Бившият конституционен съдия Георги Марков даде интервю за БЛИЦ в

...
Бившият конституционен съдия Георги Марков даде интервю за БЛИЦ в
Коментари Харесай

Георги Марков: Левски не може да намери други като Наско и Мъри

Бившият парламентарен арбитър Георги Марков даде изявление за БЛИЦ в навечерието на европейската подготовка Унгария - България. Известният политик, който от години живее в Будапеща, беседва с шефа на организацията - Ивайло Крачунов. Той разяснява и обичания си Левски. Ето какво сподели:

Намираме се покрай резиденцията на унгарския министър председател Виктор Орбан, покрай кралския замък и фамозните Рибарски кули. Г-н Марков, какви са вашите усещания преди европейската подготовка Унгария - България?

- Извадих огромен шанс Унгария и България да играят в Будапеща, съумях да се видя с митове като Данчо Лечков, Емо Костадинов, обядвах с Веско Балевски, Мишо Касабов. Това са  остарели другари и беше огромно неспокойствие за мен да се забележим. Очаквам забавен мач, тъй като няма да играем водна топка, нито хандбал, а футбол. Въпреки че сега има известна разлика сред двата национални тима, мачът ще е забавен - 50:50.

България  загуби първата си подготовка с 0:1 от Черна гора в Разград. Как очаквате да се развие дуелът в Будапеща?

- Гледах нашия мач, унгарската телевизия го излъчи. Но мога да приказвам повече за унгарския отбор, защото пребивавам тук и го проследявам от близко. Те направиха огромен скок, предходната година се показаха доста добре в Лигата на нациите - две победи над Англия,  изключително там с 4:0. Нещо, което не се реализира елементарно. Победиха и Германия с оня популярен гол с пета на Адам Салай, който постави завършек на кариерата си. Унгарците имат проблеми сега, тъй като отсъстват вратарят Гулачи - той е звезда, всред най-хубавите в Европа. Няма да играе халфът Андраш Шефер, ще липсва и Стайлс от британския Милуол, който е също халф. Но все пак те имат задоволително футболисти сега. Гледах им контролата с Естония, доста добре се показва Доминик Собослай, който е звезда на Лайпциг, на крачка от Челси е. Новата вяра на унгарския футбол е Милош Керкез, който преди три години, когато беше 16-годишен, Паоло Младини го взе със самолета си от тука и го заведе в Милано. Сега е в АЗ Алкмаар, където се показва чудесно и е покрай контракт с Бенфика. Той играе вляво. Унгарците имат общо ядро от 6-7 играчи - Роланд Шалай от Фрайбург, Вили Орбан от Лайпциг. Ласло Клайнхайслер, който Мъри го харесваше и го взе в Астана, в този момент е в Панатинайкос от зимата. Но въпреки всичко е футбол и се надявам нашите момчета да завършат наедно. Треньорът на унгарците насочи огромни суперлативи към нашия народен тим - откогато е пристигнал Кръстаич, отборът играе подредено и се бори за всяка педя земя. Това значи, че унгарците няма да ни подценят и ще играят на 100 %.

Споменахте силните  страни на унгарския народен тим, от който имате директни наблюдения. Но кои са рисковите козове на България?

- Не съм футболен експерт, само че от 1955 година виждам футбол. Смятам, че в случай че играем отворено и тръгнем да се надиграваме с унгарците, ще загубим тежко, защото те ни превъзхождат в експедитивност и като единици. Много са мощни на статичните положения. Според мен би трябвало да играем прибрано и в случай че може - на контраофанзива. Аз познавам от българските футболисти Десподов, който ми харесва по какъв начин играе. Но мисля, че положението на двата тима е в интерес на унгарците. Видях се с Гонзо, мой любим, страшни мемоари имам с него като състезател, като началник. Поканих го на вечеря.

Вие сте доста огромен последовател на Левски. Кажете ни по какъв начин гледате на противоборството в Левски сред водещите фигури Сираков, от едната страна,  и Стоилов и Иво Ивков от другата?

- Да ви кажа искрено, аз съм далеко от кухнята на Левски. Разбира се, на Атанасовден писах на Наско Сираков, а с Мъри се чухме по Коледа. Точно преди 5 години Стоилов го развеждах в Будапеща, ядохме доста прекрасен гулаш. Той беше тогава треньор на националния тим на Казахстан. Мъри и Наско са ми любимци, постоянно съм го твърдял, че това е незаменимият дует в Левски. В България върви лафът, че няма незаменими хора, само че не е по този начин. Ние сме дребна страна с незначителен потенциал. Всичките ми мемоари в Левски са свързани с Батков, Баждеков, Мъри и Наско. Бяхме един добър квинтет, в който всеки си знаеше работата. Батков беше босът, Баждеков си движеше финансовите въпроси - превъзходен админ. Аз имах мои неща, а Мъри и Наско бяха дуетът, за който тъпанчето на Спас Русев несъмнено още дава заето. Когато беше началник на Левски, Русев спря да ми подвига телефона, откакто след 30 диалога единствено му виках да върне Наско и Мъри. За нещата в кухнята на Левски сега нямам информация, само че минават тука в Унгария доста българи, кого ли не разведох - от Деси Атанасова, моята другарка от ГЕРБ, до Таня Богомилова плувната ни легенда. Не давам ухо на тези неща в Левски, само че едно е несъмнено - Левски сега може без всеки с изключение на без Наско и Мъри. Иво Ивков го познавам, той е доста готино момче, добър правист, познава спортното право. Но той е шеф. По времето на Живков имаше един лаф, че в България от 7 милиона население 8 милиона са левскари, т.е. изпълнителни шефове можем да намерим - положителни адвокати, положителни ветерани, в случай че щете, положителни икономисти. Но като Наско и Мъри не можем да намерим. Левски има финансови проблеми, аз с Васил Божков се познавам незадълбочено, само че въпреки всичко се познаваме от 90-тегодини. Беше в хубавия интервал на Левски 1992-1995 година, когато отстранихме Рейнджърс Гочето и Жужо. После претърпях и другия мощен интервал с влизането в Шампионската лига. Но едно мога да кажа - дует като Наско и Мъри не можем да имаме на българска земя, а ни трябват пари. Тръгнах за Божков да приказвам и се отплеснах. Та, когато стана историята с " Еврофутбол ", той ми писа един смс. Аз в началото не го видях, пътувах за Нареченските бани. И виждам смс от Божков. Когато той стана притежател на Левски, му бях написал: " Ти си последната ни вяра! ". Той тогава не ми отговори и аз си помислих, че несъмнено си е сменил телефона. Когато стана тази история с " Еврофутбол ", аз получих смс от него, тъй като ме е търсил и не съм го чул. И то ми написа: " Жоро, последната вяра умря ". После се чухме и му крещя: " Какво се е случило? ". Отговори ми: " Оставам без Еврофутбол, а остана ли - няма да давам пари за Левски ".

Тогава още разбрах, че не мога с нищо да оказа помощ, не можех да се греша в тези работи на прокуратурата. Но Васил беше човек, който можеше да устоя Левски. След това Наско Сираков направи огромен родолюбив жест, огромен левскарски жест да поеме клуба. Защото да поемеш клуб, когато нямаш лични сили, каквито Чорни имаше преди време, е доста мъчно. И в случай че ти ме питаш каква е рецептата Левски да се развива, а не да кара като в този момент на мускули, на почитатели, на именития Наско, на треньорските умения на Мъри, би трябвало да има притежател с размаха на Чорни. Батков беше доста добър притежател, само че позволи една неточност - че освободи Наско и Мъри. Тогава имахме съвършена организация, направихме неестествен терен и излюпихме наши играчи. Но в този момент би трябвало притежател вид Чорни.

А смятате ли, че подобен предприемач ще пристигна, откакто от " Юнайтед груп " оповестиха, че доста мъчно ще се откри вложител на Левски при колосалните задължения, насъбрани през последните години?

- Въпросът не е единствено по тази причина дали някакъв притежател би се сдържал да пристигна в Левски, тъй като тимът има нежелано финансово състояние. За мене огромният проблем е, че в България не може да пристигна сериозен вложител в нито една област, в това число и във футбола, като ни вижда страната. Ако е сериозен притежател, той ще изпрати съгледвач да види по какъв начин е тая страна - ами за пет години избори до дупка пет пъти, което аз предвиждах, нестабилни държавни управления, президентско ръководство в парламентарна страна. Всичко ни е разрушено. В днешна България е доста мъчно да пристигна сериозен вложител. Тук в Унгария идват, виждат стадионите какви са, виждат по какъв начин Орбан ръководи 12 години и нещата се получават.

Т.е., смятате, че с цел да бъде стихотворец Левски от мощен вложител, би трябвало имаме мощна страна и мощни политици. Смятате ли, че най-сетне ще имаме устойчиво държавно управление?

- Не мисля, че идните избори ще решат парламентарната рецесия в България. Аз искам триумф на Бойко Борисов, аз съм другар с него от 1996 година, 16 юни. Може и да е поомръзнал, 22 години е отпред на страната, тъй като той като основен секретар беше доста известен. Но в случай че сложиш политическия пазар на тезгяха и избираш сред Кирчовците и Бойко, аз ще гласоподавам с две ръце за Бойко, тъй като направи доста неща за България - три метра в София, две автомагистрали, направи мост на Дунава, що църкви издигна. Ами зала " Арена София " да гледаме Гришо, да гледаме Цвети.

Да се върнем към футбола. Познавате чудесно Сираков и Мъри, бихте ли провели диалози в името на Левски, с цел да ги обедините?

- Аз тях освен ги познавам, само че съм и претърпял едни от най-щастливите си моменти в живота с помощта на Наско и Мъри. Влязохме първи в Шампионска лига и в Европа, преди България да влезе в Европейския съюз. Но аз не мисля, че връзките сред Наско и Мъри може да са толкоз неприятни и нямам доверие, че се нуждаят от медиатор. Те задоволително доста са били дружно, задоволително добре си познават и положителните, и неприятните страни. Те са към този момент и на години и мисля, че в името на Левски знаят, че би трябвало да бъдат сплотени. И имам вяра, че сами могат да оправят взаимоотношенията си. Но бих ги поканил, когато желаят, да дойдат тук в Унгария, с цел да поговорим.  Но мисля, че спорът им не е голям, с цел да докара до покруса в Левски. Тях няма кой да ги размени. Наско е огромен началник, Мъри - огромен треньор. От 108 тима ни вкара в осмицата на Европа. Това е незаместим тандем в България.

Как гледате на концепцията на Мъри Стоилов да бъдат извадени " греховете " на хората, които са натрупали многомилионните задължения на Левски през последните години?

- Аз бях ръководител на УС на Левски 14-15 години, само че в никакъв случай не съм си разрешавал да се занимавам с финансите на Левски. Винаги съм стоял нарочна настрани, с цел да не ме обвинят в някаква комерсиалност. Не мисля, че някой може да направи проверка в клуба обратно във времето. Не считам, че някой преднамерено е сбъркал с финансите на Левски през годините. Батков даваше, каквото можеше, несъмнено е допускал неточности. Не имам вяра, че с връщане обратно и правене на ретроспекция може да вървим напред. В България гледаме това, което става в Европа. Но Западна Европа се е ислямизирала, джендеросала, африканизирала и е на крачка от международна война. Нека гледаме Унгария, тази дребна страна, която на 19 август ще одобри международното по лека атлетика. Себастиан Коу пристигна, видя стадиона и му падна шапката. Плувната зала тук е неповторима. Ние би трябвало да гледаме към страните по територия и запаси, които са близки до нас. Ето Унгария, дано се учим от нея. Разбира се, страната ни би трябвало да е в унисон с футболния ни съюз. Без страната да финансира публично-частното партньорство, няма по какъв начин да стане.

За край направете дни прогноза - кой ще е новият първенец на България по футбол?

- От това, което проследявам, мисля, че Лудогорец, с опциите, които има - Домусчиев и играчите, няма да има конкуренция в България.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР