Бившият македонски премиер Никола Груевски може да влезе в ареста.

...
Бившият македонски премиер Никола Груевски може да влезе в ареста.
Коментари Харесай

Арести за Никола Груевски и негови хора

Бившият македонски министър председател Никола Груевски може да влезе в ареста. Специалната прокуратура на Република Македония изиска задържането му. Ръководителката на институцията Катица Янева ще желае арест за общо 18 обвинени. Сред тях са някогашния шеф на Дирекцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, както и за някогашните министри Миле Янакиевски, Гордана Янкуловска, Елизабета Канчевска-Милевска и скандалния публицист Драган Павлович - Латас, който бе основен редактор на телевизия " Сител ". Янева е уверена, че ще се потвърди тяхната виновност по време на правосъдните процеси, съобщи БГНЕС.

Груевски и Янакиевски имат общо по четири обвинявания. Срещу тях са повдигнати обвинявания за нелегално финансиране на предизборна акция, нарушение на изборните права и приемането на премия за незаконни дейности. Съдът в Скопие заяви, че е получил всички обвинявания на Специалната прокуратува. По отношение на настояванията за задържане Основният съд в Скопие-1 ще се произнесе в границите на 24 часа.

Бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска, която бе измежду най-близките на Груевски, получи 3 обвинявания - за присъединяване в незаконна група, нарушение на изборното право, корист със служебното състояние и подправяне на персонални документи.

Самият Груевски обаче счита всичко това за политическа поръчка и че зад него стои ръководещата сега партия. "Досега в историята на Македония не е имало сходно класическо гонене на ВМРО-ДПМНЕ. Всичко това е за да бъде унищожена партията. Става въпрос за политически, а не за правосъден развой. Специалната прокуратура се трансформира в офис на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) ", сподели водачът на ВМРО-ДПМНЕ във връзка обвиняванията против него и най-близките му министри - Миле Янакиевски и гордана Янкуловска.

" Спецпрокуратурата взима решение без никакви доказателства. Целта е унищожаването Вътрешна македонска революционна организация, политическо елиминиране. Но, желая да им кажа: Няма да съумеете ", сподели още Груевски. И добави: Единвестният ни грях е, че в продължение на 11 години защитавахме националните ползи. Спецпрокуратурата, която се управлява от Катица Янева, бе основана по време на споразуменията от " Пържино ", които бяха подписани от четирите тогавашни парламентарни партии - ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ на Али Ахмети и ДПА на Мендух Тачи.

Нейният мандат бе 18 месеци и той изтича в края на този месец. В общественото пространство в Република Македония, а и от самата Специална прокуратура, на няколко пъти бе издигнат въпросът за удължаването на нейния мандат. От началото на месец юни западната ни съседка има ново държавно управление, което се управлява от Зоран Заев. В околните седмици следва и промяната на настоящия основен прокурор Марко Звърлевски. Никола Груевски бе министър-председател на Македония от 26 август 2006 до 18 януари 2016 година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР