Бившият крал на Гръция Константинос II е починал в частна

...
Бившият крал на Гръция Константинос II е починал в частна
Коментари Харесай

Почина Константинос II - последният крал на Гърция

Бившият крал на Гръция Константинос II е умрял в частна болница в Атина на 82-годишна възраст. Преди седмица той беше приет в болница поради компликации при дишането и беше признат в интензивно поделение.

Константинос е част от датската кралска фамилия Глюксбург по бащина линия.

Той е втори братовчед на английския крал Чарлз III и е кръстник на престолонаследника принц Уилям.

През 1964 година той поема короната на тогавашната гръцка монархия на 23-годишна възраст, малко откакто печели олимпийски златен орден по ветроходно корабоплаване. Популярността му измежду гърците обаче скоро се изчерпва, откакто той влиза в спор с държавното управление на Георгеос Папандреу.

Кабинетът пада година по-късно при " кралския прелом ", а Константинос назначава поредност от непопулярни държавни управления.

Периодът на неустойчивост навлиза в последна фаза при налагането на военния режим през 1967 година, подкрепян от краля.

Въпреки първичната непосредственост с хунтата, Константинос е заставен да напусне Гърция, а кралската му купа е отнета дефинитивно през 1974 година с референдум след рухването на военното ръководство.

През 1994 година той губи и гръцкото си поданство, откакто отхвърля да одобри елементарен паспорт с фамилно име " Глюксбург " (както Симеон Сакскобургготски приема семейството на династията си) и упорства, че би трябвало да го назовават " Константинос Гръцки ".

До гибелта си той продължава да се възприема като крал на Гърция, а децата си - като принцове и принцеси, макар че страната не признава благороднически трофеи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР