Бившият министър на финансите Симеон Дянков обяви, че би се

...
Бившият министър на финансите Симеон Дянков обяви, че би се
Коментари Харесай

Дянков: За мен ще е чест да бъда управител на БНБ

Бившият министър на финансите Симеон Дянков разгласи, че би се впуснал в борбата за шеф на Българска народна банка и за него би било чест да стане подобен.

„ На всеки български финансист това му е фантазията, в това число и на мен. За страдание времевите параметри през вчерашния ден към този момент бяха избрани и към този момент текат, тъй че надали ще има подобен спор, само че се надявам, че въпреки всичко ще има “ , разяснява той в ефира на „ Българска национална телевизия “ и добави, че би трябвало да има обществена полемика защо са тези регулатори, какви са задачите на Българска народна банка и кои са верните хора там като екип.

Дянков напомни: „ Преди 10 години – 2012 година, по същия решителен, бърз метод, отново Бойко Борисов сподели: „ харесва ми сегашният (тогавашният) шеф на Българска народна банка Иван Искров. Да си го преизберем отново. Той води непоклатимост на страната. Избра се безусловно в един ден. След 2 години падна КТБ. “

Предвид този случай изборът би трябвало да бъде деликатен акцентира Дянков и уточни, че отвън проблема за стабилността на България стои и полемиката за това по какъв начин и по кое време би трябвало да влезем в еврозоната . По думите му работата на Българска народна банка е да изясни за какво е потребно да влезем в еврозоната.

Дянков разяснява и Бюджет 2023 година: „ Асен Василев в действителност има вяра, че може да предложи бюджет, който да обезпечи обещаните обществени заплащания, само че с рационален недостиг, аз съм по-скоро песимистичен, че е допустимо. Той ще влезе от 1 август и остават 5 месеца, в които да работят ограниченията, за които приказва той. Някои от щрихите са ясни – в този момент взеха на 100% от държавните сдружения всичкие им облаги от предходната година. От друга страна, неразбираемо за мен за какво, не връщат ставките на Данък добавена стойност на равнищата, които бяха преди Коронавирус. “

Финансистът дефинира ограниченията като популизъм . Той счита, че Василев е по-подходящ за обществен министър, в сравнение с за финансов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР