Бившият министър на финансите Асен Василев обвини служебното правителство в

...
Бившият министър на финансите Асен Василев обвини служебното правителство в
Коментари Харесай

Асен Василев: Фискалният резерв е двойно по-голям от времето на ГЕРБ, как ще фалира държавата?

Бившият министър на финансите Асен Василев упрекна служебното държавно управление в политическа операция поради изнесените данни в отчет на Министерството на финансите, заплашващи с апокалиптични сюжети поради увеличените разноски за пенсии през 2022.

" Днес служебният кабинет отново стартира да плаши българските жители. Това, което се случва сега, е една политическа операция. Един елементарен въпрос: фискалният запас към края на февруари 2021 година (последните месеци на ГЕРБ), беше 8,8 милиарда Фискалният запас все още е 16,4 милиарда лева - с съвсем 8 милиарда лева повече. Как тъкмо банкрутира страната? Тези, които се пробват да ви изплашат с банкрут на страната, се пробват да ви откраднат парите ", сподели Василев в коментар във Фейсбук.

По-рано през днешния ден министърът на финансите Росица Велкова разгласи, че ще предложи отпадане на понижения Данък добавена стойност за ресторантьорите, налагане на индивидуален налог " свръхпечалба ", увеличение на тол таксите и на акциза на електронните цигари, с цел да може да покрие прогнозния недостиг от 6.9% и да го сведе до 3 на 100 до края на 2023 година

Докладът, който екипът на Велкова е подготвил за съвещанието на Министерски съвет, обаче включваше и извънредно отрицателни планове, при които в случай че се стигне до процедура по свръхдефицит и санкции от Европейска комисия, се рискува безсрочно отсрочване на участието в еврозоната, опасност за кредитния рейтинг и още по-драстични ограничения като вдишване на дълг от Международния валутен фонд.

Велкова разгласи, че тълкуванията за " банкрут на страната " били единствено интерпретация на медиите и не ги поддържа със своите думи, само че разгласи, че без ограничения за понижаване на разноските дефицитът за 2023 ще излезе от рамките на критериите за еврозоната.

Служебният кабинет по този начин и не внесе план за бюджет за 2023 година в точния момент, а остарелият бюджет беше продължен с изискването, че в края на април би трябвало да се одобри нов. Междувременно 48-то Народно заседание беше необуздано, без да сформира кабинет, а отчетът на МФ излиза в разгара на предизборната акция.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР