Бившият министър на финансите Симеон Дянков даде специално интервю за

...
Бившият министър на финансите Симеон Дянков даде специално интервю за
Коментари Харесай

Симеон Дянков пред Plovdiv24.bg: За мерките, изхода от кризата и бъдещето на България и света!

 Бившият министър на финансите Симеон Дянков даде особено изявление за читателите и феновете на Plovdiv24.bg . Той разяснява реакцията на българската страна в две насоки – ограниченията за отбрана на популацията в здравословен проект и в стопански аспект.

" За мен България вярно и доста рано и уверено постави здравословни ограничения, в смисъл – да си стоим у дома. В страните, които първо имаха по-леки ограничения, видяхме, че безусловно в последната седмица, да вземем за пример Сингапур, Япония и Швеция в последно време, затвориха всичко. В България това стана от раз и е позитивно за справяне със здравословната рецесия “ – уточни Дянков.

Според него главната мярка за подкрепяне на бизнеса в България – схемата 60/40, която цели да се запазят работните места, е добра. Подобни ограничения са приложени в съвсем всички страни в света. " Обикновено тези ограничения бяха по-благоприятни за компаниите и за хората. В Западна Европа – Германия, Франция, Испания и така нататък тази мярка е 80/20, 85/15, т.е. повече пари се дадоха на компаниите. В Съединените щати също стана нещо сходно, само че в доста по-големи размери поради стопанската система. Реално на служащите се заплаща на 100% за избран интервал от време – 3 месеца сега. Като цяло, тази мярка е добра, постоянно може да се усъвършенства с времето “ – изясни финансистът.

Опирайки се на исторически данни от последните 100-150 година, Симеон Дянков уточни, че нормално има втора, доста по-силна вълна. " Смятам, че от здравна позиция скоро ще имаме позитивни резултати. Икономическата тематика обаче става доста по-дълга и аз считам, че най-малко още година-две ние ще се оправяме с някои от проблемите, които изникват “ – разяснява той.

Според него, проблемите са в две насоки: едната, която е сега: компаниите действително не работят, тъй като потреблението го няма, с изключение на на съществени артикули. Голяма част от промишленостите в света имат ресурси за месец, два, най-много три.

" Дори с заеми, даже със спестявания, по този начин е изработен бизнесът да е ефикасен, че над 2-3 месеца той не може да просъществува, без да има спомагателен финансов запас. Така че въпросът е на другите страни по какъв начин може да се помогне “ – изясни Дянков.

Темата на второ равнище, откакто се изчистят здравословните тематики, е, че хората няма незабавно да се хвърлят да купуват неща, които не са купили, просто тъй като ще има неустановеност и в приходите, и в потреблението като цяло.

" Кога ще може международната стопанска система да се върне в елементарния си темп? Различните калкулации, които се вършат сега, въпреки всичко са първични, демонстрират долу-горе година-две. След като към този момент сме се справили с първичния стадий на пандемията, ние няма да сме в този темп на стопанската система, който имахме преди. Това значи доста по-големи и по-сериозни стопански ограничения, които всяко държавно управление, включително и българското, би трябвало да взема “ – сподели Симеон Дянков.

На въпрос какви ограничения би трябвало да вземе държавното управление след края на пандемията, с цел да върне още веднъж стопанската система ни там, където беше преди тази рецесия, той отговори:

" Основната тематика е по какъв начин да се спасят компаниите. Сега, и то е вярно, фокусът е върху служащите и работните места, тъй като в действителност оттова ще пристигна потреблението и оттова идва сигурността за бъдещето. Така че доста вярно и българското държавно управление, и всички държавни управления, които проследявам в света, първо се концентрираха върху запазването на работните места.

Но към този момент няколко седмици сме в състояние да не можем да използваме. Както споделих, компаниите за 2-3 месеца си изчерпват ресурса, а в това време те би трябвало да заплащат наеми, заеми... Дори сега тези заеми, както в България, да са с отсрочени заплащания, те въпреки всичко се натрупват. Така че на някакъв стадий, без спомагателни ограничения, ще се наложи компаниите да ги заплащат или напълно, или отчасти. Това е тематиката, по която държавните управления тъкмо в този момент би трябвало да стартират да работят. Като се изчистят здравословно нещата, компаниите ще се окажат, от една страна, с по-малко ползване. От друга страна, ще имат по-големи тежести – кредитни и така нататък Там би трябвало да се помогне.

Както споделих, сега се работи много по какъв начин това би трябвало да стане. Пак да се заплаща през служащи. Вече няколко страни в света, и в Съединени американски щати Конгресът предложи първата мярка в бъдеще след оправянето с пандемията. Най-основните линии са следните: както данъчната система се употребява за компаниите да заплащат налози, по този начин условно казано на противоположна скорост да се върне и през данъчната да се заплаща на компаниите освен да резервират служащите, само че и под някаква форма те да могат да си заплащат част от другите тежести, като наеми, като пари, които дават за първични материали и така нататък за избран интервал от време след здравната рецесия. Това за мен е тематиката, в която бързо би трябвало да влезем и ние и да забележим какво вършат другите, тъй като всяка страна се учи освен от съседите си, а от страните, които са напред в пандемията “.

Може да пресметна какъв брой коства помощта на страната по време на тази рецесия на база на страните, които са малко по-напред от нас - какъв брой харчат и какъв брой са дали обещание да харчат, изясни Дянков. " Тези суми са астрономически, по този начин звучат даже за някогашни финансови министри. Например, парите, които са минали през парламентите в една част от западноевропейските страни – Франция, Германия, Испания, а Съединени американски щати към този момент одобри четвърта група ограничения, като суми са доста по-големи в сравнение с сме виждали в последните много-много години. Ако се вземе средноаритметично за тези страни, които загатнах, се получава към 10-12% от годишния БВП.

В България нашият Брутният вътрешен продукт е условно казано 60-65 милиарда евро /130 милиарда лева./ за предходната година. 10-12% от него – става към 10-15 милиарда лв.. Като пакет. Част от тези пари към този момент се харчат, бих споделил – сполучливо. Няма нищо сходно, което сме виждали в предходната рецесия. Тепърва ще има огромен спор, уверен съм, и в България, каква е най-хубавата, най-ефективната форма за тези суми. И отново ще се учим от другите страни, които вървят малко преди нас “, сподели той.

" Винаги, като има огромна рецесия, се слага въпросът дали Европейският съюз е под някаква заплаха. Аз не считам, че това е по този начин. Това беше рецесия, която изненада всички, не мисля, че имаше страна, която в самото начало беше готова. Европейски Съюз – това са доста страни, които по едно и също време би трябвало да работят. Доскоро оправянето с рецесията беше на равнище страна, не на равнище Европейски Съюз. Сега към този момент и Европейска комисия стартира да оказва помощ.

Може да се каже, че някои страни бяха по-малко готови от други, тъй че ще има поучения. По-радващото е, че в тези страни, в които имаше доста тежка конюнктура и пострадаха, светлината в тунела се вижда. Виждаме, че който се опита да излезе по-рано от карантините, към този момент не съумява и отново се връща към по-тежки ограничения. Все още не е предходна тази вълна и би трябвало да се учим от другите и да не прибързваме в България. Но по едно и също време с това да мислим към този момент и за идващия стадий, идната фаза – икономическите ограничения. Това е нещо голямо, следва да се работи. Чак тогава, когато сме овладели и здравословно, и стопански ситуацията, след година-две, можем да кажем какви са поуките като цяло за обществото “ – разяснява Дянков.

На въпрос подобаващ ли е моментът за въвеждане на еврото в България и по какъв начин това ще се отрази на стопанската система ни, някогашният финансов министър отговори, че постоянно е бил последовател на приемането на еврото.

" Това ще помогне изключително в такива интервали на рецесия, тъй като България получава достъп до забележителен финансов запас от Европейската централна банка. В момента ние нямаме подобен достъп. Ситуацията е такава, че сега всички водачи в Европа гледат, и вярно, в здравето и здравословното положение на европейците. Колкото по-бързо България може да влезе в еврото, толкоз по-добре ще е за всички нас.

Дянков разяснява и цената на петрола. Според него, решението на Саудитска Арабия и Русия да понижат добива с към 15%, поради падналото с 40 на 100 ползване, значи, че в идващите седмици цената няма да падне, дори може малко ще се качи.

Симеон Дянков е български финансист, заместител министър-председател и министър на финансите в държавното управление на Бойко Борисов, мандат 2009–2013 година

Роден е на 13 юли 1970 година в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи Международни стопански връзки в София, Виена и Берлин. През 1991 година отпътува за Съединени американски щати, където в университета Питсбърг пази докторантура по интернационалните търговски и финансови връзки. Доктор по стопанска система от Мичиганския университет.

От 1995 година работи за Световната банка, където е основен икономист по финанси и частно дело. Участва в разнообразни стратегии на банката по приватизация, корпоративно ръководство, районни промени в Северна Африка, Източна Азия и други региони на света. Водещ създател на годишния преглед на Световната банка – World Development Report 2002.

От пролетта на 2009 година управлява групата на Световната банка за антикризисни политики. Директор е на теоретичен център в Харвард.

Дянков е измежду първите 5% икономисти в света по брой изявления и цитирания и попада към февруари 2015 на 297-то място в класацията на RePEc. През май 2012 година е определен за ръководител на Надзорния съвет на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), като за първи път от основаването на банката през 1991 за ръководител е определен представител на някогашна социалистическа страна, а през юни 2012 е поканен за член на Консултативния съвет в региона на науката и знанието на Световната банка.

Женен, има двама синове. Със фамилията си живее във Вашингтон, Съединени американски щати.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР