Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков е отказал да

...
Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков е отказал да
Коментари Харесай

Бойко Рашков отказа да се яви на разпит в прокуратурата за строителството на Хемус

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков е отказал да получи призовка за разпит, заяви пресцентърът на прокуратурата.

Той е свикан поради изказванията му, че има доказателства за " големи финансови запаси, които са изтекли към доближени към ГЕРБ компании “, вместо за градежа на автомагистрала " Хемус ".

Думите на Рашков са от изявление пред " Нова телевизия " в края на ноември. На 2 декември прокуратурата е пробвала да му връчи призовка, само че той е " отказал изрично " да я получи. Държавното обвиняване желае Рашков да опише известната му информация за договарянето и построяването на лотове 7, 8 и 9 на автомагистралата.

Явяването и даването на сведения е законово обвързване на всеки жител, се споделя в известието. В него написа още, че законът дава право на прокуратурата да разпореди наложително довеждане и да наложи санкция до 2 хиляди лева

По думите на Рашков " парите са стигнали до кухи компании, оттова до лица, които са ги употребили не за градеж на „ Хемус ” , а са купени скъпоструващи първокласни парцели в София “. Според прокуратурата от казаното може да се заключи, че някогашният вътрешен министър има съответна информация.

Такава информация не е давана от Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " по делото „ Хемус “, нито по инспекцията на строителството на лотове 7, 8 и 9 на автомагистралата. Това написа в известието на прокуратурата. Тя чака Рашков да уточни съответни физически лица и търговски сдружения.

В края на предходната година Министерство на вътрешните работи стартира следствие за пране на пари към задатъците, превеждани за строителството на. Вътрешният министър Бойко Рашков сподели, че милиони левове, платени предплатено за строителството на „ Хемус “, са употребявани за покупката на първокласни парцели в Дубай.

Рашков сподели, че АПИ е превела на „ Автомагистрали “ ЕАД към 400 млн. лв. за лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала „ Хемус “, без да има публикуван обстоен организационен проект за тях. Близо 84 млн. лв. са платени на друго сдружение като задатък за лот 8. С тези пари в края на 2020 година е платен парцел в центъра на София за 27 млн. лв.. 900 хиляди лв. са отишли по персонални сметки на притежателите с съображение дял.

В началото на предишния декември, съгласно които десетки милиони левове са били усвоени от „ кухи компании “, откакто са били платени за градежа на „ Хемус “. Тогава от министерството прецизираха, че единствено за построяването на лот 5 от оборудването по този метод, „ в сакове и чували “, са били изтеглени 60 млн. лева , с което е нанесена вреда на бюджета за най-малко 20 млн. лева По-късно по футзал Борислав Колев в пране на пари поради присъединяване в схемата.

В претекстовете, с които отхвърли да смекчи мярката за неотклонение против Колев,, че по делото за отклонени десетки милиони лв. от градежа на автомагистралата са събрани доказателства за „ добре проведена и планувана скица за пране на пари , в която са взели присъединяване и хора на високи държавни позиции ”.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР