Бившият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова отговори по повод

...
Бившият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова отговори по повод
Коментари Харесай

Асена Сербезова отговори на нападките на Асен Меджидиев

Бившият министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова отговори във връзка днешното изявление на служебния здравен министър Асен Меджидиев след съвещанието на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването.

" Решението за промяна на формулата за следените медикаменти не е плод на моментно въодушевление, неточност или интерес, а единствено на отговорността, която към оня миг носех, да осигуря спазването на закона ", написа в профила си във Facebook тя.

" Не мога да не оценя като неверна постъпката на някогашния здравен министър в лицето на Асена Сербезова, не желая да разясня дали е било законно или не, само че от 400 следени медикамента за дефицит, те са сведени едвам до 60. Ние в този момент се чудим по какъв начин да възстановим контрола ", сподели Меджидиев по-рано, представен от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

В отговор на коментара му проф. Сербезова написа, че когато е поела поста на здравен министър, по отношение на няколко публично постъпили сигнала за нередности във действието на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист в България (СЕСПА), е разпоредила инспекция на системата.

В резултат на инспекцията, ми бе възложен отчет, в който бе отразено, че прилаганата от Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) формула се разминава по отношение на тази, заложена в чл.217б, ал.5 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, написа Сербезова. Решението за промяна на формулата е взето въз основата на констатациите от отчета, който е 82 страници с приложенията, добавя тя. 

„ За да се усили броят на следените медикаменти са нужни законови промени “, показва Сербезова. По думите ѝ,  за да се реши трайно този проблем, би трябвало да се позволи генеричното заменяне от фармацевтите или да се вкара наложително определяне под генерично название. 

По думите на Асена Сербезова тематиката за обезпечаването на нужните за лекуване на територията на страната медикаменти е с висока сензитивност, „ а в последните месеци се излъчи непълна и манипулативно поднесена на медиите информация, която може да докара единствено до образуването на погрешни настройки и нереалистични упования и да понижи още повече доверието на жителите в системата на опазване на здравето “. 

„ Участвала съм в доста интернационалните срещи, отдадени на казуса за дефицита на медикаменти, който не е неповторим за България. Няма страна в Европейския съюз (ЕС), в която да няма дефицит на едни или други медикаменти. И в това време няма страна в Европейски Съюз, където по този начин еднопосочно, преднамерено и популистки в „ комфортни ” моменти да се играе по тънката нишка на нервите на хората, употребявайки казуса с дефицита с медикаменти, създавайки „ отговорни ”, които да се предложат за залъгалка, до момента в който се прикрива интелектуалната и административна отпадналост (или може би интерес) за изцяло решение на казуса, което да бъде стабилно във времето “, добавя Сербезова. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР