Бившият конгоански вицепрезидент Жан-Пиер Бемба Гомбо, оневинен през юни, след

...
Бившият конгоански вицепрезидент Жан-Пиер Бемба Гомбо, оневинен през юни, след
Коментари Харесай

Бивш президент на Конго се завърна в страната след 11-годишно изгнание

Бившият конгоански вицепрезидент Жан-Пиер Бемба Гомбо, оправдан през юни, откакто преди този момент беше приет за отговорен във военни закононарушения и закононарушения против човечеството, се завърна в страната си след 11-годишно заточение, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

Бемба има намерение да се кандидатира на тазгодишните президентски избори. Днес той кацна с частен аероплан на летището в столицата Киншаса, където беше посрещнат от министъра за връзките с Народното събрание Лисанга Бонганга. Бемба беше посрещнат и от десетки хиляди опозиционни деятели, които се бяха събрали пред летището. Преди два месеца Международният углавен съд го оневини, откакто преди този момент го беше признал за отговорен. В претекстовете си съдът уточни съществени процедурни нарушавания. Скоро по-късно втората по мощ опозиционна партия в Конго "Движението за избавление на Конго " издигна кандидатурата на Бемба за изборите на 23 декември.

През 2008 година Бемба беше задържан в Белгия и упрекнат в ликвидиране, обезчестяване и разграбване в Централноафриканската република, осъществени по времето, когато бил пълководец на бунтовническите сили на Движението за избавление на Конго при преврата през 2002-2003 година Той не се призна за отговорен, само че все пак през 2016 година беше приет за отговорен и наказан на 18 години затвор. Съдът одобри, че той е знаел, че бойците му правят закононарушения, само че не ги е спрял, нито ги е санкционирал.

Очакваше се през 2016 година след края на втория си мандат президентът Жозеф Кабила да напусне поста си, само че той отхвърли да го направи. Оттогава в Конго не е имало избори. Кабила отхвърли и да разгласи дали има намерение да се кандидатира още веднъж на тазгодишните избори или да издигне различен претендент от името на своята партия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР