Бившият майстор-готвач Адам Кастилехо разкри, че той е "Лондонският пациент"

...
Бившият майстор-готвач Адам Кастилехо разкри, че той е "Лондонският пациент"
Коментари Харесай

Вторият човек в света, излекуван от ХИВ, разкри самоличността си

Бившият майстор-готвач Адам Кастилехо разкри, че той е "Лондонският пациент " - вторият човек в света, оздравял от вируса ХИВ, заяви в. "Ню Йорк таймс ".

Кастилехо е решил да излезе от анонимност, откакто съвсем две десетилетия се е борил с заболяването, с цел да стане "посланик на вярата ".

Лекарят на Кастилехо разказа случая, който е едвам вторият в здравната процедура, предходната година на профилирана конференция за ХИВ/СПИН и в публикация в сп. "Нейчър ". По предпочитание на пациента той резервира анонимността му. Тогава вирусът ХИВ не е откриван в кръвта му 18 месеца след трансплантация на стволови кафези за лекуване на рак на кръвта. Лекарят му предходната година се въздържаше да го назовава оздравял, а предпочиташе да споделя, че е в ремисия. Четири години след процедурата, осъществена през 2016 година обаче, Кастилехо няма нито рак, нито ХИВ.

Трети човек с ХИВ влезе в ремисия

Д-р Равиндра Гупта от университета в Кембридж, който е вирусолог на Адам Кастилехо, в този момент сподели: "Мислим, че към този момент той е оздравял, тъй като измина още една година, и сме създали повече проучвания ".

Що се отнася до ХИВ, "излекуван " значи, че няма кафези с вируса.

Сходна процедура с трансплантация на произвеждащи кръв стволови кафези с разновидност, която ги прави доста резистентни на ХИВ, докара до първия случай на оздравял от инфекцията пациент през 2007 година Тимъти Рей Браун, именуван "Берлинския пациент " е съветвал Кастилехо по какъв начин може да му се отрази разгласяването на името му.

Излекуваха мъж от вируса на ХИВ

Двата случая обаче не значат, че е открита панацея против ХИВ. Подобна намеса към този момент не е необятно използвана. Трансптлантацията на стволови кафези и костен мозък е животозастаршаваща, с големи опасности. Опасна е изключително реакция на пациента, в случай че заместващите имунни кафези не се прихванат. Случаите с Германския и Лондонския пациент са забавни най-вече от изследователска позиция. За хората, живеещи с ХИВ, по-безопасен вид са медикаментите, намаляващи вируса до неоткриваеми равнища.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР