Бившият командир на 58-а армия с комбинирани въоръжения (САА) генерал-майор

...
Бившият командир на 58-а армия с комбинирани въоръжения (САА) генерал-майор
Коментари Харесай

ISW: Пореден руски генерал критикува Кремъл

Бившият пълководец на 58-а войска с комбинирани въоръжения (САА) генерал-майор Иван Попов твърди в изминал аудиозапис, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу го е уволнил поради това, че е изразил пред висшия команден състав непрекъснати недоволства от проблеми на фронта в западната част на Запорожка област. Депутатът от Държавната дума на Русия и някогашен заместник-командир на Южния боен окръг (ЮВО) генерал-лейтенант Андрей Гурулев изнесе аудиосъобщение на Попов на 12 юли, в което Попов декларира, че съветското командване го е уволнило поради изложение на неодобрение от неналичието на поддръжка за съветските сили и го е заменило с генерал-лейтенант Денис Лямин.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за обстановката на фронта в Украйна.

Попов твърди, че е изразил угриженост пред " най-високото равнище " на съветското командване по отношение на неналичието на съветски качества за водене на контрабатарейна война, неналичието на артилерийски разследващи станции, забележителните съветски жертви от украинския артилерийски огън и други въпроси.

Попов твърди, че Шойгу го е уволнил, защото честността му при изразяването на разнообразни проблеми в съветската войска е застрашавала съветското командване. Попов твърди, че е избрал да " назове нещата с същинските им имена " в името на починалите си приятели, вместо да " остане в безмълвно безволие ".

По-рано съветски източници твърдяха, че началникът на съветския Генерален щаб армейски военачалник Валерий Герасимов е уволнил Попов поради изразена угриженост по отношение на нуждата от ротация на войските в западната Запорожка област на фона на украинските контраофанзивни интервенции.

Много е евентуално Попов да е бил наясно, че някой от получателите на известието му в общността на ветераните от 58-а САА ще пусне аудиозаписа . Попов оповестява, че е популяризирал записа до разнообразни участници, в това число командири, чиновници и ветерани от 58-а САА.

Гурулев, някогашен шеф на щаба на 58-а САА, разгласява записа в своя канал в Telegram на 12 юли, след което някои видни гласове от съветската ултранационалистическа общественост разкритикуваха Гурулев, че е нарушил неприкосновеността на частния чат.

Гласовете упрекнаха Гурулев, че е пуснал аудиозаписа, с цел да политизира обстановката и да укрепи личния си обществен зов. Изборът на Попов да популяризира аудиозаписа измежду гласове от съветската ветеранска общественост подсказва, че той евентуално е употребявал неофициални или незащитени канали за разпространяване на това обръщение и евентуално е осъзнавал риска от потреблението на такива канали за хипотетично лимитирана публика. Възможно е Попов да е възнамерявал някои от получателите да пропуснат аудиозаписа. Гурулев е изтъкнат глас в съветската общественост на ветераните, който преди този момент е подлагал на критика държанието на съветското МО по време на войната, тъй че евентуално е разпространявал подобен запис от нерешителен канал.

Един от военните блогъри твърди, че Попов съзнателно е пуснал аудиозаписа, с цел да покаже, че не се опасява от гнева на съветското военно командване. Руски източник е популяризирал жалбите на Попов и известията за уволнението му на 11 юли преди приключването на записа, което може да подскаже, че Попов може да е координирал времето на приключването на записа на 12 юли.

По-малко от месец след протеста на групата " Вагнер " Попов се приравнява с лидер на протест, без значение дали е имал желание записът да изтече. Попов назовава себе си " Спартак " - дългогодишният му повиквателен знак - а подчинените си - " гладиатори ", като евентуално съзнателно се базира на загатна за лидера на въстанието на римските плебеи Спартак.

Възможно е Попов да е употребявал това съпоставяне, с цел да подчертае самопредставянето си като обособен от некадърното и интензивно нездравословно съветско военно командване. Попов твърдеше, че " най-висшият [военен] пълководец на Русия " (вероятно имайки поради Герасимов) нападна съветските сили от тила, до момента в който те се пазят от украинското контранастъпление на фронтовата линия, и се обрисува като морално длъжен да изрази загрижеността си пред съветското военно командване.

Представянето на Попов като размирен водач с искания към МО - съзнателно или не - припомня изключително доста на самопредставянето и реториката на финансиста от групата " Вагнер " Евгений Пригожин преди и по време на въоръженото му въстание на 24 юни.

Попов обаче няма известни връзки с " Вагнер " или Пригожин.

Попов евентуално се е опитал да се обърне към Кремъл с молба за отчасти или цялостно отнемане на Герасимов от командването на интервенциите в Украйна. Индикациите на Попов, че висшето съветско командване е отговорно за оперативните решения, на които той се опълчва, както и отсъствието на командира на Южния боен окръг (ЮВО) генерал-полковник Сергей Кузовлев в разногласието може да допускат, че Герасимов играе по-активна роля в надзора на интервенциите в западната Запорожка област .

Руски източници допускат, че командирът на съветските въздушно-десантни войски (ВДВ) и съгласно слуховете заместник-командир на театъра на военните дейности генерал-полковник Михаил Теплински неотдавна е поел отговорностите на Герасимов за интервенциите в Украйна, макар че ISW не е следила удостоверение за сходно прекачване на отговорности.

Дори и Герасимов да не дава отговор директно за съветските отбранителни интервенции в Южна Украйна, недоволствата на Попов против съветското военно командване допускат, че Герасимов към момента има доста въздействие върху вземането на оперативни решения в Украйна .
 Путин: ЧВК
Путин: ЧВК " Вагнер " не съществува

Частните армии въпреки всичко били проблем за Русия

Следователно Попов евентуално е целял да заобиколи отговорностите на Герасимов като общ командващ театъра на военните дейности, като непосредствено изиска от Путин да анулира решението на Герасимов, въпреки че не е ясно доколко Попов е целял да лиши Герасимов от пълномощията му.

Вероятно Попов се е опитал да си обезпечи благоразположението на Путин за реализиране на мечтаните от него цели по образеца на сполучливото послание на Теплински към Путин през март .

Теплински краткотрайно подаде оставка през януари поради спор с Герасимов по отношение на потреблението на силите на ВДВ в офанзивите на човешката вълна към Соледар и съгласно известията е употребявал връзките си в общностите на ветераните, с цел да се обърне непосредствено към Путин на 15 март, с цел да събере поддръжка за антигерасимовската група в МО.

Съобщението на Попов до сегашни и някогашни чиновници на ВМД евентуално е целяло да пресъздаде резултата от разяснителната акция на Теплински, откакто Попов в началото не е съумял да сервира недоволствата си непосредствено на Путин.

Възможно е Попов да се е стремял по-амбициозно да се възползва от възможните опасения на Кремъл от необятно публикуваното пренебрежение към Герасимов, с цел да издигне личния си престиж по метод, напомнящ хипотетичното издигане на Теплински до заместник-командир на военния спектакъл.

Възможно е Герасимов да се е опитал да защищити Путин от нежелани рецензии, с цел да поддържа незнанието на Путин, като е уволнил Попов, преди той да може да се обърне непосредствено към Кремъл. Източник, за който се оповестява, че е обвързван с съветските служби за сигурност, твърди, че Попов е оповестил, че ще се обърне към Путин, преди Герасимов да го уволни от поста му, което може да значи, че Герасимов непосредствено е дал отговор на опасността на Попов.

ISW и преди е отбелязвала, че Путин е пренебрегнал тъжби от съветски чиновници , които са говорили от името на съветски военнослужещи - евентуално с цел да се дистанцира от неуспехите на съветските военни. Например секретарят на Генералния съвет на партията " Единна Русия " Андрей Турчак през февруари 2023 година изнася изострен брифинг непосредствено пред Путин по отношение на тежкото положение на съветската зимно-пролетна атака, само че не съумява да провокира промяна на командването.

ISW прави оценка, че апелът на Теплински към съветските ветерански общности въпреки всичко е принудил Путин да отговори на недоволствата за нуждата от подготовка за украински контранастъпления от март.

Анекдотът демонстрира, че Путин е предпочел да остане в незнание, до момента в който не се е сблъскал с евентуален отпор от страна на военни чиновници и съветски ветерани. Възможно е Путин да е инструктирал Герасимов да предотврати и позволи сходни компрометиращи обстановки, преди тези произшествия да доближат до Кремъл .

" Уолстрийт джърнъл ": Генерал Суровикин и 13 висши офицери са арестувани

Кремъл проверява протеста на Пригожин

Опитът на Попов да се обърне непосредствено към Путин за поддръжка и неподчинението му на командването на Герасимов са показателни за модела на нападателно държание, който се е развил в съветското командване и съветските сили, воюващи в Украйна. Опитите на Попов и Теплински да подбуден Путин да работи против Герасимов припомнят за протеста на Пригожин от 24 юни, по време на който силите на " Вагнер " се пробваха да принудят Путин да в профил Герасимов и Шойгу .

Три видни фигури в съветските военни старания в Украйна (Теплински, Пригожин и Попов) в този момент се пробват да отслабят престижа на Герасимов и Шойгу заради дълбока угриженост за изтощаването на техните сили и се пробват да употребяват отговорността си за основни браншове на фронта, с цел да излязат отвън командната верига и да принудят Кремъл да работи в тяхна изгода.

ISW към този момент е оценявала, че обществените различия сред съветските сили в Украйна във връзка с доставките и бойните задания и очевидната потребност на съветското Министерство на защитата (МО) да договаря с подчинените командири по тези въпроси допускат, че съществуват съществени проблеми с командната верига.

Все по-често срещаният казус, при който командири, подчинени на Герасимов, демонстрират намерено непокорство, с цел да реализиран мечтани цели, може да е резултат от тласък за командирите да нарушават командната верига.

Възможно е съветските командири все по-често да поемат благосъстоянието на силите си в свои ръце в изискванията на продължаващия крах на съветското МО да се оправи с ендемичните проблеми на съветските военни старания в Украйна.

Все по-крехката съветска верига на командване може да провокира сериозна рецесия в командването и контрола в бъдеще, при която поддръжката на полевите командири за съветското военно командване може да стане все по-оскъдна.

Руските военни блогъри показват разнообразни реакции на уволнението на Попов , макар че никой от тях не е склонен с недоволствата на Попов от проблемите, които съветските сили изпитват на фронта. Много съветски източници характеризираха Попов като " образован ", " способен " и " влиятелен " и твърдяха, че той е добър пълководец, който се употребява с необятната поддръжка на войските си.
 Почиват си, уволнени, считани за мъртви: Изчезналите съветски генерали и пукнатините в армията
Почиват си, уволнени, считани за мъртви: Изчезналите съветски генерали и пукнатините в армията

Загубата на способни командири демонстрира, че " специфичната военна интервенция " на Русия наподобява все по-малко специфична

Попов е почитан пълководец, който е следвал обещаващ път на покачване, сходен на този на генералите, които са траяли да командват военни окръзи, и ISW няма причина да се съмнява в характерностите на военните блогъри за Попов като ефикасен и почитан пълководец. Някои съветски източници използваха уволнението на Попов, с цел да изразят отдавнашното си неуважение към съветското военно командване и Герасимов, като твърдяха, че съветското военно командване в никакъв случай не се вслушва в техните недоволства.

Източници, свързани с " Вагнер ", се пробваха да кооптират недоволствата на Попов, като оприличиха Попов на Пригожин и описаха обстановките им като обичани и уважавани командири, които са били осъдени за изложение на същинска угриженост.

Други военни блогъри означават, че Попов и Пригожин са имали доста сходни нерешени недоволства, които в последна сметка са довели до въоръжения протест на " Вагнер ", без значение от персоналните упоритости на Пригожин.

Военните блогъри показаха и опасения, че продължаващото намерено неодобрение от страна на висши съветски командири след въоръжения протест на Вагнер може да сътвори казус за осъществяване на въоръжени митинги от съветските сили.

Известният съветски боен блогър и някогашен съветски офицер Игор Гиркин цинично твърди, че съветските сили са единствено на едно огромно военно проваляне от това стандартните съветски сили да извършат личен поход към Москва .

Руските военни блогъри не са несъгласни със листата на Попов с проблемите на фронта, като един от тях категорично твърди, че неефективният съветски контрабатерен огън и артилерийското разузнаване водят до съветски жертви, които понижават дълготрайната дарба на съветските сили да задържат отбранителни позиции.

Смущенията в съветското командване, наблюдаващо съветските отбранителни интервенции в Южна Украйна, евентуално ще имат някои незабавни, само че незначителни последствия за съветските сили. ISW означи, че 19-а и 42-а мотострелкова дивизия на 58-а САА са мощно ангажирани със отбраната от украински контраофанзивни интервенции в западната част на Запорожка област .

Внезапният отстрел на Попов може краткотрайно да наруши съветското командване и надзор в тези региони и да утежни съветския морал поради необятната поддръжка, която Попов е имал измежду съветските военнослужещи от 58-а САА. Тези въздействия евентуално ще бъдат незначителни и ISW продължава да прави оценка, че съветските сили в региона организират постоянна доктринална отбрана.
 Ердоган и Путин разискват освобождението на бранителите от
Ердоган и Путин разискват освобождението на бранителите от " Азовстал "

След като Москва реагира яростно на завръщането им в Киев

Уволнението на Попов по въпроса за съветските жертви и обявените недоволства за липса на ротация на силите в допълнение поддържат оценката на ISW, че съветската защита в Украйна евентуално е нежна. ISW и преди е оценявала, че съветските сили не разполагат с запаси за ротация на фронтовите елементи и че без оперативни запаси съветските сили ще би трябвало да се отдръпват на готови отбранителни позиции без забележителна поддръжка при положение на украински пробив.

Оплакването на Попов за съветски жертви от артилерийски огън евентуално демонстрира, че съветските сили се нуждаят от ротация и подкрепления, с цел да поддържат защитата си в западната част на Запорожка област. Липсата на запаси в Русия евентуално е направила невероятно за Герасимов да прегледа съществено жалбата на Попов, а уволнението на Попов в допълнение илюстрира, че съветските сили не са в положение да правят ротации на силите .

Очевидната липса на ротация на силите в целия спектакъл допуска, че съветските сили ще би трябвало да разчитат на съществуващите и към този момент деградирали сили при положение на украински пробив. Оплакванията на Попов по отношение на слабите благоприятни условия на съветските сили за противопоставяне и забележителните съветски жертви от украинския артилерийски огън евентуално са резултат от това, което ISW прави оценка като украински старания за понижаване на съветските сили, отбраняващи се в Южна Украйна.

На 13 юли украинските сили продължиха контраофанзивните интервенции на най-малко три сектора от фронтовата линия и реализираха триумфи в някои региони. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са траяли настъпателните интервенции в направленията Бахмут , Мелитопол (Западна Запорожка област) и Бердянск (гранична зона Донецк - Запорожка област).

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са постигнали непълен триумф в направленията Новоданиловка-Широка Балка (около 3 км южно от Орихов) и Мала Токмачка-Новопокровка (6-13 км югоизточно от Орихов).

Украински публични лица оповестяват също, че украинските сили са напреднали по южния фланг на Бахмут.

Геолокационни фрагменти, оповестени на 11 юли, демонстрират, че украинските сили неотдавна са осъществили стеснен прогрес северно от Краснохоровка (9 км северно от Авдийвка).

На 13 юли съветските сили нанесоха поредност от удари с безпилотни самолети Shahed в Украйна. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са изстреляли 20 безпилотни летателни апарата " Шахед-131/136 " от Курска област и Азовско море, две ракети " Калибр " от Черно море и една ракета " Искандер-М " от окупирания Джанкой, Крим.

Руски и украински източници оповестяват, че съветските сили са се насочили към Николаевска, Кировоградска и Киевска област .

Украинският общоприет щаб заяви, че украинската противовъздушна защита е свалила всичките 20 безпилотни летателни апарата " Шахед " и двете ракети " Калибр ".
 След срещата със Зеленски Ердоган беседва персонално и с Путин?
След срещата със Зеленски Ердоган беседва персонално и с Путин?

Русия удостовери за опцията, само че разясни, че детайлностите не са конкретизирани

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи сан Наталия Хуменюк съобщи, че съветските сили непрекъснато употребяват комбинирани удари с ракети и дронове и търсят благоприятни условия да заобиколят украинската противовъздушна защита , с цел да нанесат оптимални вреди.

Руското министерство на защитата (МО) съобщи, че са направили сполучлив колективен удар с морски високоточни оръжия с огромен обхват и са унищожили украински хранилища за муниции.

След срещата на върха на НАТО съветският външен министър Сергей Лавров повтори шаблонната съветска изразителност за въздържане на западната помощ за сигурността на Украйна. Лавров съобщи, че Русия ще признае появяването на F-16 в Украйна за нуклеарна опасност, защото F-16 са механически способни да носят нуклеарни бойни глави.

Изключително малко евентуално е Съединени американски щати и другите страни от НАТО да дават на Украйна F-16 със характерните модификации, нужни за носене на нуклеарни оръжия, а концепцията Украйна да се снабди с нуклеарни оръжия е неуместна . Много самолети и други нормални оръжейни системи са способни да носят тактически нуклеарни оръжия, в случай че оръжията или бойните глави имат подобаващи модификации.

Лавров също по този начин твърди, че Украйна е отхвърлила многостранните рамки за договаряния от страна на Китай, Бразилия и африканските страни.

ISW поредно прави оценка, че понастоящем е доста малко евентуално Русия да се ангажира свястно в каквато и да е рамка за договаряния, макар напъните да се алармира лъжливо за противоположното.

ISW е оценила, че Кремъл постоянно ускорява осведомителните интервенции за нуклеарна ескалация със Запада поради войната в Украйна или готовността на Русия да договаря в опит да отслаби западната поддръжка за Украйна .

Кремъл продължава да се ориентира в последствията от въоръжения протест на " Вагнер ", защото бъдещето на групата " Вагнер " и Пригожин продължава да е неразбираемо. Геолокализирани фрагменти, оповестени на 13 юли, сякаш демонстрират по какъв начин силите на " Вагнер " се движат по автомагистрала М4 във Воронежка област и се трансферират от полеви лагери, които евентуално се намират в тила на окупираната от Русия Украйна.

Руски боен блогър твърди, че на фрагментите се виждат съветска полиция, която ескортира конвоя, и рейсове с беларуски регистрационни номера, които евентуално показват дестинацията на конвоя.

Руските военни не престават да показват угриженост по отношение на сигурността на щаба на армията в Ростов на Дон, откакто силите на Вагнер обкръжиха постройката по време на въоръженото въстание. Снимки, оповестени на 13 юли, демонстрират, че съветските сили са сложили габиони, цялостни с пясък, към централата, а военни блогъри настояват, че пред постройката са ситуирани неизяснен личен състав на Спецназ и бронирана кола, оборудвана с картечница.

На 12 юли съветската телевизия RTVI заяви, че след въоръженото въстание на " Вагнер " на 24 юни компании, свързани с Пригожин, са получили девет контракта с съветски предприятия на стойност 1,064 милиарда рубли (около 11,8 милиона долара).
 Русия отхвърля
Русия отхвърля " Вагнер " да са превземали нуклеарна база по време на протеста

Кремъл отхърли изказванието на Украйна като дезинформация

Съобщава се, че най-големият контракт е сред компанията Prodfutservis и Министерството на образованието на град Митищи в Московска област за над 705 млн. рубли (около 7,8 млн. долара) за доставка на храна за държавните учебни заведения от 2023 до 2025 година

Сред другите клиенти са свързани с съветското държавно управление структури като лечебните заведения, подчинени на Министерството на здравеопазването в Москва, и Медико-санитарния център на Министерството на външните работи, което твърди, че не е получавало недоволства от кетъринг услугите и затова няма учредения да приключи контракта .

Не е ясно обаче дали Пригожин към момента е обвързван с тези сдружения.

Съобщава се, че Кремъл е наредил задържането и отстраняването от служба на няколко висши военни след въоръженото въстание на Групата " Вагнер " на 24 юни, което удостоверява предварителната оценка на ISW, че Кремъл евентуално има намерение да прочисти МО от фигури, считани за нелоялни.

На 13 юли Wall Street Journal (WSJ) заяви, че съветските управляващи са задържали минимум 13 висши военни и са отстранили или уволнили към 15 висши офицери след въоръженото въстание на групата " Вагнер " на 24 юни.

Според известията съветските управляващи са задържали обвързвания с " Вагнер " заместник-командващ на съветските сили в Украйна армейски военачалник Сергей Суровикин, някогашния заместник-министър на защитата на Русия по въпросите на логистиката генерал-полковник Михаил Мизинцев и други неназовани висши офицери. Съобщава се също, че съветските управляващи са задържали и по-късно освободили заместника на Суровикин генерал-полковник Андрей Юдин и заместник-началника на Главното ръководство на съветския общоприет щаб (ГРУ) генерал-лейтенант Владимир Алексеев.

WSJ заяви, че един от източниците твърди, че задържанията имат за цел да " прочистят редиците " на тез и, които съветският президент Владимир Путин към този момент не счита за надеждни.

Руските управляващи арестуваха съветския заместник-министър на цифровото развиване Максим Паршин по съмнение, че е приемал подкупи.

Следственият комитет на Русия разгласи ареста на 13 юли, а депутатът от Държавната дума на Русия Александър Хинщайн съобщи, че съветските правоохранителни органи са станали очевидци по какъв начин Паршин е приел рушвет в размер на 3,5 млн. рубли (33 350 долара), след което правоохранителните органи са го задържали.

Руските управляващи арестуваха и шефа на ООО " Бюджет и финансови технологии " Александър Моносов за опит за рушвет на Паршин .

Руското министерство на цифровото развиване и Съюзът на публицистите показаха поддръжка за ограничения, които биха дали на съветските военни репортери някакъв тип статут на ветерани.
 Руското МО сподели Герасимов за първи път след протеста на
Руското МО сподели Герасимов за първи път след протеста на " Вагнер "

Началникът на Генщаба изслуша отчет за украински офанзиви в Русия

Ръководителят на Руския съюз на публицистите и държавен пропагандист Владимир Соловьов разгласи, че Съюзът на публицистите и съветското Министерство на цифровото развиване взаимно поддържат напъните за публично установяване на съветските военни репортери като " ветерани на военната публицистика ".

Ръководителят на Руската либерално-демократическа партия (ЛДПР) Леонид Слуцки съобщи на 5 юли, че ЛДПР има за цел да одобри закон, който да даде на военните репортери статут на ветерани от бойните дейности, което ще обезпечи на тези военни блогъри държавни гаранции и заплащания при положение на пострадване или гибел в Украйна.

ISW реши, че съветските ултранационалистически фигури евентуално поддържат тези ограничения , с цел да привлекат съветската общественост на военните блогъри като основен електорат.

Въпреки това Кремъл би могъл да употребява тези ограничения, с цел да упражнява по-голям надзор върху милиблогърите и да дефинира кой да бъде приет за боен блогър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР