - изчислени на база средномесечно ползване през миналите 6 месеца.

Сербезова отхвърля да е направила нарушаване. Пред БНР тя изяснява, че е назначила одит на системата за следене и разбор на лекарствените артикули, изпълнен от " Информационно обслужване ".

" Установи се, че формулата, по която се е изчислявал дефицитът, е заложена през цялото време неверно. Няма формула на Сербезова, на Хинков или на Ангелов. Има една формула в закона. Когато на един министър му се рапортува, че законът не е спазен, естествено, че най-логичното нещо е да се обезпечи неговото съблюдаване ".

Христо Хинков обаче упреква Сербезова за това, че е трябвало да предложи промени в закона, откакто се вижда, че текстът не дава отговор на публичния интерес, а пазарът остава без медикаменти.

Сербезова се оправдава с това, че законодателната самодейност през Министерски съвет изисквала повече време, по тази причина щяло да е по-удачно тя да пристигна от Народното събрание. Между смяната на формулата и края на мандата ѝ имало единствено два месеца. В последна сметка текстовете не са изменени и до през днешния ден.

Тя назовава рецензиите на Хинков " комбинация от истини и лъжи " и декларира, че " безусловно ще го съди ".

" Дали ни харесват законите или не, няма значение, ние би трябвало да ги съблюдаваме. Представяте ли си противоположната обстановка, при мен идва отчет на " Информационно обслужване ", че формулата не е спазена и аз не спазя закона ", беше нейният коментар. Сербезова не уточни дали има планове да съди и Костадин Ангелов (ГЕРБ), който стартира обществената офанзива по неин адрес на база на отчета на ДАНС.

Официалната позиция на Агенцията по медикаментите по време на одита през 2022 година е била, че " записаното в закона уравнение предстои на пояснение и след разискване на експертно равнище е взето решение системата да бъде настроена по този начин, че да бъде предпазен публичният интерес, като бъдат лимитирани всички благоприятни условия пред паралелните търговци за злоупотреби ” - съгласно отчета, публикуван от Костадин Ангелов.

Не излиза наяве за какво ИАЛ не е алармирала до Народното събрание, че законът от 2018 година залага риск от недостиг.

Сербезова не отхвърли, че е взела участие в процеса по правене на закона в по-ранната си роля на шеф на Агенцията по медикаментите, само че сподели, че планът на нейната работна група " няма нищо общо с това, което влезе в Народното събрание ".

" Аз бих задала контра въпрос - кой е сбъркал формулата, кого е облагодетелствала и дали те имат нещо общо с фармацевтични сдружения ", сподели тя пред БНР.

От Министерството на здравеопазването на Христо Хинков са предложили промяна на формулата в системата за следене на медикаментите, ускорена процедура за медикаменти от успореден импорт, и др.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР