Бившият министър на околната среда Борислав Сандов е разписал вчера

...
Бившият министър на околната среда Борислав Сандов е разписал вчера
Коментари Харесай

Борислав Сандов е спрял “Струма“ през Кресненското дефиле по искане на ЕК

Бившият министър на околната среда Борислав Сандов е разписал през вчерашния ден заповед, с която стопира 2 процедури за строителство на части от Лот 3.2 на Автомагистрала Струма към АПИ, защото трябвало да бъде направена нова екологична оценка.
Прочетете още
" След писмо от Европейската комисия през вчерашния ден стопирах осъществяването на планове в Кресненското дефиле. Няма риск за загуба на европейско финансиране в резултат на това решение ", написа той във фейсбук профила си.

Ето цялото послание на някогашния екоминистър:

" На 27 юли българското държавно управление получи писмо от службите на Европейската комисия (ЕК). В него ясно се показва, че в осъществяване на европейските наставления Европейска комисия чака от българското държавно управление нова оценка по Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съгласуемост с НАТУРА 2000 на Автомагистрала Струма за ЛОт 3.2 в региона на Кресненски пролом, като в нея цялостно и равностойно се оценят още веднъж всички смислени други възможности. Европейска комисия недвусмислено акцентира, че не може да се предрешава избора на други възможности и че службите на Европейска комисия ще следят от близко всички дейности по плана и ще подсигуряват сходството с екологичното законодателство, като вземат нужните ограничения в тази посока в случай че е нужно.

Един ден преди писмото на Европейска комисия, на 26 Юли, аз показах безспорното същите условия на министъра на районното развиване и благоустройство. А точно, че с цел да се спазят условията на европейското и национално законодателство и да не се изгубят европейски средства е нужно да се изготви нов Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съвместимост и че решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година не може да се ползва.

Взимайки в поради писмото на Европейска комисия, на 1 август, стопирах 2 процедури за строителство на части от Лот 3.2 на Автомагистрала Струма към АПИ. И двете действително влизат в нарушаване на европейските условия, тъй като водят до липса на нов Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съвместимост и предопределят осъществяването на алтернативата утвърдена през 2017 година – т.е. не прекъсването им директно би довело до нарушение на европейските инструкция и на изискванията на Европейска комисия и следващи ограничения от страна на Европейска комисия по отношение на България.

Още от началото на мандата на държавното управление посочвах, че оптимално бързото започване на нов Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съвместимост с всички смислени други възможности отвън Кресненски пролом и град Кресна е най-важното изискване за ускорение градежа на автомагистралата, за приемане и опазване на европейското финансиране и за попречване на бъдещи наказателни процедури. Няма риск за загуба на европейско финансиране в резултат на това решение ", гласи постът му.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР