Бившият министър на образованието Николай Денков е кандидатът за министър-председател

...
Бившият министър на образованието Николай Денков е кандидатът за министър-председател
Коментари Харесай

Едно добро начало. Продължаваме промяната предложи Николай Денков за премиер

Бившият министър на образованието Николай Денков е претендентът за министър-председател на втората по величина парламентарна група „ Продължаваме Промяната “ (ПП). Това заяви на брифинг в Народното събрание съпредседателят на партията Кирил Петков .

Денков ще одобри досието с втория мандат от президента Румен Радев, откакто стана ясно, че държавно управление с първи мандат няма да има. В сряда Народното събрание кандидатурата на Николай Габровски за министър-председател с мандата на ГЕРБ.

Политическа партия към този момент сподели, че ще опита да осъществя втория мандат дружно с „ Демократична България “ (ДБ). Днес Денков уточни, че ще приказва с всички парламентарно показани партии за поддръжка.

" Започваме диалози с всички политически сили, концепцията е да забележим какво може да ни сплоти ", сподели Денков.

Той добави, че ще изпрати писмена покана до всички парламентарно показани партии за обща среща.

" Задачата е извънредно сложна, отнасяме се отговорно и ще създадем каквото зависи от нас ", добави Денков.

Според Асен Василев Политическа партия поставя всички старания вторият мандат да бъде сполучлив.

" Процесът, който организираме, е към една обща маса да седнат всички, в случай че това е допустимо и в случай че те имат предпочитание ", сподели той.

По думите му от 7-те партии в Народното събрание 4 са седнали " на една обща маса ". " Това не е задоволително за поддръжката за кабинет, само че е едно положително начало ", сподели Василев.

Той добави, че четирите партии, които са се отзовали на председателския съвет, са с изключение на Политическа партия, и Демократична България, Българска социалистическа партия и " Български напредък " (БВ).

" Смятаме да предложим кабинет на малцинството. Търси се единодушие по политиките, по-късно по структурата и състава на Министерския съвет ", сподели Василев.

През ноември Политическа партия и Демократична България формула за държавно управление на малцинството с втория мандат, само че при избрани гаранции от другите партии. След като промени в Изборния кодекс, представители на Политическа партия споделиха, че това обезсмисля втория мандат.

Ако той не бъде осъществен, президентът би трябвало да даде трети мандат за сформиране на държавно управление. Радев би трябвало да реши на коя партия ще го връчи, като не е наложително това да бъде третата по величина. Желание да го получат изявиха водачите на Българска социалистическа партия и БВ Корнелия Нинова и Стефан Янев .

В четвъртък Румен Радев сподели, че е подготвен да даде и за носителите на втория мандат за сформиране на държавно управление. ГЕРБ получи повече от два месеца, преди да ѝ бъде връчен мандатът. Президентът сподели няколко пъти, че ще връчи третия мандат след Нова година, с цел да може възможни нови предварителни избори да се проведат през март и да се избегнат избори през зимата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР