Бившият министър на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински и

...
Бившият министър на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински и
Коментари Харесай

Бившият вътрешен министър на Полша е осъден на две години затвор за злоупотреба с власт

Бившият министър на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински и неговият заместител от националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС) бяха наказани на две години затвор за корист с власт на предходни постове, заяви Ройтерс, като се базира на полската организация ПАП.

През март 2015 година Камински беше наказан на три години затвор на първа инстанция за корист със служебно състояние, до момента в който е заемал поста на началник на антикорупционната работа в страната. Причината за присъдата е разкрита през 2007 година спекулация, в която се твърди, че службата на Камински съзнателно е провела случай на корупция, с цел да дискредитира тогавашния министър на земеделието Анджей Лепер. Камински апелира присъдата, напомня Българска телеграфна агенция.

След встъпването в служба на държавното управление на ПиС през есента на 2015 година президентът Анджей Дуда помилва Камински с спорно решение, чието обжалване към момента е в ход. По тази причина скоро по-късно делото беше прекъснато и Камински беше назначен за министър на вътрешните работи.

Юристи показаха подозрения дали Дуда е имал право да помилва Камински, преди съдът да се произнесе дефинитивно по делото му, а опозиционни политици обявиха, че решението му е политическо. Конституционният съд, който съгласно критици е бил политизиран по времето на ПиС, постанови през юни, че президентът е бил в правото си да анулира присъдата, спасявайки държавното управление на ПиС от евентуално уволняване на министър в година на избори. Дни по-късно Върховният съд на Полша постанови, че делото за корист с власт би трябвало да бъде обновено.

Днес Варшавският апелативен съд осъди Камински и Мачей Васик, негов някогашен заместител в министерството на вътрешните работи, на две години затвор, а други двама чиновници на антикорупционната работа - на една година. И двамата политици от ПиС получават възбрана да заемат обществени длъжности в продължение на пет години и губят местата си в Народното събрание, заяви ДПА. През юни предходната година Върховният съд анулира помилването на Камински, което наложи той още веднъж да бъде изправен пред съда.

ПиС загуби властта в интерес на алианс от проевропейски партии след изборите на 15 октомври. Нямаше непосредствени признаци, че Камински или Васик ще бъдат вкарани в пандиза, като и двамата отхвърлиха решението на апелативния съд.

" Това е присъда, която не признаваме, и няма учредения за преустановяване на мандатите ни ", съобщи Камински на конференция. " Не се усещаме отговорни или наказани, бяхме помилвани от господин президента ", добави Васик.

Критици обявиха, че Камински и неговите сътрудници са преследвали корупцията с прекалено старание, когато са били на поста, като са употребявали способи, които съгласно тях от време на време са заобикаляли законите и са преследвали почтени хора. Камински споделя, че корупцията е язва за полската народна власт, с която е нужна усилена битка.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР