Бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова осъди

...
Бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова осъди
Коментари Харесай

Бившият социален министър Емилия Масларова осъди прокуратурата за 70 000 лв.

Бившият министър на труда и обществената политика Емилия Масларова осъди прокуратурата. Държавното обвиняване би трябвало да й заплати обезщетение от 70 000 лв. . Това заяви правният портал Lex.bg

Масларова заведе иск против прокуратурата за 100 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от воденото против нея дело и над 12 000 лв. разходи по него. Процесът против нея за така наречен " златен ремонт " на Центъра за сложно обществено обслужване в Стара Загора за над 11 млн. лв. продължи 11 години и най-после бе преустановен ., че е присвоила средствата.

Обвинителният акт беше импортиран в съда през 2010 година, а в края на 2015 година Софийският градски съд (СГС) оправда всички подсъдими, като в претекстовете си означи, че нито една експертиза не демонстрира ясно какъв брой пари са изхарчени, а прокуратурата е изготвила " немислима " правна структура. Две години по-късно апелативният съд анулира оправдателните присъди и върна делото на прокуратурата.

Делото бе прекъснато през 2019 година Постановлението за преустановяване беше доказано от Софийски градски съд, само че по-късно апелативният съд го върна за ново изговаряне. Тогава пък градският съд реши да върне делото на прокуратурата. Последваха обаче тъжби на подсъдимите и апелативните съдии сложиха точка на проблема през 2021 година, като потвърдиха постановлението за преустановяване.

Три години по-късно Емилия Масларова заведе иск против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди. Съдът отсъди в интерес на някогашния обществен министър. Софийски градски съд отреди Масларова да получи 61 000 лв. обезщетение. Прокуратурата би трябвало да й заплати и 9600 лв. за имуществени вреди, както и още 2990 лв. за пропуснати изгоди от неизползваните 5000 лв., които е дала като парична гаранция по време на процеса против нея

Решението на Софийския градски съд не е дефинитивно и предстои на обжалване.

Преди пет години в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург да ѝ заплати обезщетение от 8000 евро за мнения против нея.
 Съдът оправда Емилия Масларова
Съдът оправда Емилия Масларова

Бившата шефка на Министерството на труда и обществената политика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР